Σε εξέλιξη βρίσκεται περίεργη τουρκική επιχείρηση με ελικόπτερα και μεταφορικό C-130 στην περιοχή Ιμίων-Καλόλιμνου όπου τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετάνε ακιρβώς πάνω από το ελληνικό έδαφος (στην φωτό C-130 πετάει πάνω από τα Ίμια)

Οι φωτό είναι από τον λογαριασμό στο Facebook της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης


Επίκεντρο της επιχείρησης η μεταφορά ομάδας παράνομων μεταναστών στην Καλόλιμνο

Σημειώνεται ότι τουρκικό Ε/Π ΑΒ-412, εισήλθε στο FIR Αθηνών και την 07:59 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Ίμια στα 100 πόδια εξερχόμενο ακολούθως του FIR Αθηνών

Στην συνέχεια άλλο ελικόπτερο του ιδίου τύπου επανέλαβε την παραβίαση του FIR Aθηνών στις 09:41 με νέα υπέρπτηση άνωθεν των Ιμίων στα 800 πόδια εξερχόμενο ακολούθως του FIR

Τώρα όμως προκύτπει ότι υπήρξε και συμμετοχή ενός τουρκικού C-130

Η Άγκυρα είχε καιρό να «εμφανιστεί» στα Ίμια και η σημερινή ενέργεια σίγουρα συνδέεται με την ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» που διεξάγεται στην περιοχή της Ρόδου.

To AB-412 είναι ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου. Πρόκειται για δικινητήριο ελικόπτερο που αναπτύσσει ταχύτητα 260 χ.α.ω. και μπορεί να μεταφέρει 8 άτομα εκτός του πληρώματος.

Το ΑΒ-412 της τουρκικής Ακτοφυλακής διαθέτει ραντάρ έρευνας επιφανείας RDR-1500B και σύστημα FLIR. Ένα τέτοιο ελικόπτερο το TCSG-503 είχε καταπέσει τον Ιούλιο του 2015 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν είναι της Ακτοφυλακής ή του Ναυτικού της Τουρκίας. Του Ναυτικού τα ελικόπτερα έχουν αρχίσει να αποσύρονται.

Όσο για την Καλόλιμνο το περιστατικό είχε ως εξής:

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν περισυλλεγεί και διασωθεί μετά τη βύθιση ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες νότια νοτιανατολικά της Καλόλιμνου, ενώ το πρωί ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή η σορός μίας γυναίκας.

Το σκάφος φυσικά βυθίστηκε από Τούρκους δουλεμπόρους για να ξεκινήσει το σημερινό «σόου»

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα οι διασωθέντες είναι 10 άνδρες, 4 γυναίκες και ένα παιδάκι.

Ένας από τους ανθρώπους που διασώθηκαν δήλωσε ότι στο σκάφος επέβαιναν 22 ως 24 άτομα.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν τέσσερα πλωτά του λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex, ένα ελικόπτερο Super Puma, δύο τουριστικά σκάφη κι ένα φορτηγό πλοίο.

Σημειώνεται ότι η Καλόλιμνος είναι ένα από τα 18 νησιά που αμφισβητεί η κεμαλική Τουρκία η οποία θεωρεί ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν τα «παρέδωσε» στην Ελλάδα το 2004!

Περισσότερα σε λίγο


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours