Ο σερβικός στρατός προειδοποίησε πρόσφατα την ειρηνευτική δύναμη KFOR, ότι δεν θα είναι απλά ένας παρατηρητής, αν και εφόσον απειληθεί η ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχιων.

Η ισχυρή βούληση του Βελιγραδίου, να προστατεύσει τους πολίτες του σε περίπτωση κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή, δεν είναι κάτι άγνωστο στις διεθνείς δυνάμεις της Πρίστινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Σερβική εφημερίδα "Vecernje Novosti", η στρατιωτική ηγεσία της Σερβίας προειδοποίησε όλους τους προηγούμενους διοικητές της KFOR για την αποφασιστικότητά της χώρας και του στρατού να διασφαλίσει την ακεραιότητα των πολιτών της.

"Κάναμε ξεκάθαρο στη διοίκηση των διεθνών δυνάμεων της Πρίστινα, ότι είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν την τάξη και την ειρήνη στην περιοχή και να φροντίζουν για την ασφάλεια του σερβικού λαού. Το μήνυμά μας ήταν και είναι ότι, οποιαδήποτε βία εναντίον των Σέρβων, όπως το πογκρόμ του 2004, δεν θα γίνει ανεκτό ", ανέφερε πηγή του Σερβικού στρατού στην εφημερίδα.

Αυτή η προειδοποίηση του Βελιγραδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική και έρχεται την ώρα που το θερμόμετρο στην περιοχή ανεβαίνει επικίνδυνα μετά και τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, όπως και από τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την κατάσταση ασφάλειας που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Ακόμη και η KFOR, ο μόνος νόμιμος στρατός στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, δεν είναι εξοικειωμένος με αυτές τις αναταράξεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

"Υπάρχει μια ιδέα, εντός της δύναμης KFOR, που επιθυμεί να διακόψει την διοικητική επικοινωνία του Κοσόβου με το Σερβικό στρατό.
Τα μέλη του λεγόμενου Στρατού του Κοσσυφοπεδίου γίνονται όλο ένα και περισσότερο μέρος των περιπολιών στην περιοχή.


Προειδοποιώ όλους όσους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κατάσταση για να προωθήσουν στα βόρεια του Κοσόβου, την ένοπλη ομάδα KSF ( Δυνάμεις Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου) για την τελική κατάσχεση όλων όσων ανήκουν στον σερβικό λαό", ολοκλήρωσε τη δήλωσή του 
 ο Πρόεδρος Βούτσιτς, δίχως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες,

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούλιν και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς, δήλωσαν απο τη περιοχή Ράσκα που συνορεύει με το Κόσοβο, ότι οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για όλες τις τρέχουσες προκλήσεις.

Μετά την επίσκεψη των μελών της Δεύτερης Ταξιαρχίας του Σερβικού Στρατού και της Ζώνης Ασφαλείας, είπαν ότι ο στρατός μας είναι σε επιφυλακή και ότι είναι εκπαιδευμένος, οπλισμένος και έτοιμος να εφαρμόσει κάθε εντολή του ανώτατου κυβερνήτη και των κρατικών αρχών για την υπεράσπιση της επικράτειας και της συνταγματικής τάξης της Σερβίας.


inserbia.info

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours