Εξι ημέρες μετά την επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς» της Άγκυρας στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε σε ερωτήσεις ορισμένων δημοσιογράφων, αποκαλύπτοντας τη επίσημη στάση της χώρας του απέναντι στη Δαμασκό, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Αμερικής- Τουρκίας, με αφορμή την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στους Σύρους Κούρδους.


Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας είναι ο κοινός στόχος της Άγκυρας και της Δαμασκού και τα τουρκικά στρατεύματα δεν πρόκειται να επιτεθούν στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.

"Όταν οι Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν τα μαχητικά μας, απαντήσαμε ανάλογα."
"Όσο δεν μας επιτίθενται, δεν θα πρέπει να τους στοχοποιούμε
."


Και συνεχίζει λέγοντας:

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάνει κάτι τέτοιο».


«Η Δαμασκός γνωρίζει ότι οι πολιτοφυλακές του YPG (Μονάδες Λαϊκής Προστασίας) θέλουν να διαμελίσουν τη Συρία. Η Τουρκία και η Δαμασκός, καθώς και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας εντός των τωρινών συνόρων της. Πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς δεν θα συνεργαστεί με τρομοκράτες»Με την έναρξη της επιχείρησης Κλαδί ελιάς της Άγκυρας στην Αφρίν, η Δαμασκός έσπευσε να καταδικάσει έντονα την τουρκική επίθεση, αποκαλώντας την επίθεση αυτή ως «παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας».

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, δήλωσε ότι η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Αφρίν είναι «αδιάσπαστη από την πολιτική που ακολούθησε το τουρκικό καθεστώς, από την πρώτη ημέρα της συριακής κρίσης και βασίζεται κατά κύριο λόγο στην υποστήριξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν με διαφορετικά ονόματα στη χώρα».

Για τον εξοπλισμό των Κούρδων από τους Αμερικανούς, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Τραμπ διαβεβαίωσε τον Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, ότι οι ΗΠΑ σταμάτησαν να προμηθεύουν όπλα στις κουρδικές ένοπλες ομάδες της Συρίας.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν προέτρεψε το Τράμπ να αποσύρει «τα αμερικανικά στρατεύματα ή τους τρομοκράτες του YPG» από την Ιεράπολη της Συρίας (Manbij), καθώς το YPG επιτίθεται στον τουρκικό στρατό.

Η διαφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον σχετικά με το κουρδικό ζήτημα είναι ένα από τα βασικά κίνητρα για τη συνεχιζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν.

Στις 14 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να εκπαιδεύσουν μια δύναμη 30.000 περίπου συνοριακών φυλάκων στη βόρεια Συρία, οι οποίες θα αποτελούνταν κυρίως από μαχητές του YPG, οι οποίοι όμως θεωρούνται τρομοκράτες από την Άγκυρα.

Η κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον επικρίθηκε έντονα από την Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί να «στραγγαλίσει» τον σχηματισμό του «τρομοκρατικού στρατού» YPG.

Εντός μιας εβδομάδας μετά την ανακοίνωση αυτή, η Άγκυρα ξεκίνησε μια ευρεία επίθεση στο κουρδικό θύλακα της Αφρίν με την κωδική ονομασία «Κλαδί Ελιάς» η οποία αποσκοπει στην εξάλειψη των "τρομοκρατών" στην περιοχή.

Η Τουρκία θεωρεί τις πολιτοφυλακές του YPG, οι οποίες μάχονται την ισλαμική οργάνωση Daesh στη Συρία, ως τρομοκρατική ομάδα, από τότε που η Άγκυρα υποπτεύεται ότι διατηρούν σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά της Τουρκίας αναζητώντας αυτονομία και ίσα δικαιώματα για τους Κούρδους στη χώρα.

sputniknews.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours