Το Ιράν προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα τη Δευτέρα, να προετοιμαστεί για την πιθανότητα να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2015.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araghchi, χρησιμοποιώντας την τεχνική ονομασία για την πυρηνική συμφωνία δήλωσε:

"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν JCPOA".

Το Ιράν υπέγραψε τη συμφωνία το 2015 με έξι παγκόσμιες δυνάμεις, συμφωνώντας να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα την άρση πολλών διεθνών κυρώσεων εναντίων του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί ανοιχτά τη συμφωνία - ένα επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής του προκάτοχού του, Μπαράκ Ομπάμα - αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων  που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια του Ιράν, μια συμφωνία που αναθεωρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως απαιτείται για να παραμείνει σε ισχύ.


Η επόμενη προθεσμία για άρση των κυρώσεων από τον Τράμπ είναι την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιανουαρίου.


Ο Aragchi, μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας της Τεχεράνης δήλωσε ότι:
"Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να καταστρέψει τη συμφωνία JCPOA".
"Στο Ιράν είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο.""Σε μια τέτοια περίπτωση η διεθνής κοινότητα και η περιοχή μας θα είναι οι μεγαλύτεροι ηττημένοι, αφού θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ισορροπία στις διεθνής εξελίξεις" και  πρόσθεσε:  "Η περιοχή μας δεν θα γίνει ασφαλέστερη χωρίς τη συμφωνία JCPOA". 

Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Γκάσεμι, δήλωσε ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία,  θα οδηγούσε σε μια «κατάλληλη και σκληρή απάντηση» και πρόσθεσε ότι "Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αν αποχωρήσει από τη συμφωνία, σίγουρα θα το μετανιώσει". 

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Χαβάτ Ζαρίφ, πρόκειται να ταξιδέψει στο τέλος της εβδομάδας για συνομιλίες με τα ευρωπαϊκά κόμματα που συμμετέχουν στη συμφωνία- τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ΕΕ - .

Ο Ζαρίφ αρνήθηκε να αναφέρει, εάν αυτές οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις πρόσφατες διαμαρτυρίες στο εσωτερικό του Ιράν που στοίχισαν τις ζωές σε 21 διαδηλωτές, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί εναντίων του Ιράν είναι "αβάσιμοι και ανύπαρκτοι". 

Ο Ιρανός υπουργός, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα IRIB πρόσθεσε το εξής:

"Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της JCPOA, σε αυτό το ασταθές διάστημα που διανύουμε παγκοσμίως και ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τη καταστροφική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και με βάση τις συνομιλίες που είχαμε, συμφωνήσαμε να έχουμε μια συνάντηση μεταξύ του Ιράν και των τριών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Ζαρίφ.


today.ng
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours