Παρατηρώντας, μελετώντας και σπουδάζοντας τους ανθρώπους,{κάτι που μου άρεσε να κάνω από πολύ μικρός} μπορώ να πω ότι έμαθα πάρα πολλά.
Το να σπουδάζεις τον άνθρωπο ,{όπως σπουδάζουμε ένα οποιοδήποτε άλλο μάθημα}, με σκοπό να τον αναλύσεις , να προβληματιστείς με αυτόν, να αντιληφτείς τα μυστήρια της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα του, και τέλος ,αν καταφέρεις να τον καταλάβεις, να τον εξηγήσεις, και να τον μάθεις, πιστεύω ότι είναι η ποιο σοβαρή σπουδή που μπορεί να αποκτήσει κάποιος.

Η ποιο χρήσιμη μάθηση για την ζωή του.
Βλέπετε επάνω στον άνθρωπο ,και την συμπεριφορά του, εκφράζονται σχεδόν όλες οι επιστήμες και τα μυστικά του σύμπαντος. 

Οπότε αν έχουμε μάθει τον άνθρωπο, μας είναι πιθανόν ποιο εύκολο ,να κατανοήσουμε και οποιαδήποτε άλλη γνώση, ή έστω να την πλησιάσουμε αρκετά.
Αρκεί να μπορούμε όταν κοιτάμε, να βλέπουμε πραγματικά τι υπάρχει εκεί, και όχι την πρώτη εικόνα που μας παρουσιάζεται.

Παρατηρώντας λοιπόν τους ανθρώπους, σύντομα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι ο κάθε ένας από εμάς, στην εξέλιξη της ζωής του ,θα έχει αποκτήσει διαφορετικές γνώσεις, διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετική ποιότητα, έκφραση, κοινωνική μόρφωση και τρόπους συμπεριφοράς, και τέλος, διαφορετικό χαρακτήρα και πιστεύω.

Έτσι όταν έρθει ή ώρα κάποιος να πάρει μια απόφαση ,σχετικά με κάποιο θέμα που τον απασχολεί, πάντα η επιλογή του θα είναι διαφορετική από οποιονδήποτε άλλο, αφού θα έχει βασιστεί στις δικές του γνώσεις, που είναι πάντα διαφορετικές από των άλλων.

Ακόμα και αν λόγω εκπαίδευσης , έχει μάθει να ενεργεί συντεταγμένα, ακολουθώντας μια κοινή γραμμή που έχει καθοριστεί από την εκπαίδευσή του, πάλι θα βρεθούν διαφορές στον ακριβή τρόπο εκτέλεσης της απόφασης που πήρε, από κάποιον άλλο.
Τώρα. Από το αποτέλεσμα της ενέργειας του, συνηθίζουμε να τον χαρακτηρίζουμε έξυπνο άνθρωπο ή όχι.

Κατά την γνώμη μου λάθος. Λάθος να του προσάπτουμε εξυπνάδα ή όχι ,στην απόφασή που πήρε, από την στιγμή που κρίνουμε από το αποτέλεσμα και μόνο.
Τις περισσότερες φορές θα έχουμε διαπιστώσει όλοι μας, ότι το αποτέλεσμα μιας επιλογής μας, άσχετα αν πιστεύουμε ότι επιλέξαμε σωστά, εξαρτάτε από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, τους οποίους με τίποτα δεν μπορούμε να προβλέψουμε από πριν.
Αυτό που πολλοί από εμάς ονομάζουμε τύχη.

Οπότε ,το να κρίνουμε αυστηρά και μόνο από το αποτέλεσμα, αν κάποιος ενήργησε έξυπνα ή όχι, πολλές φορές θα μας οδηγήσει σε λάθος συμπέρασμα. 

Και πολλές φορές πάλι, θα αδικήσουμε τον εαυτό μας, κατηγορώντας τον ότι δεν ενήργησε έξυπνα, παίρνοντας κάποια απόφαση, ενώ στην πραγματικότητα η αποτυχία μας δεν θα οφείλετε στην έλλειψη εξυπνάδας στην κίνηση που κάναμε, αλλά σε διάφορα τυχαία γεγονότα και απρόβλεπτες καταστάσεις ,που επηρέασαν την πορεία του εγχειρήματος μας.
Αν προχωρήσω λίγο περισσότερο, το θέμα αυτό, θα πρέπει να πω, ότι τελικά όλοι οι άνθρωποι , ο κάθε ένας από την δική του πλευρά ,σωστά πιστεύουμε ότι είμαστε έξυπνοι. 

Έχω πει ότι ο κάθε άνθρωπος τελικά, θα αποκτήσει την γνώση που μπορεί να διαχειριστεί.
Άσχετα αν είναι από τον Θεό δοσμένη η γνώση αυτή, ή είναι γνώση που ο κάθε ένας μας αντιλήφθηκε, επεξεργάστηκε ,καλλιέργησε και τέλος απέκτησε από τις δικές του ικανότητες και την αντίληψη του, ή γνώση αυτή για τον κάθε ένα από εμάς ,είναι η γνώση που ο εγκέφαλος του άντεξε να κατανοήσει ,και τέλος να υιοθετήσει και να την διαχειρίζεται προς όφελος του.

Αισθάνεται πλήρης. Αισθάνεται, αυτό που λέμε ,έξυπνος.

Γιατί από την στιγμή που δεν μπορούσε να κατανοήσει και να διαχειριστεί επί πλέον αντίληψη και γνώση, αυτή που έχει, είναι κατά την γνώμη του, η μόνη γνώση που υπάρχει.
Έφτασε τα όρια του, και δεν μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχουν και άλλα πολλά όρια.
Αυτός αισθάνεται έξυπνος. 

Άσχετα αν ο διπλανός του έχει, και μπορεί να διαχειριστεί πολύ περισσότερη γνώση από αυτόν, και άρα θα λέγαμε ότι αυτός είναι ο έξυπνος, και άσχετα πάλι εάν ο διπλανός του διπλανού του, έχει και μπορεί να διαχειριστεί πολύ περισσότερη γνώση, από τον προηγούμενο διπλανό και πάει λέγοντας, γιατί όσο θα υπάρχει κάποιος άλλος διπλανός, πάντα θα υπάρχει και κάποιος άλλος ,εξυπνότερος από τον προηγούμενο.
Όλοι λοιπόν αυτοί οι διπλανοί του διπλανού, και εμείς μαζί, από την στιγμή που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ,την επί πλέον γνώση του άλλου, νομίζουμε ότι εμείς ξέρουμε τα πάντα ,και άρα εμείς είμαστε οι έξυπνοι.

ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΥΠΝΟΙ ΛΟΙΠΟΝ!

Σύμφωνα με όλα όσα προείπα. 

Μεταξύ μας όμως, αυτό που κάνει την διαφορά, είναι ή αντίληψη του κάθε ενός από εμάς.
Δέκα άνθρωποι μπορεί να κοιτάζουν το ίδιο τοπίο ή την ίδια εικόνα, και οι δέκα να αντιλαμβάνονται διαφορετικά αυτά που βλέπουν.
Αυτά που για κάποιους θεωρούνται αυτονόητα, για κάποιους άλλους ούτε που λαμβάνονται υπ’ όψιν.

Ένα μικρό παράδειγμα. Οδηγά κάποιος το αυτοκίνητό του, σε μια τελείως έρημη περιοχή. Γύρω του και όπου φτάνει το μάτι του, σε ακτίνα χιλιομέτρων δεν υπάρχει τίποτα.
Και ξαφνικά βλέπει καμιά εικοσαριά κότες να βόσκουν σε ένα χωράφι δίπλα σε έναν γκρεμό. Τις είδε.

Τις θεώρησε μέρος του τοπίου, αφού είναι στην φύση και συνέχισε.
Σε λίγο περνά και ένα άλλο αυτοκίνητο από το ίδιο σημείο. Και αυτός ο οδηγός ,όπως ο προηγούμενος ,βλέπει τις κότες δίπλα στον γκρεμό στην μέση του πουθενά.

Μόνο που αυτός αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται διαφορετικά την εικόνα που είδε.
Τι γυρεύουν οι κότες στην μέση του πουθενά, όταν σε ακτίνα χιλιομέτρων δεν υπάρχει ούτε σπίτι, ούτε τίποτα άλλο που να κατοικεί κάποιος άνθρωπος.;

Σταματάει το αμάξι, πλησιάζει τις κότες, και βλέπει στον γκρεμό ένα αγροτικό αυτοκίνητο να έχει πέσει ,και τον οδηγό τραυματισμένο έξω από το αμάξι να ζητά βοήθεια.
Ο άνθρωπος αυτός θα σωθεί , επειδή ο δεύτερος οδηγός, ενώ είδε και αυτός την ίδια εικόνα που είχε δει και ο πρώτος, είχε διαφορετικό βαθμό αντίληψης και επεξεργάστηκε αυτό που έβλεπε, καταλήγοντας σε κάποιο συμπέρασμα. 

Ότι οι κότες δεν κολλάνε στην εικόνα του τοπίου. Και κάτι άλλο θα έπρεπε να συμβαίνει.
Τι είναι η αντίληψη; Θα έλεγα ότι είναι η σωστή ανάλυση και επεξεργασία των πληροφοριών που μας παρέχουν οι αισθήσεις μας.
Οι αισθήσεις μας υπάρχουν για να μας ενημερώνουν σε γενικές γραμμές ,για το που βρισκόμαστε ,και τι συνθήκες επικρατούν εκεί που βρισκόμαστε. 

Τις πληροφορίες τώρα αυτές , τις επεξεργάζεται η αντίληψή μας ,και ο κάθε ένας από εμάς, ανάλογα με τις γνώσεις, την πείρα και την καλλιέργεια που έχει ,{βλέπε εξυπνάδα},θα καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα για το πώς θα ενεργήσουμε στις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Για αυτό είπα ότι όλοι είμαστε έξυπνοι. Ανάλογα με την γνώση που μπορούμε να διαχειριστούμε, όλοι θα καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα.
Η αντίληψη όμως είναι αυτή που θα έχει κάνει την διαφορά.
Άλλα αντιλαμβάνεται ο ένας και άλλα ο άλλος. 

Και ο κάθε ένας από εμάς καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα , ανάλογα με το τι έχει αντιληφθεί.

Γιατί όμως τα λέω όλα αυτά ,τόση ώρα; Που θέλω να καταλήξω;

Θα καταλήξω στο ότι, αφού με τα παραδείγματα που έδωσα ποιο πριν, έχουμε καταλάβει ότι ο κάθε ένας άνθρωπος έχει διαφορετική αντίληψη από τον άλλο, και ότι σε αυτά που εμείς αντιλαμβανόμαστε ,κάποιος άλλος μπορεί να έχει αντιληφθεί πολύ περισσότερα , τότε , αφού όλοι θέλουμε να είμαστε έξυπνοι, και αφού όλοι είμαστε έξυπνοι τελικά σύμφωνα με αυτά που έλεγα πριν, αν θέλουμε να φέρουμε τον τίτλο του έξυπνου δικαιωματικά ,και όχι συμπερασματικά όπως το παρουσίασα εγώ, τότε ……… θα πρέπει να πάψουμε να υποτιμάμε τους άλλους.!
Στην ζωή μου δεν συνάντησα ποτέ, έναν πραγματικά έξυπνο άνθρωπο, να λέει και να καυχιέται ότι είναι έξυπνος.!

Καλό είναι λοιπόν, να μην μας ενδιαφέρει και τόσο πολύ, αν είμαστε έξυπνοι ή όχι, και να αντιληφθούμε ότι εκτός από εμάς ,υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι.
Και ναι……… μπορεί να είναι και ποιο έξυπνοι από εμάς, και ποιο όμορφοι, και ποιο καλοί.
Και να βγάλουμε τον εαυτό μας από την θέση που τον έχουμε τοποθετήσει.

Στο κέντρο του σύμπαντος. 

Ας δούμε και τι υπάρχει γύρω μας ,εκτός από εμάς.
Και ας προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε στον πραγματικό κόσμο.

Εγκλωβισμένοι στον κόσμο μας,{ έναν κόσμο που φτιάξαμε εμείς για εμάς, στον οποίο είμαστε οι αρχηγοί του κόσμου ετούτου} δεν νοιαζόμαστε καθόλου για τους άλλους.
Ούτε που τους λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας. Εμείς είμαστε οι έξυπνοι και αυτοί οι χαζοί.
Εμείς είμαστε οι όμορφοι και αυτοί οι άσχημοι. Εμείς είμαστε οι ταλαντούχοι και αυτοί είναι οι ατάλαντοι. Και πάει λέγοντας. 

Πάντα εμείς είμαστε στο ανώτερο σκαλοπάτι. Αυτοί δεν υπάρχουν……
Και όμως……… υπάρχουν παιδιά μου. 

Μιλάς με κάποιον ,και θεωρείς ότι σου είναι εύκολο να τον πάς εκεί που θέλεις, να τον κοροϊδέψεις, να του πεις ψέματα και να τον ξεγελάσεις.
Και θεωρείς βέβαια ,ότι αυτός δεν μπορεί να σε καταλάβει όταν τον δουλεύεις.
Βλέπεις απέναντί σου ένα κεφάλι. Ούτε που μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να συμβαίνει εκεί μέσα.
Ούτε που φαντάζεσαι τι σκέψεις μπορεί να κάνει αυτός. Τι ικανότητες μπορεί να έχει.
Μπορεί να σε έχει καταλάβει από χιλιόμετρα.
Να ξέρει τι θα πεις πριν ακόμα ανοίξεις το στόμα σου. Και να απολαμβάνει την προσπάθεια που κάνεις να τον κοροϊδέψεις.
Και εσύ που θαρρείς πως είσαι το κέντρο του σύμπαντος, να είσαι ο ανόητος εκείνη την στιγμή. 

Γιατί; Γιατί τον υποτίμησες.!
Το θεώρησες δεδομένο ότι εσύ είσαι ποιο έξυπνος από αυτόν.
Ότι αυτός δεν μπορεί να σε καταλάβει. Και αποχωρώντας από την συζήτηση εσύ φεύγεις με την αίσθηση ότι είναι βλάκας και τον κατάφερες, ενώ αυτός μένει με την πικρή εντύπωση, ότι συνάντησε άλλο ένα ανθρωπάκι.
Έχω ξαναπεί παιδιά μου. Όλα είναι ενέργεια. Η αγάπη του Θεού είναι ενέργεια. Εμείς την ονομάζουμε ευλογία. 

Και όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι με αυτήν την ενέργεια μεταξύ μας, αλλά και με τον Θεό.
Οι σκέψεις μας είναι ενέργεια. Τα συναισθήματα μας είναι ενέργεια.
Τα πάντα είναι ενέργεια. Οι συχνότητες της ενέργειας όμως, είναι διαφορετικές κατά περίσταση. 

Και ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε, ποιος πιάνει τις συχνότητες μας, και ποιος όχι.
Για αυτό ας είμαστε επιφυλακτικοί με τον απέναντι. Μην υποτιμάμε κανέναν.
Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με ποια ενέργεια μιλάς.!!!!!!!!!!
Να είστε ευλογημένοι και αληθινοί.

ΦΩΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours