Του Παντελή Δ. Καρύκα 

Η Ρωσία, μέσω του υπουργού της των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε πως οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που μάχονται υπέρ του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία δεν θα αποχωρήσουν από τη χώρα. Ο Ρώσος υπουργός δεν διευκρίνισε εάν οι πολιτοφυλακές θα παραμείνουν εσαεί στην χώρα ή η παρουσία τους έχει ημερομηνία λήξεως και συνδυάζεται με τον τερματισμό του πολέμου στη ρημαγμένη Συρία. Σε κάθε περίπτωση η ρωσική ανακοίνωση είναι βέβαιο ότι δεν προκάλεσε και μεγάλη χαρά στη Ιερουσαλήμ. 

Το Ισραήλ, έχοντας τηρήσει εφεκτική στάση στην συριακή κρίση, μέχρι τώρα, είναι απίθανο να ανεχθεί την περικύκλωσή του από φιλοϊρανικές δυνάμεις από Λίβανο (Χεζμπολάχ) και Συρία (φιλοϊρανικές, σιιτικές και ιρανικές πολιτοφυλακές και στρατεύματα). Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί το Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα αυτού απειλή για την εθνική του ασφάλεια και είναι απίθανο να παρακολουθήσει αδρανώς την αύξηση της ιρανικής επιρροής στη γειτονιά του. Το ότι κάτι μυρίζει στη Μέση Ανατολή είναι δεδομένο. 

Ούτε οι συλλήψεις περί «διαφθοράς» στην Σαουδική Αραβία, ούτε η υπόθεση Χαρίρι στον Λίβανο έγιναν τυχαία. Πρόσφατα ο Ιμπραήλ Καραγκιούλ, ο Τούρκος «δημοσιογράφος», όργανο του Ερντογάν, έγραψε στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ πως οι συλλήψεις στην Σαουδική Αραβία μόνο με τη διαφθορά δεν έχουν να κάνουν
Απλώς επρόκειτο για ξεκαθάρισμα αντιδρώντων στον υπό σχηματισμό άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ- Σουδικής Αραβίας με στόχο το Ιράν, αλλά, όπως ο ίδιος πιστεύει, και την Τουρκία. To Ισραήλ πάντως δύσκολα θα κάνει το βήμα να πλήξει άμεσα το Ιράν.

 Σε πρώτη φάση, ο πιθανότερος στόχος είναι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία μάλιστα έχει εξασθενήσει από την συμμετοχή της στον συριακό πόλεμο, ή το καθεστώς Άσαντ για χάρη του οποίου οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές δρουν στην Συρία. Όχι τυχαία στο Ισραήλ έχουν αρχίσει να παραδίδονται τα υπερσύγχρονα «αόρατα» αμερικανικά μαχητικά F-35. Αντίθετα πάντως με τους άλλους αγοραστές του μαχητικού όμως το Ισραήλ έλαβε την άδεια να ενσωματώσει στα δικά του F-35Ι δικές του τεχνολογίες. 

Μια από τις τεχνολογίες αυτές είναι του ισραηλινού συστήματος C4I (command, control, communications, computer and intelligence). Το σύστημα λαμβάνει δεδομένα από το αεροσκάφος αλλά χωρίς αλληλεπίδραση με τον “απόρρητο” υπολογιστή του μαχητικού. Το σύστημα C4I μεταφέρει τα δεδομένα σε άλλα μαχητικά ή σε κέντρα επικοινωνιών στο έδαφος ώστε να συντονίζεται καλύτερα η δράση των μαχητικών. 

Το εν λόγω σύστημα C4I είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση πυραυλικών απειλών όπως αυτή που συνιστά η Χεζμπολάχ. Η οργάνωση υπολογίζεται ότι διαθέτει πάνω από 150.000 ρουκέτες. Σε πιθανό πόλεμο οι θέσεις εκτόξευσής τους θα είναι πάρα πολλές. Για το Ισραήλ λοιπόν θα είναι ζωτικής σημασίας η ταχεία συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων και η ταυτοποίηση και εξουδετέρωση στόχων. 

Το F-35I επίσης θα μεταφέρει ισραηλινά βλήματα όπως την έξυπνη κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας SPICE 1000 της Rafael που μπορεί να κατευθυνθεί τόσο από δορυφόρο, όσο και από ηλεκτροπτικό σύστημα καθοδήγησης και επιτυγχάνει τρομακτική ακρίβεια πλήγματος. Επίσης τα F-35Ι θα μεταφέρουν ισραηλινά βλήματα υπέρυθρης καθοδήγησης αέρος-αέρος Python-5 αντί των αμερικανικών AIM-9X Sidewinder.

 Το σημαντικότερο όμως είναι πως τα F-35I θα διαθέτουν επιπλέον δύο δεξαμενές καυσίμων χωρητικότητας 425 γαλονιών και άρα αυξημένη, κατά 36%, ακτίνα δράσης. Οι εν λόγω εξωτερικές δεξαμενές επηρεάζουν την ικανότητα Stealth του αεροσκάφους, αλλά θα χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια της πτήσης και μετά θα απορρίπτονται. 

Η προσθήκη των επιπλέον δεξαμενών πάντως δείχνει ξεκάθαρα Ιράν και την πιθανότητα εξαπόλυσης αιφνιδιαστικού πλήγματος κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Τα 50 F-35I που έχει παραγγείλει το Ισραήλ θα είναι πλήρως επιχειρησιακά το 2022. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα αεροσκάφη που ήδη έχουν παραδοθεί και θα παραδοθούν εντός των λίγων επομένων μηνών θα παραμείνουν αδρανή σε ενδεχόμενη κρίση. Εξάλλου η ισραηλινή αεροπορία είναι και τώρα κυρίαρχη στην περιοχή. 

Έναντι μιας τέτοιας εναέριας «καταιγίδας» η Χεζμπολάχ λίγα μπορεί να πράξει. Ακόμα και το Ιράν, με ρωσική συνδρομή, θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Χωρίς δε ρωσική συνδρομή δεν θα έχει πολλές δυνατότητες αντίδρασης. Υπάρχει όμως πάντα και το ενδεχόμενο το Ισραήλ να αποφασίσει να ξεκαθαρίσει και την κατάσταση στην Συρία. 

Σε μια τέτοια περίπτωση η αντίσταση που θα συναντούσε θα ήταν αμελητέα, καθώς οι δυνάμεις του Άσαντ δεν είναι αξιόμαχες και μόνο με το ρωσικό και ιρανικό φιλί της ζωής «αναστήθηκαν». Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ρωσία σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής του Ισραήλ με Χεζμπολάχ, ‘Άσαντ ή Ιράν. 

Τα περιθώρια ελιγμού της Μόσχας είναι γενικά περιορισμένα. Στην Συρία δεν διαθέτει την απαραίτητη ισχύ για να σταματήσει τους Ισραηλινούς και θα ήταν ανόητο και άρα απίθανο να εμπλακεί σε κλιμακούμενη πολεμική αναμέτρηση με το Ισραήλ, άμεσα ή έμμεσα. Αν το Ισραήλ επιλέξει να πλήξει τη Χεζμπολάχ, η Ρωσία μόνο έμμεσα μπορεί να επέμβει προμηθεύοντας ίσως με οπλισμό την οργάνωση. 

Αν το Ιράν επιχειρήσει ενίσχυσή της μέσω Συρίας, τότε το κακό σενάριο ισραηλινού πλήγματος στη Συρία καθίσταται πιθανότατο. Το χειρότερο σενάριο είναι η άμεση εμπλοκή Ισραήλ – Ιράν στην οποία θα ενταχθούν, μοιραία και οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, ανατρέποντας παράλληλα όλα τα κέρδη που η Ρωσία αποκόμισε από την εμπλοκή της στη Μέση Ανατολή. 

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Τουρκίας, η οποία μάλλον ως επιτήδειος ουδέτερος και πάλι, θα προσπαθήσει απλώς να επωφεληθεί από τις εξελίξεις.

Πηγή: Νέφη πολέμου από ρωσική αστοχία; Το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί “ιρανική” περικύκλωση από Λίβανο-Συρία http://mignatiou.com/2017/11/nefi-polemou-apo-rosiki-astochia-to-israil-den-tha-anechthi-iraniki-perikiklosi-apo-livano-siria/
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours