Η κατάσταση στο Ιράν είναι έκρυθμη, με τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει εδώ και μερικές ημέρες σε διάφορες περιοχές του Ιράν να θυμίζουν τις "αντικυβερνητικές" βίαιες ταραχές στη Συρία το 2011, που τελικά οδήγησαν τη χώρα στην εμφύλια διαμάχη και τη καταστροφή.

Για τις βίαιες ταραχές πήρε θέση ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι λέγοντας ότι :
"Οι Ιρανοί είναι ελεύθεροι να διαμαρτυρηθούν και να επικρίνουν την κυβέρνηση του Ιράν, αλλά οι διαμαρτυρίες δεν θα πρέπει να καταλήγουν στη βία."

Ο Ιρανός πρόεδρος απαντάει επίσης στα σχόλια του Προέδρου Τράμπ σχετικά με τις διαμαρτυρίες στο Ιράν.

"Οι άνθρωποι είναι απολύτως ελεύθεροι να επικρίνουν την κυβέρνηση", δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος την Κυριακή, σχολιάζοντας για πρώτη φορά τις συνεχιζόμενες μαζικές διαμαρτυρίες στο Ιράν. 


"Οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να διεξάγονται κατά τρόπο που θα οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης στην ισλαμική Δημοκρατία και όχι το αντίστροφο", πρόσθεσε.

"Η κριτική είναι διαφορετική από τη βία και τις φθορές στη δημόσια περιουσία", προειδοποίησε ο Ρουχάνι, καθώς κάλεσε τους διαδηλωτές να αποφύγουν βίαιες συμπεριφορές και δήλωσε ότι η αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ιράν «θα απαιτήσουν χρόνο», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και οι Ιρανοί πολίτες θα πρέπει να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουν μαζί τις δυσκολίες.

Ο πρόεδρος του Ιράν αναφέρθηκε και στα σχόλιά που έκανε ο Ντόναλντ Τράμπ σχετικά με την τεταμένη κατάσταση στο εσωτερικό του Ιράν, ο οποίος έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Ισλαμική Δημοκρατία για «διαφθορά» και «σπατάλη του εθνικού πλούτου του έθνους για να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία στο εξωτερικό».

"Οι Αμερικανοί δεν έχουν ηθικό δικαίωμα να ενεργούν σαν να υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των Ιρανών, επειδή η ίδια η Ουάσιγκτον τους Ιρανούς πολίτες τους αποκαλεί τρομοκράτες", δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

"Εκείνοι που ονόμαζαν τους Ιρανούς τρομοκράτες δεν έχουν καμία δουλειά να συμπονούν το έθνος μας"

"Αυτός ο άνθρωπος στην Αμερική που συμπαθεί σήμερα τον λαό μας έχει ξεχάσει ότι πριν από μερικούς μήνες αποκάλεσε τους Ιρανούς πολίτες τρομοκράτες", δήλωσε ο πρόεδρος σε μια κυβερνητική συνάντηση, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Αυτός ο άνθρωπος που είναι εναντίον του ιρανικού έθνους, δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμπάσχει με τους Ιρανούς πολίτες", δήλωσε ο Ρουχάνι, αποκαλώντας τον Τραμπ "κακοήθη" και ότι οι Ιρανοί δεν χρειάζονται τη συμπάθειά του Αμερικανού προέδρου.


Ο Τράμπ είχε πρόσφατα ένα ξέσπασμα Twitter, δαιμονοποιώντας το Ιράν και κάλεσε την ηγεσία του να «σέβεται τα δικαιώματα του λαού της».

Προειδοποίησε επίσης ότι τα «καταπιεστικά καθεστώτα» δεν «αντέχουν για πάντα» και ότι οι ΗΠΑ "παρακολουθούν πολύ προσεκτικά για τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ".

Οι παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσαν την άμεση και οργισμένη αντίδραση της Τεχεράνης, με το υπουργείο εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας να απαντάει αμέσως τις παρατηρήσεις του Τράμπ λέγοντας ότι είναι μια «οπορτουνιστική και υποκριτική» προσπάθεια εμπλοκής της Αμερικής στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν. 

Επίσης, οι Ιρανοί νομοθέτες κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον για υποκρισία, λέγοντας ότι ούτε ενδιαφέρεται, ούτε καταλαβαίνει τις απαιτήσεις των Ιρανών πολιτών.

Το Ιράν δέχθηκε ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη καθώς διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν έναντι στις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και την ανεργία.


Οι συγκρούσεις μετατράπηκαν στο μεγαλύτερο αντί-κυβερνητικό κίνημα των τελευταίων οκτώ ετών, τότε που έδειξαν  την οργή τους απέναντι στην ιρανική κυβέρνηση και τον ανώτατο ηγέτη της, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι αντί-κυβερνητικές διαμαρτυρίες "αντιμετωπίστηκαν" το Σάββατο με τεράστιες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις. Οι εκλογές για την στήριξη της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 1.200 πόλεις σε ολόκληρο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της Τεχεράνης και της δεύτερης πολυπληθέστερης πόλης του Ιράν τη Μασάντ.

Ορισμένες διαμαρτυρίες έγιναν βίαιες. Τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία , να ρίχνουν πέτρες, να ανάβουν φωτιές και να προκαλούνται φθορές και καταστροφές σε καταστήματα και δημόσια κτίρια.

Δύο άτομα που συμμετείχαν σε μια διαδήλωση σκοτώθηκαν στην πόλη Doroud , 325 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. Την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν προειδοποίησε ότι "η βία, ο φόβος και ο τρόμος" θα αντιμετωπιστούν σταθερά μετά την τρίτη διαδοχική νύχτα αναταραχών.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours