ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:00

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε, με τον στρατό να έχει καταλάβει την εξουσία μετά από μια "στοχευμένη" επιχείρηση.

Όπως έγινε γνωστό ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της Ζιμπάμπουε και κρατά τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος κυβερνούσε τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 1980, υπό περιορισμό στο σπίτι του αλλά είναι καλά στην υγεία του αυτός και η οικογένειά του.

Ο στρατός έλαβε σήμερα θέσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε στη διάρκεια μιας επιχείρησης που έχει στόχο, σύμφωνα με τον ίδιο, να εκδιώξει "τους εγκληματίες" από το περιβάλλον του Μουγκάμπε.

Τεθωρακισμένα έχουν κλείσει την πρόσβαση στο κοινοβούλιο, την έδρα του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF και των γραφείων όπου πραγματοποιούνται τα υπουργικά συμβούλια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Τέσσερις ώρες νωρίτερα ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού ανακοίνωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι ο στρατός της Ζιμπάμπουε επενέβη εναντίον των "εγκληματιών" στο περιβάλλον του Μουγκάμπε, όμως αρνήθηκε ότι πρόκειται για πραξικόπημα.

Η επέμβαση του στρατού ακολουθεί την άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση μεταξύ του Μουγκάμπε και του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των "εκκαθαρίσεων" στις τάξεις του.

Την περασμένη εβδομάδα καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του ο αντιπρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα, 75 ετών, και εγκατέλειψε τη χώρα.

"Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης", είπε ο στρατηγός Σιμπουσίσο Μόγιο διαβάζοντας το ανακοινωθέν που είχε ετοιμάσει.

"Διαβεβαιώνουμε το έθνος ότι τόσο η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος (...) όσο και τα μέλη της οικογένειάς του είναι σώοι και αβλαβείς και η ασφάλειά τους είναι εξασφαλισμένη", πρόσθεσε.

"Στοχοθετούμε μόνο τους εγκληματίες που τον περιστοιχίζουν", τόνισε ο Μόγιο, ενώ εξήγησε ότι "μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή μας, αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιστρέψει στην ομαλότητα".

Ουρές στα ATM


Εν τω μεταξύ αρκετοί πολίτες σχηματίζουν από το πρωί ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς για να σηκώσουν μετρητά, ενώ άλλοι άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Υπό κράτηση ο ΥΠΟΙΚ

Ο στρατός μάλιστα έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, τον Ιγκνέσιους Τσόμπο, λίγες ώρες αφότου κατέλαβε την εξουσία. Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης "G40" στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.

Διάγγελμα του στρατού

Νωρίτερα, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού αρνήθηκαν ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα—με το οποίο στην πράξη επιβεβαίωσαν την κατάληψη της εξουσίας... και διαβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι "σώος και αβλαβής".

Ο στρατηγός ο οποίος έκανε το διάγγελμα είπε πως η "ομαλότητα" θα επιστρέψει στη χώρα μόλις οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν την "αποστολή" τους.

Έκκληση από τη Βρετανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προέτρεψε πριν από λίγο τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι βρίσκονται στη Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, να παραμείνουν μέσα στους τόπους διαμονής τους ωσότου να ξεκαθαρίσει "η πολιτική κατάσταση" στην αφρικανική χώρα.


"Εξαιτίας της αβέβαιης πολιτικής κατάστασης στη Χαράρε" και των "δημοσιευμάτων περί ασυνήθιστης στρατιωτικής δραστηριότητας", το Φόρεϊν Όφις "συνιστά στους βρετανούς υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Χαράρε να παραμείνουν ασφαλείς στα σπίτια τους ή στους τόπους διαμονής τους έως ότου η κατάσταση να γίνει σαφέστερη", αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική διπλωματία.

Ανακοίνωση από την πρεσβεία των ΗΠΑ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε με ανακοίνωσή της προέτρεψε τα μέλη του προσωπικού της και τους αμερικανούς υπηκόους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους εξαιτίας της "πολιτικής αβεβαιότητας" στη χώρα.

"Ενθαρρύνουμε τους αμερικανούς πολίτες στη Ζιμπάμπουε να μείνουν μέσα στους τόπους διαμονής τους μέχρι νεωτέρας", ανέφερε η ανακοίνωση. "Λόγω της τρέχουσας πολιτικής αβεβαιότητας, ο πρεσβευτής διέταξε όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους να παραμείνουν στα σπίτια τους (σήμερα Τετάρτη)", προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Το χρονικό της επιχείρησης


Όλα ξεκίνησαν όταν ακούστηκαν πυρά κοντά στην κατοικία του Μουγκάμπε, περί τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), και μερικές ώρες αφότου άνδρες του στρατού αναπτύχθηκαν στη Χαράρε και κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, πριν ακουστούν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε ακολουθούν το δίχως προηγούμενο μπραντεφέρ μεταξύ του προέδρου Μουγκάμπε και του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των "εκκαθαρίσεων" στις τάξεις του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

capital.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours