Αμερικανοί στρατιώτες κατά την τελετή υποδοχής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κοντά στο Orzysz της Πολωνίας στις 13 Apr. 2017. © Kacper Pempel / Reuters


Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ενίσχυσε σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας τα τελευταία πέντε χρόνια, αναγκάζοντας τη Μόσχα να έχει ανάλογη αντίδραση.

Οι παρατηρήσεις του 
Σόιγκου ήρθαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκτεταμένης συνόδου της του Συμβουλίου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Από το 2012, οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που αναπτύσσονται στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας έχουν αυξηθεί τρεις φορές

Ο αριθμός των ετοιμοπόλεμων νατοϊκών στρατευμάτων έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο, από 10 σε 40 χιλιάδες, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό.


Η Νατοϊκή στρατιωτική συμμαχία έχει επίσης αυξήσει σημαντικά τις εναέριες και ναυτικές δραστηριότητές επιτήρησης.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα επικρίνει την συγκέντρωση του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, λέγοντας ότι είναι προκλητική και υπόσχεται να ανταποκριθεί ανάλογα στις επιθετικότητα αυτή.

«Πάνω από 30 ασκήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Τα σενάρια τους βασίζονται σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη χώρα μας» δήλωσε ο 
Σόιγκου στο Συμβούλιο.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά κάθε άσκηση του ΝΑΤΟ και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες απειλές και να διατηρήσουμε τη στρατηγική ισορροπία, επεκτείναμε το εύρος στις αεροναυτικές και αεροπορικές περιπολίες μας»

«Τα ρωσικά στρατηγικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 178 περιπολίες, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό ταξίδεψε πάνω από 670 φορές σε όλες τις κρίσιμες περιοχές, παγκοσμίως»

Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Μόσχας ήταν η κοινή στρατιωτική άσκηση Ρωσίας-Λευκορωσίας, Zapad-2017, η οποία έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

α στρατεύματα μας έδειξαν την ικανότητα να αποτρέψουν μια πιθανή απόπειρα επίθεσης", δήλωσε ο 
Σόιγκου.

Τα πολεμικά παιχνίδια, παρά την αμυντική φύση τους, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να τροφοδοτήσουν το αφήγημα της ρωσικής επιθετικότητας και να δικαιολογήσουν περαιτέρω τη συγκέντρωση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Έτσι η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι είχε ξεπεράσει τον δηλωμένο αριθμό στρατευμάτων που συμμετείχαν στην άσκηση Zapad-2017 και ότι η φύση των ασκήσεων πέραν των άλλων καλύπταν και μια "εισβολή" σε γειτονικές χώρες.

Καθώς ολοκληρώθηκε επιτυχώς η άσκηση και αποδείχτηκε ότι οι παραπάνω φόβοι είναι αβάσιμοι, ορισμένοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ιδίως από την Ουκρανία, ισχυρίστηκαν ότι η Μόσχα άφησε κρυφά στρατεύματα στη Λευκορωσία.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, έπρεπε να διαψεύσει τις παραπάνω κατηγορίες, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν βρήκε τέτοια στοιχεία στην άσκηση.

Απαντώντας στην άσκηση Zapad - που περιλάμβαναν 12.700 στρατιώτες, 70 στρατιωτικά αεροσκάφη, 10 πλοία και περίπου 680 οχήματα εδάφους - η Πολωνία φιλοξένησε τη λεγόμενη "εθνική" άσκηση Dragon 17 , στην οποία συμμετείχαν σώματα στρατού από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία και την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των στρατευμάτων που εμπλέκονται στην άσκηση Dragon 17 ξεπέρασε κατά πολύ εκείνους του στρατού της άσκησης Zapad-2017, με περίπου 17.000 στρατιώτες και 3.500 στρατιωτικό υλικό.

Μια άλλη τεράστια στρατιωτική άσκηση διεξήχθη στη Σουηδία, ταυτόχρονα με αυτήν του Zapad. Τα πολεμικά παιχνίδια, που επίσης αποκαλούνται "εθνικά", περιλάμβαναν περίπου 20.000 στρατιωτικό προσωπικό από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ.

Ήταν οι μεγαλύτερη άσκηση που έχει οργανώσει εδώ και δύο δεκαετίες η Σουηδία

rt.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours