Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανώτατο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους ότι στις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έγραψε μια επίσημη επιστολή προς τη Ρωσία δηλώνοντας ότι η Πιονγιάνγκ ήταν έτοιμη να εξαπολύσει μια πυρηνική πυραυλική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Βλέποντας ότι η δήλωση αυτή ήρθε λίγο μετά την περίφημη απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για την «ολοκληρωτική καταστροφή» της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια μιας προσβλητικής ομιλίας του στον ΟΗΕ, φαίνεται ότι η υπόσχεση της Βόρειας Κορέας να "βρέξει πυραύλους στις ΗΠΑ" που δόθηκε μέσα από τα έδρανα του ΟΗΕ μερικές ημέρες αργότερα από τις δηλώσεις Τράμπ, ήταν σοβαρές.

Όπως γίνετε σήμερα γνωστό, η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τη τις προθέσεις της Βόρειας Κορέας και κάλεσε τις ΗΠΑ να μετριάσουν τη ρητορική τους απέναντι στη Βόρεια Κορέα, γνωστοποιώντας τους ότι η Βόρεια Κορέα, στην πραγματικότητα, εννοούσε τις απειλές που προηγουμένως είχε εκτοξεύσει.


Οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ρωσίας τόσο με τη Βόρεια Κορέα όσο και με τις ΗΠΑ επέτρεψαν στη Μόσχα να είναι ένα είδος διπλωματικού διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών που δεν έχουν επίσημες σχέσεις. Οι διπλωματικές επικοινωνιακές γραμμές της Ρωσίας ίσως να επέτρεψαν έναν πυρηνικό πόλεμο.

Στις 12 Οκτωβρίου, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία γιόρτασαν τα 69 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Αν και η εορταστική εκδήλωση ήταν υποτονική, χαρακτηρίστηκε από χάρτες που εξέδωσε η Βόρεια Κορέα, οι οποίοι δείχνουν ότι η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά το δημοψήφισμα του 2014.
 Αυτή η μικρή χειρονομία καλής θέλησης έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να είναι μία από τις λίγες χώρες που θα μπορούσε να μιλήσει με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, παρά την αντίθεσή της προς το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. 

Αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να πείσει τη Βόρεια Κορέα να μετριάσει τις στρατιωτικές της προετοιμασίες για ενδεχόμενες επιθέσεις.
Η πιο πρόσφατη μεγάλη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στη Βόρειο Κορέα έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα βαλλιστικό πυραύλων που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ιαπωνία. Έκτοτε, δεν υπήρξαν άλλες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικές δοκιμές. 


Είναι απολύτως εφικτό, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά της μέσα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μονομερώς, καθώς οι ΗΠΑ αρνούνται να ασχοληθούν άμεσα με την Πιονγιάνγκ και οι σχέσεις της Κίνας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας είναι εξαιρετικά τεταμένες αυτή τη στιγμή.Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours