Επιτηδευμένα ή μη, οι περισσότερες και πολυτιμότερες ειδήσεις συνήθως «περνούν» απαρατήρητες, διότι είτε συμπίπτουν με εορταστικές περιόδους ή αργίες, είτε οι συγκριτικές αναφορές τους, ενοχλούν.

Στο πλαίσιο αυτό θα σταθούμε στην ομολογουμένως εντυπωσιακή εκ του αποτελέσματος περιοδεία του προέδρου Erdoğan, μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, στο ΣΟΥΔΑΝ (24-25 Δεκ), το ΤΣΑΝΤ (26 Δεκ) και την ΤΥΝΗΣΙΑ (27 Δεκ), εστιάζοντας στην πρώτη, η οποία ολοκληρώθηκε με 21 διακρατικές συνεργασίες σε τομείς ασφαλείας, οικονομίας, τεχνολογίας, βιομηχανίας, γεωργικών προϊόντων, εμπορίου, τουρισμού και πολιτισμού.

 Όπως και την εξίσου εντυπωσιακά ανησυχητική στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών, καθόσον περιγράφεται ως καθόλα «ανοιχτή», σύμφωνα με τον Σουδανό υπουργό εξωτερικών Ibrahim Ghandour, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι: “The Sudanese Defence Ministry is open to military cooperation with any side and we have military cooperation with our brothers and friends and are ready for military cooperation with Turkey.” – “We have signed an agreement that could result in any kind of military cooperation,” he added.

Μια επένδυση της εκκολαπτόμενης «σχεδιαστικά», προς το παρόν τουλάχιστον, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ύψους $500 εκ. με το «Suakin deal» και την δημιουργία ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην Σαουδική Αραβία, καθόσον θα επιτρέπει μεταξύ των άλλων την στενή «επιτήρηση» της θαλάσσιας οδού μεταφοράς πετρελαίου και αγαθών, συμπληρώνοντας αθροιστικά τον έμμεσο και άμεσο «έλεγχο», ο οποίος αγγίζει το ζηλευτό ποσοστό του 32,1% της παγκόσμιας διακίνησης.

Μετά τις οικογενειακές, στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις στην ΣΟΜΑΛΙΑ, σχεδιάζοντας πάνω στο μοντέλο «επανασύστασης» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Σουλτάνος Erdoğan παρουσιάζει και παρουσιάζεται στην Διεθνή Κοινότητα, την περίοδο των Χριστουγέννων της Δύσης, ότι έχει μελετήσει και σχεδιάσει καλά τις κινήσεις του, στοιχείο που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε σ’ αυτόν και στο στενό περιβάλλον των συμβούλων του, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει. Εξάλλου για τον πρόεδρο Erdoğan «Ο κόσμος δεν ελέγχεται πλέον από τον Ατλαντικό … Η περίοδος κηδεμονίας τελείωσε για την Τουρκία. Αυτός ο αιώνας έχει τελειώσει.»

Φυσικά σ΄ αυτή την κίνηση φρόντισε να εξασφαλίσει ακόμη μια φορά τις συμμαχίες και τους πόρους, οι οποίοι απαιτούνται, ώστε να προβάλλει με επιτυχία το Σχέδιο του. Το ΚΑΤΑΡ και όχι μόνο, μια χώρα που επενδυτικά θυμίζει πολλά στην χώρα μας, έχοντας στο έδαφός του «εγγυήτρια» τουρκική στρατιωτική δύναμη 250 ανδρών (σε μια βάση με δυνατότητα στρατωνισμού 5.000 ανδρών) και χωρίς να έχει αποκλειστεί οικονομικά (το αεροδρόμιο της ΑΓΚΥΡΑΣ προσφέρει διέξοδο στις πτήσεις), παρά τις προσπάθειες των χωρών του Κόλπου, στηρίζει τις στρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας. (μη λησμονούμε ότι και οι S-400 αγοράστηκαν με ρωσικό δανεισμό)Η «ΣΥΜΠΤΩΣΗ»

Σχεδόν ένα μήνα πριν (27 Noε 2017) την επίσημη επίσκεψη στη χώρα η ΜΙΤ σε «συνεργασία» με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφαλείας του ΣΟΥΔΑΝ (National Intelligence and Security Services -NISS) συνέλαβε και εξέδωσε στην Τουρκία τον Memduh Cikmaz, ταμία του «τρομοκράτη» Fethullah Gülen, ο οποίος είχε διαφύγει στην αφρικανική χώρα από τις αρχές του 2016 και μετέφερε εκατομμύρια δολάρια στην «τρομοκρατική» οργάνωση (Fethullahist Terrorist Organization -FETÖ) από το ΣΟΥΔΑΝ!

Συμφωνία με ανταλλάγματα; Παράδοση με όρους;

Φυσικά δεν γνωρίζουμε, αλλά παραλληλίζουμε τα γεγονότα με την χώρα μας καταγράφοντας πρακτικές, όσο αυτό είναι επιτρεπτό, με σκοπό να φανερώσουμε προθέσεις χωρίς να εξομοιώνουμε ή να συμπεραίνουμε, όπως άλλωστε είναι ο σκοπός μας.

Και στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, «επίσημη» όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, διορθώνοντας τον Έλληνα Π/Θ, χωρίς όμως όπως ορίζουν οι αρχές της διπλωματίας να υπάρχει τελικά ιδιαίτερος σκοπός, όπως η ανακοίνωση μιας συμφωνίας ή κοινής επένδυσης! Κι εδώ έχουν διαφύγει Τούρκοι «τρομοκράτες» μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα», χωρίς πάλι να υπάρχει «συνεργασία» για την έκδοσή τους.

Προφανώς και δεν συγκρινόμαστε με το ΣΟΥΔΑΝ, το οποίο διαθέτει το μισό σχεδόν ΑΕΠ από την χώρα μας, αλλά όπως αναφέραμε καταγράφουμε γενικές πρακτικές και την δύναμη της πλήρως ελεγχόμενης ΜΙΤ, από το πρόεδρο Erdoğan, να αναπτύσσει δράσεις και εκτός της χώρας, εάν αυτό λέει κάτι σε μερικούς.

Μια παράδοση, 21 διακρατικές επενδύσεις, μια «ανοιχτή» στρατιωτική συνεργασία με δημιουργία ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακαίνιση του αεροδρομίου του Khartoum και η δυνατότητα – ελπίδα (αληθινή ή ψεύτικη) στο ΣΟΥΔΑΝ να «επαναδιαπραγματευτεί» με την ΑΙΓΥΠΤΟ ίσως με νέους όρους, το Hala’ib Triangle. Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα είναι τυχαία.


ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Μην ξεχνάμε ότι στο ψυχροπολεμικό παρελθόν και η Γερμανία προσπάθησε να «ανακαινίσει» και εκμεταλλευτεί την Σουδανική Ριβιέρα του Suakin με πρόθεση χρηματοδότησης από την Σαουδική Αραβία σε μια αντισταθμιστική προσπάθεια παρουσίας της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία διέθετε βάσεις σε ΑΙΘΙΟΠΙΑ, ΣΟΜΑΛΙΑ και ΥΕΜΕΝΗ, χωρίς όμως τελικά αποτέλεσμα.

Οι χώρες, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί με φυσική παρουσία σήμερα «επιτηρώντας»την Ερυθρά Θάλασσα και γενικά όλη την θαλάσσια διαδρομή του «μαύρου» χρυσού και του εμπορίου γενικότερα από και προς την Ανατολή φαίνονται παρακάτω. ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, Η.Α.Ε, και ΤΟΥΡΚΙΑ με μεγάλη απούσα την ΡΩΣΙΑ, ενώ φυσικά δεν αναφερόμαστε στις γειτνιάζουσες χώρες και τις συμμαχίες που διατηρούν με υπερδυνάμεις.


Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Με την Τουρκία να έχει έμμεσες και άμεσες «προσβάσεις» στο 31,2% του πετρελαίου, το οποίο διακινείται από την θάλασσα και χωρίς να είναι στην υπόθεση εργασίας μας ένα πολεμικό σενάριο, αναλογιζόμαστε απλά ότι αρκεί η δημιουργία μιας «τεχνητής» ή πραγματικής κρίσης, όπως αυτή της πειρατείας ή του πολέμου στην ΥΕΜΕΝΗ, ώστε να δημιουργηθούν αυξητικές ασφυκτικές πιέσεις στην παγκόσμια αγοράή ακόμη και κρίση, οι οποίες θα αναδείξουν μοιραία την αξία της στρατιωτικής φυσικής παρουσίας των «εγγυήτριων» χωρών, όπως επίσης και την σταθερή αξία των χερσαίων αγωγών. Και η Τουρκία έχει εξασφαλίσει και τα δύο!

Αρκεί μόνο αυτή, η υπεραπλουστευμένη προσέγγιση, προκειμένου να δούμε συγκριτικά με την εφοπλιστική χώρα μας και την Τουρκία ποιος θα είναι ωφελημένος, ποιος μελετά, σχεδιάζει και υλοποιεί στρατηγικά και ποιος έχει παραμείνει προσκολλημένος αντιπαραγωγικά στην αδιαμφισβήτητη σοφία και τον πολιτισμό των Αρχαίων Ελλήνων και την εθνική κατάρα της χώρας μας, την διχόνοια. «ο διχασμός, η διχόνοια, ο εμφύλιος είναι η καθημερινότητά μας»

Ξεπουλάμε σχεδόν τα πάντα χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και μέτρο ή μήπως υπάρχει και δεν τον γνωρίζουμε;

Να υπενθυμίσουμε μόνο το υπερ-ταμείο με την ονομασία Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. είναι αυτό που θα υποθηκεύσει τη σημερινή και μελλοντική κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια! ΆΛΛΩΣΤΕ τι είναι 99 χρόνια μπροστά στα 400 της τουρκικής σκλαβιάς; Ε;

Προφανώς φυλάμε τον εξέχοντα πατριωτισμό μας μέχρι να εμφανιστεί ένα άλλος Κολοκοτρώνης, τον οποίο αφού μας ελευθερώσει θα φροντίσουμε να τον φυλακίσουμε για εσχάτη προδοσία! Μέχρι τότε ας παρακολουθούμε με στωικότητα την Τουρκία ελπίζοντας.

Συνεχίζεται …

asymmetricthreats.wordpress.com

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours