Πρέπει να δίνουμε αποφασιστικότητα τη μάχη στους διεθνούς οργανισμούς για να αποκαλυφθεί ο τεράστιος μηχανισμός φορολογικής απάτης, τόνισε ο πρωθυπουργός με αφορμή τις αποκαλύψεις των Paradise Papers.


Μέσω Twitter τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός στο θέμα των Paradise Papers. Οπως είπε πρέπει να δίνουμε αποφασιστικότητα τη μάχη στους διεθνούς οργανισμούς για να αποκαλυφθεί ο τεράστιος μηχανισμός φορολογικής απάτης. Πρέπει να συνεχίσουμε στη χώρα μας το χτύπημα της φοροδιαφυγής για να διαμορφωθεί στην Ελλάδα ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν χθες για τα ParadisePapers επιβεβαιώνουν την άδικη, παράλογη, τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας. Η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και τη φορολόγηση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Και αυτό την ώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης και πολλαπλασιάζονται οι αποκλεισμένοι, τα θύματα της φτώχειας, τα θύματα της ανεργίας. Πρόκειται για έναν απάνθρωπο μηχανισμό που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό της εποχής μας και που αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες.

Η Ελλάδα, η χώρα μας, έχει πικρή πείρα, καθώς μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν, τα οποία διαρκώς, προκλητικά, φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους.

Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερος κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενους χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να δίνουμε με επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Να ενισχύουμε τις δυνάμεις εκείνες της ενημέρωσης που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου μηχανισμού φορολογικής απάτης. Και, φυσικά, να συνεχίσουμε στη χώρα μας, ακόμα πιο αποφασιστικά, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί, επιτέλους, στην Ελλάδα ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών. Δεσμευόμαστε σε αυτόν τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης».
Νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία είχε εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα:

«Η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις νέες διεθνείς αποκαλύψεις των λεγόμενων Paradise Papers. Στα χιλιάδες ονόματα που φέρονται να διέθεταν λογαριασμούς σε εξωχώριες εταιρείες υπάρχουν και αρκετά Ελλήνων πολιτών», αναφέρει.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να πράξει αυτή την φορά την αυτονόητη υποχρέωσή της. Να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα. Να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, ποιοι Έλληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα, οδηγώντας τους τελευταίους το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Με απλά λόγια καλούμε την Κυβέρνηση να ξεφύγει επιτέλους από την γνωστή τακτική της των επικοινωνιακών εντυπώσεων. Και να συνειδητοποιήσει ότι οι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν την αδράνεια και την ανικανότητά της».

Από την πλευρά του το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «άλλη μια λίστα με offshore εταιρείες και λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους έρχεται στο φως. Ένα παγκόσμιο πρόβλημα έχει και «ελληνικό χρώμα». Στα λεγόμενα Paradise Papers, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπάρχουν και πολλά ονόματα Ελλήνων.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει δείξει και με τις προηγούμενες λίστες ότι το μόνο που κάνει είναι επικοινωνιακή διαχείριση και από ουσία τίποτα. Ας μη συνεχίσει τα ίδια. Ας ελέγξει ποιοι από εκείνους που περιλαμβάνονται στις λίστες έχουν ενεργήσει νόμιμα και ποιοι έχουν φοροδιαφύγει και πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Από βαρύγδουπες δηλώσεις έχουν χορτάσει οι πολίτες. Λεφτά στα ταμεία δεν βλέπουν».
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours