Η κυβέρνηση Trump κατηγόρησε σήμερα Πέμπτη το Ιράν για παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αποκαλύπτοντας ότι το Ιράν πουλάει πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό σε ομάδα ανταρτών στην Υεμένη.

"Τα όπλα θα μπορούσαν επίσης να έχουν αυτοκόλλητα" Made in Iran ", δήλωσε η Πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χάλεϊ, που βρισκόταν μπροστά από τα κομμάτια ενός βαλλιστικού πυραύλου, λέγοντας ότι το Ιράν ήταν αυτό που τον παρέδωσε στους επαναστάτες Houthi στην Υεμένη, οι οποίοι στη συνέχεια εκτοξεύθηκαν προς το αεροδρόμιο του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, τον περασμένο μήνα.

"Οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα προηγμένα όπλα, έχουν προωθηθεί στα πεδία των μαχών σε ολόκληρη την περιοχή", δήλωσε η Χάλεϊ σε συνέντευξη τύπου από ένα στρατιωτικό υπόστεγο στην Ουάσιγκτον.Οι ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν το στρατιωτικό εξοπλισμό που συγκεντρώθηκε από τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη, όπου πραγματοποιείται εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των ανταρτών του Houthi και της εκλεγμένης κυβέρνησης. Ο εξοπλισμός συλλέχθηκε από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο στόχος της κυβέρνησης Trump, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ήταν να προσκομίσει αποδείξεις ότι το Ιράν εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και βαλλιστικών πυραύλων, κατά παράβαση του ψηφίσματος 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε μετά τη συμφωνία του Ιράν με τις δυτικές χώρες για το πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν το 2015.

Η ιρανική κυβέρνηση εξέδωσε μια δήλωση την Πέμπτη αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς της Χάλεϊ.


Το Ιράν δήλωσε: "Μετά από μια σειρά αβάσιμων κατηγοριών κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν τους τελευταίους 10 μήνες, ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη για άλλη μια φορά ακολούθησε την ίδια γραμμή κατηγορώντας την ιρανική κυβέρνηση για την προμήθεια του πυραύλου που έπληξε τη Σαουδική Αραβία στις 4 Νοεμβρίου - μια κατηγορία αβάσιμη και ταυτόχρονα, ανεύθυνη, προκλητική και καταστροφική".

"Αυτά τα υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία, που τίθενται σε δημόσια προβολή σήμερα, είναι εξίσου φτιαχτά με αυτά που παρουσιάστηκαν σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν".
Η Χάλεϊ κάλεσε μέλη του Κογκρέσου, αξιωματούχους των Η.Ε  και ξένες αντιπροσωπείες να εξετάσουν  από μόνοι τους τα στοιχεία.

"Το αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η ιρανική συμπεριφορά επιδεινώνεται" από τότε που υπογράφηκε η πυρηνική συμφωνία, δήλωσε η Χάλεϊ. 

Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει πει επανειλημμένα ότι θέλει να καταργήσει την Ιρανική πυρηνική συμφωνία, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη. 

Για να αποδείξουν ότι οι πύραυλοι που κατασκευάστηκαν από τον Ιράν έχουν εκτοξευθεί από την Υεμένη, οι Η.Π.Α. συναρμολόγησαν ένα βαλλιστικό βλήμα μικρής εμβέλειας Qiam-1, κατασκευασμένο από τα συντρίμμια δύο ξεχωριστών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν φέτος εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Η Χάλεϊ επεσήμανε πολλά χαρακτηριστικά του πυραύλου, συμπεριλαμβανομένων εννέα βαλβίδων στη δεξαμενή οξειδώσεώς του, υποστηρίζοντας ότι τέτοια χαρακτηριστικά σχεδιασμού βρίσκονται σε πυραύλους που κατασκευάζονται στο Ιράν.


Επιπλέον, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι η τεχνολογία στο εσωτερικό του πυραύλου, τόσο στο σύστημα προώθησης όσο και στο σύστημα καθοδήγησης, έφερε τη σφραγίδα Ιρανών εργολάβων στον τομέα της άμυνας.


nbcnews.com
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours