Για τροποποιήσεις στο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών έναντι των πλειστηριασμών δεσμεύθηκε ότι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης προκειμένου να εντοπιστούν οι κακοπληρωτές, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκο Χουντή, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως ο νόμος «Κατσέλη» περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (Ν.3869/2010) έχει δυσχεράνει στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων καθώς, μεταξύ άλλων, έχει επιτρέψει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να κρύβονται ανάμεσα στους πραγματικά αδύναμους.

«Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η ΕΚΤ, έχει καίρια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης χαιρέτισε την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στη διενέργεια πλειστηριασμών, όμως επισήμανε ότι απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια «προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι «ένα αποτελεσματικό σύστημα πλειστηριασμών αποτελεί σημαντικό κομμάτι των εργασιών προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρόλο που σύμφωνα με τις προβολές των τραπεζών η ανάκτηση κυριότητας ή η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων δεν αποτελούν βασικό παράγοντα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».

Όπως επισημαίνει «η διενέργεια πλειστηριασμών αναμένεται να δημιουργήσει τα κατάλληλα κίνητρα για τους δανειολήπτες και τους δανειστές προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων».Ολόκληρη επιστολή του Προέδρου της ΕΚΤ στην ελληνική κυβέρνηση

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours