Το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του που είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) η οποία δόθηκε την Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία –την οποία χαρακτήρισε «τη χειρότερη όλων των εποχών»– και παρέπεμψε το θέμα στο Κογκρέσο που έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να αποφασίσει αν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Η ΙΑΕΑ πάντως διαπιστώνει ότι η Τεχεράνη δεν έχει εμπλουτίσει ουράνιο σε απαγορευμένα επίπεδα, ούτε έχει συσσωρεύσει παράνομα ποσότητες απεμπλουτισμένου ουρανίου ή βαρέος ύδατος. Στις 5 Νοεμβρίου τα αποθέματα απεμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν ήταν 96,7 κιλά, πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 202,8 κιλών που έχει τεθεί από τη συμφωνία.

Σαφείς ενδείξεις από αμερικανούς βουλευτές ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε, πριν από μερικές ημέρες, ότι έχει λάβει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Έχω λάβει σαφείς ενδείξεις ότι η πρόθεση είναι οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία», τόνισε η Μογκερίνι σε δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη Τύπου.

Ο Τραμπ αποφάσισε τον περασμένο μήνα να μην επιβεβαιώσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του 2015, απειλώντας ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από αυτή ανά πάσα στιγμή.

Πριν από ένα μήνα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι πρόθεση των ΗΠΑ είναι η παραμονή τους εντός της συμφωνίας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο σύναψης νέας συμφωνίας η οποία «δεν θα αντικαταστήσει αλλά θα ολοκληρώσει την υπάρχουσα».

Σε έντονο ύφος αποδοκίμασε τις δηλώσεις Τραμπ ο ιρανός ομόλογός του κάνοντας λόγο για άγνοια του αμερικανού προέδρου. «Οι ΗΠΑ είναι πιο μόνες από ποτέ εναντίον του ιρανικού λαού» δήλωσε ο Χασάν Ροχανί, επισημαίνοντας ότι η διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να ανακληθεί από μονάχα μια χώρα.

in.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours