Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν, Ali Larijani, σχολίασε την κίνηση της Τράμπ να μεταφέρει την πρωτεύουσα του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, καθώς και για τις συνομιλίες για τη διευθέτηση της ειρήνης στη Συρία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας, Βιτσάσελ Βολόντιν στο Ισλαμαμπάντ.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα αυξήσει την επιθετικότητα στην περιοχή και θα προκαλέσει έναν "πόλεμο" μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, δήλωσε την Κυριακή ο ηγέτης του κοινοβουλίου του Ιράν Ali Larijani."Οι άνθρωποι(Παλαιστίνιοι) δεν θέλουν να παραμείνουν σιωπηλοί, θα υπάρξει εξέγερση… πόλεμος."

Η απόφαση αυτή είναι όπως στον τζόγο και είναι πλέον καιρός για τον κ. Τράμπ να καταλάβει τι συμβαίνει", δήλωσε ο Larijani στο περιθώριο της διάσκεψης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Ιρανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διαχωρίσουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επίσης, αντέκρουσε τις παρατηρήσεις των ΗΠΑ που έλεγαν ότι η Ουάσιγκτον νίκησε την τρομοκρατία στη Συρία.

"Εσείς ήσασταν [Ηνωμένες Πολιτείες], που την δημιουργήσατε [τρομοκρατία]", πρόσθεσε ο Ali Larijani.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Τράμπ, ανακοίνωσε την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ανέθεσε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η απόφαση προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις συνομιλίες στη Γενεύη

Η Τεχεράνη δεν αναμένει ότι τα εμπόδια θα είναι ανυπέρβλητα στις συνομιλίες στη Γενεύη για το Συριακό και θεωρεί ότι η διαδικασία στην πόλη της Αστάνα θα έχει περισσότερες πιθανότητες για μία συμφωνία.

"Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιο θαύμα στις συνομιλίες στη Γενεύη.""Οι διεργασίες στη Γένοβα το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβραδύνουν μια πολιτική συμφωνία."

"Η διαδικασία της Αστάνα [αντίθετα] παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για μια συμφωνία
", δήλωσε ο Ali Larijani κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής διάσκεψης στην πακιστανική πρωτεύουσα του Ισλαμαμπάντ .

Ο νομοθέτης σημείωσε επίσης ότι η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη βόρεια Συρία θα είχε μόνο καταστρεπτικές συνέπειες.

Η Συρία έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται πολλές ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης και τρομοκρατικών ομάδων, όπως το ISIS.

Το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 προτρέπει τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και ζητεί συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η διεθνής κοινότητα έχει κάνει ορισμένα βήματα για την επίλυση της Συριακής κρίσης, μεταξύ άλλων και δύο γύρους διαπραγματεύσεων, στη Γενεύη και στην Αστάνα.

Ο 8ος γύρος συνομιλιών της Αστάνα πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, οι εγγυητές χώρες της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια ομάδα εργασίας για την απελευθέρωση κρατουμένων, υιοθέτησαν μια κοινή δήλωση σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα και αποφάσισαν να συναντηθούν στη νότια πόλη του Σότσι στη Ρωσία στις 19-20 Ιανουαρίου, για να προετοιμαστούν για το Συριακό Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου, όλα τα παραπάνω συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Αστάνα αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Ο όγδοος γύρος των συνομιλιών στη Γενεύη πραγματοποιήθηκε από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου. Ο γύρος ήταν ο μακρύτερος από τότε που ξεκίνησαν οι συνομιλίες, αλλά δεν έφερε καμία πρόοδο. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η αντιπροσωπεία της Δαμασκού επέστρεψε στη Συρία για αρκετές ημέρες, μετά την άρνησή της να συμμετάσχει στις συνομιλίες, λόγω της θέσης της συριακής αντιπολίτευσης που θέλει τον πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ να εγκαταλείπει την εξουσία, κάτι θεωρήθηκε από την πλευρά των εκπροσώπων της Δαμασκού, ως προϋπόθεση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

sputniknews.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours