Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του πενταγώνου έκανε λόγω για τους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας μετά την απόφαση της τελευταίας να αποκλείσει τα λιμάνια της Υεμένης ώστε να μην προμηθεύονται όπλα που προέρχονται από το Ιράν.

Ο κ. Adrian Rankine-Galloway, δήλωσε ότι: «Συνεχίζουμε να διατηρούμε ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και θα συνεργαστούμε για τις κοινές προτεραιότητες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων και πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων ώστε να εξουδετερώσουμε την αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν στη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Ένας συνασπισμός κρατών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, απέκλεισε την πρόσβαση από το έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα της Υεμένης, μετά από την επίθεση με πυραύλους που δέχθηκε το Ριάντ.

Η επίθεση με πυραύλους στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε από τους σιίτες μαχητές Houthi της Υεμένης, πύραυλοι που κατασκευάστηκαν και προμηθεύτηκαν από το Ιράν, όπως τουλάχιστον δήλωσε το Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει ότι η επίθεση ήταν μια «σαφής πράξη επιθετικότητας» από το Ιράν και «θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και πράξη πολέμου».

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο στήριξε τις αξιώσεις του Ριάντ που αποκαλύπτουν τον «ύποπτο ρόλο του Ιράν στην Υεμένη και τον ανεφοδιασμό με επικίνδυνα ιρανικά συστήματα πυραύλων στους μαχητές Houthi».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τράμπ υποστήριξε τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στο Twitter για την πρόσφατη εκκαθάριση της "ελίτ" της χώρας, μετά από ισχυρισμούς περί διαφθοράς.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος σχολίασε: "Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο βασιλιά Σαλμάν και στον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, ξέρουν ακριβώς τι κάνουν, κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζονται σκληρά, όμως έχουν «αρμέξει» τη χώρα τους για χρόνια".

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours