Russian Khmeimim Airbase in Syria’s Latakia Province. © Dmitriy Vinogradov / Sputnik

Πούτιν: "Οι πρόσφατες επιθέσεις κατά της Ρωσικής βάσης στη Συρία, Χμέιμιμ, ήταν μια πρόκληση με στόχο την υπονόμευση των σχέσεων της χώρας με τους εταίρους της, την Τουρκία και το Ιράν και την ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης"

 Ο Ρώσος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους επικεφαλής συντάκτες των ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων στη Μόσχα έκανε τις εξής δηλώσεις: 

"Κατά αρχάς αυτές οι προκλήσεις αποσκοπούσαν στην άρση των προηγούμενων συμφωνιών για το Συριακό. Κατά δεύτερον, αφορούσε τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας - την Τουρκία και το Ιράν. Ήταν μια προσπάθεια να πληγούν αυτές οι σχέσεις.Το έχουμε καταλάβει απόλυτα αυτό και θα ενεργήσουμε ανάλογα".

"Υπήρχαν προβοκάτορες στις επιθέσεις αυτές, αλλά δεν ήταν Τούρκοι", δήλωσε ο Πούτιν, αντικρούοντας παλαιότερες αναφορές που έλεγαν ότι οι επιθέσεις εναντίον της ρωσικής αεροπορικής βάσης διεξήχθησαν από μονάδες Τουρκμάνων που υποστηρίχθηκαν από την Άγκυρα.

"Γνωρίζουμε ποιοι είναι. Γνωρίζουμε ποιος και πόσα πληρώθηκαν για αυτές τις προκλήσεις ", δήλωσε ο Πούτιν, χωρίς να αναφέρει τους διοργανωτές των επιθέσεων.

Οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία έγιναν στόχος με δυο σημαντικές επιθέσεις που έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μία την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μια δεύτερη στις 6η Ιανουαρίου.

Η πρώτη επίθεση διεξήχθη από μια καταδρομική ένοπλη ομάδα εξοπλισμένη με όλμους και οδήγησε στο θάνατο δύο Ρώσους στρατιώτες και προκάλεσε ζημίες στα αεροπλάνα που ήταν σταθμευμένα στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ. Η δεύτερη επίθεση περιελάβανε 13 drones εξοπλισμένα με εκρηκτικά, τα οποία είτε καταρρίφθηκαν, είτε αναγκάστηκαν να προσγειωθούν μέσω ηλεκτρονικού πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Ρώσο πρωθυπουργό, οι επιθέσεις εναντίον της βάσης Χμέιμιμ ήταν "καλά προετοιμασμένες". 
"Ξέρουμε πότε και πού παραδόθηκαν αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια drones και πόσοι συμμετείχαν στην επίθεση". 

Και συνέχισε λέγοντας ότι :"Αυτά τα αεροσκάφη ήταν καμουφλαρισμένα - θέλω να τονίσω αυτό - να μοιάζουν ότι έχουν κατασκευαστεί χειροποίητα. Στην πραγματικότητα, είναι προφανές ότι εντοπίστηκαν εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας ", 
Πριν από την συνάντησή του την Πέμπτη με τους επικεφαλής των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ο Πούτιν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι επιθέσεις στη βάση Χμέιμιμ.

Επίσης Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να «εντείνουν τον συντονισμό των προσπαθειών των στρατιωτικών και των ειδικών υπηρεσιών των δύο χωρών για την αποτελεσματική καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία».

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας πέρασαν ένα δύσκολο διάστημα, αφού η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε ένα Ρωσικό μαχητικό Su-24, το οποίο συμμετείχε στις επιχειρήσεις στη Συρία το Νοέμβριο του 2014. Ένας Ρώσος πιλότος τότε είχε σκοτωθεί . Η Τουρκία δήλωσε ότι το αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, αλλά η Ρωσία αρνούνταν ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί.

Η Ρωσία και η Τουρκία μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς από τότε και μαζί με το Ιράν, είναι σήμερα οι εγγυήτριες δυνάμεις της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία σύμφωνα με τη μορφή που έχει αποφασιστεί στη συμφωνία της Αστάνα. Οι συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν τον περασμένο Μάιο, οδήγησαν στη δημιουργία τεσσάρων ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν σε σημαντική μείωση της βίας στη χώρα.

rt.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours