Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι η Σαουδική Αραβία κήρυξε τον πόλεμο στη χώρα του και στην ίδια τη Χεζμπολάχ και ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Saad Hariri, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα ανακοινώνοντας την απόφασή από το Ριάντ το περασμένο Σάββατο, κρατείτε στη Σαουδική Αραβία.


Σε τηλεοπτική ομιλία του ο Nasrallah είπε ότι η παραίτηση του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού Hariri ήταν μια "πρωτοφανής Σαουδική παρέμβαση" στα πολιτικά δρώμενα του Λιβάνου και κάλεσε τον Hariri να επιστρέψει στον Λίβανο. 

Πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Saad Hariri

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου εξακολουθεί να είναι νόμιμη και δεν παραιτήθηκε, κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος παρέμβασης στα εσωτερικά του Λιβάνου από τη Σαουδική Αραβία, προς το παρόν, δεν επιτευχθεί.

Ο κ. Nasrallah δήλωσε ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ είναι απίθανος εν μέσω της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα του. Είπε ότι η στρατιωτική ένοπλη ομάδα του παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή για τυχόν προσπάθεια από την πλευρά του Ισραήλ να εκμεταλλευθεί την κρίση με τη Σαουδική Αραβία και να ξεκινήσει εχθροπραξίες εναντίον του Λιβάνου.

Ο Nasrallah ρίχνει του τόνους όσον αφορά την κλιμάκωση της Σαουδικής Αραβίας εναντίον του Ιράν, της χώρας που προστατεύει και εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ. 
Η παραίτηση του πρωθυπουργού Saad Hariri που ανακοινώθηκε από τη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα, θεωρήθηκε ως κίνηση του Ριάντ να οδηγήσει την διαμάχη του με το Ιράν στο εσωτερικό του Λίβανου. 

Πολλοί φοβούνται ότι η κλιμάκωση αυτή θα ανοίξει το δρόμο στο Ισραήλ για να χτυπήσει τη Χεζμπολάχ, κατά της οποίας το Ισραήλ στο παρελθόν έχει διεξάγει αρκετές πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο Nasrallah προειδοποίησε το Ισραήλ για έναν "εσφαλμένο υπολογισμό" ή "εκμετάλλευση της κατάστασης", τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να σκεφτεί ότι "είμαστε μια χώρα σε κρίση... Όχι, απολύτως όχι".

"Σήμερα είμαστε πιο σίγουροι και αισθανόμαστε ισχυρότεροι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή", δήλωσε ο Nasrallah.


independent.co.uk

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours