Το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε πέρυσι σε παγκόσμιο επίπεδο κατέληξε στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, ενώ οι γυναίκες συνέχισαν να πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα σε αυτή την εντεινόμενη ανισότητα, καταγγέλλει σε έκθεσή της η ΜΚΟ Oxfam.
BREAKING: Richest 1% bagged 82% of wealth created last year - poorest half of world got nothing: https://oxf.am/2rmnnL9  Our report is out


Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, αποκαλύπτει πως «οι οικονομίες μας ανταμείβουν τον πλούτο αντί για τη σκληρή δουλειά εκατομμυρίων ανθρώπων» σύμφωνα με τη διευθύντρια της Oxfam Ουίνι Μπιανίμα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, 3,7 δισ. άνθρωποι, το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν είχε το παραμικρό όφελος από την παγκόσμια ανάπτυξη της περασμένης χρονιάς.

«Βρίσκομαι εδώ για να πω στους μεγάλους επιχειρηματίες και στους πολιτικούς ότι αυτό δεν είναι φυσικό, οι πράξεις τους και οι πολιτικές τους το έχουν προκαλέσει και μπορούν να το αναστρέψουν. Έχουμε κουραστεί να τους ακούμε να δηλώνουν ότι τους απασχολεί η ανισότητα και να μην κάνουν κάτι για αυτό. Ζητάμε πράξεις τώρα» δήλωσε η Ουίνι Μπιανίμα.

Από το 2010, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, ο πλούτος της λεγόμενης «οικονομικής ελίτ» αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου 13% σε ετήσια βάση, διευκρινίζει η Oxfam.

Η ΜΚΟ, η οποία συνηθίζει να δημοσιεύει έκθεση για τις ανισότητες προτού η οικονομική ελίτ πάει να συζητήσει στο Νταβός της Ελβετίας, απευθύνει έκκληση προς τους ηγέτες να φροντίσουν «η οικονομία να λειτουργεί για όλους κι όχι μόνο για μια πλούσια μειονότητα».


http://gr.euronews.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours