Τα ισραηλινά σχέδια για την δολοφονία του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ συμπεριέλαβαν ένα σχέδιο κατά το οποίο θα ανατινάζαν επιβατικά αεροσκάφη αλλά και γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με το νέο βιβλίο του ισραηλινού ερευνητή δημοσιογράφου Ρόνεν Μπέργκμαν.
Οι εκτεταμένες αποκαλύψεις δημοσιεύονται στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο 'Rise and Kill First: The secret history of Israel’s targeted killings.’Οι New York Times δημοσίευσαν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Μπέργκμαν , όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ήταν υπουργός Άμυνας, διέταξε τον ισραηλινό στρατό να καταρρίψει ένα επιβατικό αεροπλάνο.

Ο Αραφάτ τότε ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Παρόλο που το σχέδιο τελικά ανακλήθηκε, φέρεται να ήταν μια από τις επιλογές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του παλαιστίνιου ηγέτη.

Ο Μπέργκμαν μίλησε με εκατοντάδες αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών και άμυνας και μελέτησε διαβαθμισμένα έγγραφα που αποκάλυψαν μια «κρυμμένη ιστορία».

Όπως δήλωσε στη ΝΥ: "Βρήκα ότι από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει τις δολοφονίες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Δύση και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών".

Απόπειρα δολοφονίας σε επιβατικά αεροσκάφη


Σε μια απόπειρα δολοφονίας του Αραφάτ, τον Οκτώβριο του 1982, ο ισραηλινός οργανισμός πληροφοριών Μοσάντ, στοχοποίησε ένα αεροπλάνο το οποίο μετέφερε 30 τραυματισμένα παιδιά, θύματα της σφαγής της Σάμπρα και Σάτιλα από τους Λιβανέζους πολιτοφυλακές Phalange και συμμάχους του Ισραήλ, με προορισμό ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων στο Λίβανο.

Σύμφωνα με το βιβλίο, άνδρες της Μοσάντ, είχαν ενημερωθεί ότι ο Αραφάτ θα έπαιρνε το αεροπλάνο από την Αθήνα για Κάιρο. Η μονάδα της Μοσάντ που ήταν υπεύθυνη για τις στοχευμένες δολοφονίες, έστειλε δύο πράκτορες να περιμένουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και να επιβεβαιώσουν ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης θα επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Τα μαχητικά F-15 τέθηκαν σε επιφυλακή. Η Μοσάντ τελικά συνειδητοποίησε ότι ο άνθρωπος που θα επέβαινε στο αεροπλάνο δεν ήταν ο Αραφάτ, αλλά ο αδελφός του - που μετέφερε τραυματισμένα παιδιά στο Κάιρο για ιατρική περίθαλψη.

Ο Μπέργκμαν άκουσε για πρώτη φορά για το σχέδιο δολοφονίας το 2011, αλλά υποσχέθηκε στην πηγή του να περιμένει μέχρι να εμφανιστεί ένα δεύτερο πρόσωπο και να αναφέρει την ιστορία.

Σε μια άλλη περίπτωση η οποία περιγράφεται λεπτομερώς στο βιβλίο του Μπέργκμαν, ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα περικυκλώσαν μια εμπορική πτήση από την Ιορδανία στην Τυνησία, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό επενέβησαν στην επικοινωνία ενός Boeing 707.

Υποψήφιος της Μαντζουρίας

Μια ακόμη απόπειρα εμπνευσμένη από ταινία, έχει να κάνει με τον υποψήφιο για την εξουσία της Μαντζουρίας. Όπως γράφει ο Μπέργμαν, οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να μετατρέψουν έναν παλαιστίνιο κρατούμενο σε έναν καλά εκπαιδευμένο δολοφόνο. Η απόπειρα αυτή του Ισραήλ αποκαλύφθηκε , όταν πέντε ώρες μετά την απελευθέρωσή του, ο φυλακισμένος πήγε στην αστυνομία και ομολόγησε τα πάντα.

Επιχείρηση "Ολυμπία"


Ένα άλλο σχέδιο ήταν να βγούν από την μέση όλοι οι ηγέτες του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, τοποθετώντας βόμβες σε ένα στάδιο της Βηρυτού, στο Λίβανο, όπου η ομάδα σχεδίαζε να γιορτάσει την επέτειο της πρώτης επιχείρησής των παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το βιβλίο, οι Ισραηλινοί εγκατέστησαν εκρηκτικά μέσα στο γήπεδο και πάρκαραν αυτοκίνητα φορτωμένα με εκρηκτικά έξω από το γήπεδο, ώστε αυτοί που θα επιβίωναν από την πρώτη έκρηξη, να σκοτώνονταν καθώς θα απομακρύνονταν από το γήπεδο.

Η επιχείρηση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, αφού μια ομάδα αξιωματικών και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας ζήτησαν να μην εκτελεσθεί το σχέδιο.

"Δεν μπορείτε έτσι απλά να ανατινάξετε ένα ολόκληρο γεμάτο στάδιο", θυμάται ένας αξιωματικός, λέγοντας στον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν ότι "ολος ο κόσμος μετά θα στραφεί εναντιων μας."

Επιχείρηση "Salt Fish"

Σύμφωνα με το βιβλίο, το 1982, ο Αριέλ Σαρόν δημιούργησε μια ειδική ομάδα εργασίας με την ονομασία «Salt Fish» και στόχο να δολοφονήσει τον Αραφάτ.

Για αυτό το σκοπό, διόρισε δυο εμπειρογνώμονες ειδικών επιχειρήσεων, τον βετεράνο στρατιωτικό Μέιρ Ντάγκαν, ο οποίος αργότερα έγινε επικεφαλής της Μοσάντ, και τον πολιτικό Ράφι Έιταν, ο οποίος τότε ήταν σύμβουλος του ισραηλινού υπουργού Άμυνας σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

Η ομάδα συζήτησε ακόμη και τη δολοφονία ισραηλινών δημοσιογράφων που θα έπαιρναν συνέντευξη από τον Αραφάτ στο Λίβανο το 1982, συμφωνώντας ομόφωνα ότι... ναι, αξίζει να διεξαχθεί μια τέτοια επιχείρηση.

Ωστόσο, η Μοσάντ έκανε πίσω και σε αυτό το σχέδιο.

"Η αίσθηση που υπήρχε ήταν, ότι το ζήτημα της δολοφονίας του παλαιστίνιου ηγέτη ήταν κάτι προσωπικό για τον Σαρόν",  δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας στον επικεφαλής διπλωμάτη Ντέιβιντ Αιβρι.

Παρά τις επίμονες προσπάθειές τους, ο Αραφάτ συνέχισε να αποφεύγει τη δολοφονία.

Ο διοικητής της επιχείρησης, Ούζι Ντέγιαν δήλωσε στον Μπέργκμαν ότι ο Αραφάτ σώθηκε από δύο πράγματα: « από ατέλειωτη τύχη και από εμένα ». 


Εξήγησε ότι ανησυχούσε για τη δολοφονία αμάχων και συγκρούστηκε με τον Έιταν πάνω σε αυτό το θέμα , ο οποίος ήταν εκνευρισμένος από τις χαμένες ευκαιρίες.


rt.com


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours