Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για τη δημιουργία εναλλακτικών κυβερνητικών σχηματισμών στο έδαφος της Συρίας, κάτι που αντιβαίνει στις υποσχέσεις της Αμερικής για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.Απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ο Caleb Maupin από το ρωσικό πρακτορείο RT στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Λαβρόφ σχολίασε το ρόλο της Αμερικής στην κρίση της βόρειας Συρίας, (η οποία κλιμακώθηκε με τη νέα τουρκικό-κουρδική σύγκρουση) μετά από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τα σχέδια της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία " μιας ένοπλη δύναμης στα σύνορα της Συριάς "που θα αποτελείται από Κούρδους.


Παρά την αμερικανική μεταστροφή στις αναφορές που έκαναν λόγο για κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι παρεξηγήθηκαν, η Άγκυρα, η οποία θεωρεί τις δυνάμεις του YPG τρομοκράτες, δήλωσε πρόσφατα ότι έχει ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του συριακού κουρδικού θύλακα. Ωστόσο, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι εξελίξεις αυτές, αποτελούν μόνο ένα μέρος της αμερικανικής πολιτικής το τελευταίο διάστημα στη Συρία.
Ο Ρώσος υπουργός  δήλωσε ότι "Είναι γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ασχολούνται σοβαρά με τη δημιουργία εναλλακτικών κυβερνητικών σχηματισμών, σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της συριακής επικράτειας. Και αυτό, βεβαίως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές τους υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβαν επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας ".

Η ασυνέπεια της Ουάσιγκτον στη Συρία είναι επίσης "χαρακτηριστική της σύγχρονης αμερικανικής διπλωματίας, συμπεριλαμβανομένων των λόγων της αμερικανικής παρουσίας στη Συρία αλλά και των λόγων για τους οποίους ενεργεί ο συνασπισμός εκεί, ο οποίος διοικείται από τις ΗΠΑ", πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία «ανησυχεί» για τις ενέργειες των ΗΠΑ στη χώρα, είπε, προσθέτοντας ότι είχε συζητήσει επανειλημμένα την κατάσταση στη Συρία με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Και συνέχισε ο Λαβρόφ λέγοντας ότι:
"Ο Rex Tillerson μου είπε πολλές φορές ότι, ο μόνος λόγος παρουσίας της Αμερικής στη Συρία είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS / ISL).
Τώρα όπως φαίνεται έχουν πιο μακροχρόνια σχέδια
Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη αυτό και να αναζητήσουμε λύσεις που δεν θα επιτρέψουν την απώλεια κυριαρχίας της Συρίας".

Ένας Τούρκος δημοσιογράφος ζήτησε από τον Λαβρόφ να αναφέρει εάν τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την περιοχή του Αφρίν.

"Οι εκθέσεις αυτές έχουν διαψευσθεί", απάντησε ο Ρώσος υπουργός. 

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Νουρεττίν Κανίκλι, δήλωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του δεν έχουν εισέλθει ακόμα στο καντόνι του Αφρίν, αλλά «η επιχείρηση [κατά των Κούρδων] ουσιαστικά έχει ξεκινήσει de facto, με διασυνοριακό βομβαρδισμό.»

Η συριακή κυβέρνηση κατέστησε σαφές στην Άγκυρα ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην επικράτειά της Συρίας, λογίζεται ως παραβίασης της εδαφικής κυριαρχίας της και προειδοποίησε ότι θα καταρρίψει τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο.

Οι ΗΠΑ έχουν επί του παρόντος περίπου 2.000 στρατεύματα στο έδαφος της Συρίας, που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα δίχως τη συναίνεση της Δαμασκού. Οι Αμερικανοί συμμετείχαν στη κουρδική επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ράκκα από τους τζιχαντιστές το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, παρά την ήττα των Ισλαμιστών, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από τη χώρα.rt.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours