ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Μαίρη Λάλιου: «Oι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα του παθολογικού τζόγου και ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών είναι ελληνικής καταγωγής»

Τα βλέπει και τα ακούει κάθε μέρα. «Ντρέπονται ακόμα και να μιλήσουν γι' αυτό. Δεν έχουν όμως άλλη επιλογή. Κάποιες από αυτές με πλησιάζουν ζητώντας βοήθεια για να βάλουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι. Δυστυχώς, οι Ελληνίδες είναι πολλές και είναι συνήθως ηλικιωμένες. Και η αιτία είναι ο άντρας τους στις περισσότερες των περιπτώσεων, που με το που μπαίνει η σύνταξη στην τράπεζα την παίρνει και την παίζει στα πόκις ξοδεύοντας μέχρι και την τελευταία δεκάρα.

Στο τέλος καταλήγουν σε κάποιο φιλανθρωπικό οργανισμό για ένα πακέτο τρόφιμα ώστε να μην πεθάνουν από την πείνα. Οι γυναίκες είναι τα περισσότερα θύματα του παθολογικού τζόγου και αυτές που πληρώνουν πολύ ακριβά αυτόν τον εθισμό» λέει η ομογενής πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Δήμων Βικτώριας και δημοτική σύμβουλος Whittlesea, Μαίρη Λάλιου.

Και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις τραγικές επιπτώσεις που έχει ο παθολογικός τζόγος και κυρίως τα πόκις γιατί ζει και εκλέγεται από το 2005 σε Δήμο που βρίσκεται μεταξύ των πέντε πρώτων της Βικτώριας όσον αφορά τα ποσά που χάνονται κάθε χρόνο στα πόκις. Ζει σε μικρή απόσταση από το Epping Plaza Hotel και το Plough Hotel στο Mill Park, που είναι, για όλους τους λάθος λόγους, οι «διασημότεροι» χώροι αναψυχής της Πολιτείας.

Στο Epping Plaza Hotel, τα πόκις έφαγαν το περασμένο οικονομικό έτος $20,96 εκατ. και αυτά του Plough Hotel $19,4 εκατ. και είναι οι δύο χώροι αναψυχής στους οποίους χάθηκαν τα περισσότερα χρήματα στην Βικτώρια.

Την επόμενη Τρίτη η Μαίρη μαζί με άλλες γυναίκες θα βρεθούν έξω από τα σκαλοπάτια της Βουλής της Βικτώριας. Πρόκειται για το πρώτο συλλαλητήριο γυναικών κατά του τζόγου που διοργανώνεται από την «Συμμαχία για Μεταρρύθμιση στο χώρο του Τζόγου – The Alliance For Gambling Reform», μία συμμαχία στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι της Βικτώριας και η Ένωση Δήμων.

«Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί άντρες ιδιοκτήτες μηχανών πόκις όπως είναι ο Τζέιμς Πάκερ, ο Μπρους Μάθεσον από την ALH Group και άλλοι, αλλά είναι οι γυναίκες που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Και αυτό γιατί φροντίζουν να βάζουν τις μηχανές τους σε περιοχές που ζουν τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, που δυστυχώς βλέπουν το παιχνίδι σ' αυτές σαν ένα είδος παρηγοριάς, έναν τρόπο για να ξεχάσουν τα καθημερινά προβλήματα. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο παθολογικός τζόγος είναι ένας από τους παράγοντες αύξησης των περιστατικών οικογενειακής βίας. Γι' αυτό και αποφασίσαμε από κοινού να διοργανώσουμε αυτό το συλλαλητήριο. Για να προστατέψουμε τις γυναίκες που απειλούνται κάθε μέρα από αυτό το καταστροφικό για την κοινωνία μας, την ζωή τους και την ζωή των παιδιών τους φαινόμενο» λέει η κ. Λάλιου.

«OI ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Ο,ΤΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΠΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ»

«Οι εταιρίες τυχερών παιχνιδιών για την Αυστραλία είναι ότι η Εθνική Ένωση Όπλων (National Rifle Association -NRΑ), παντοδύναμες» είχε πει πριν από λίγες μέρες ο ιερέας Τιμ Κοστέλο, που επίσης συμμετέχει στην «Συμμαχία για Μεταρρύθμιση στον τομέα του Τζόγου» και δεν έχει άδικο. 

Είναι πανίσχυρες και αδίστακτες.

«Το κοινωνικό σύνολο δεν θέλει τα πόκις. Στην περιοχή που εκλέγομαι οι δημότες είναι στο πλευρό της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν την αύξηση των μηχανών πόκις στη γειτονιά τους. Φτάσαμε μέχρι τα δικαστήρια και περιμένουμε την απόφαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (Victorian Commission for Gambling and Liquor Regulation), για το αν τελικά θα επιτραπεί η εγκατάσταση 40 μηχανών πόκις στο Commercial Hotel στην περιοχή μας. Όλοι οι Δήμοι δίνουν την μάχη τους γιατί όλοι μας γνωρίζουμε τις τραγικές συνέπειες του παθολογικού τζόγου στην κοινωνία» αναφέρει η κ. Λάλιου και προσθέτει ότι όλοι οι Δήμοι της Πολιτείας εξέδωσαν από κοινού ψήφισμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε να περιοριστεί η μάστιγα των πόκις.

«Στον Δήμο Whittlesea πέρσι χάθηκαν στα πόκις $107 εκατ. και στην Βικτώρια συνολικά $2,6 δις, δηλαδή επί καθημερινής βάσης χάνονται στην Πολιτεία μας $7 εκατ. Αυτό που ζητάμε από την πολιτεία είναι να εφαρμόσει μία σειρά μέτρων ώστε να σταματήσει αυτή η 'αιμορραγία', κάτι που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα και τη μείωση των κοινωνικών προβλημάτων που γεννά ο παθολογικός τζόγος».

Στο συλλαλητήριο των γυναικών κατά των πόκις, η «Συμμαχία» θα ζητήσει δημόσια από την πολιτεία να βάλει όριο $120 την ώρα στα χρήματα που μπορεί να ποντάρει κάποιος σε μία μηχανή πόκις. Θα ζητήσει να αλλάξουν τα κριτήρια πάνω στα οποία η αρμόδια ρυθμιστική αρχή αποφασίζει για την εγκατάσταση πόκις σε έναν χώρο.

«Αυτήν τη στιγμή οι εταιρίες τυχερών παιχνιδιών είναι υποχρεωμένες να πείσουν την Αρχή ότι η εγκατάσταση μηχανών πόκις σε έναν χώρο δεν θα βλάψει την κοινωνία της περιοχής. Θέλουμε να αλλάξει αυτό το κριτήριο, θέλουμε η απόφαση να παίρνετε βάσει του αν η εγκατάσταση πόκις θα βελτιώσει τη ζωή του κοινωνικού συνόλου» λέει η κ. Λάλιου.

Οι υπόλοιπες αλλαγές, που για δύο χρόνια τώρα ζητά η «Συμμαχία», έχουν να κάνουν με την μείωση του ποσού που μπορεί να ποντάρει κάποιος στο $1 την φορά και να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας των χώρων που έχουν μηχανές πόκις, που τώρα έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν 20 ώρες το 24ωρο.

«Κλείνουν από τις 2 το πρωί έως τις 6 το πρωί, τις ώρες δηλαδή που ο περισσότερος κόσμος κοιμάται» λέει η πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και καταλήγει: «Ο αγώνας που κάνουμε είναι για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και θα συνεχίσουμε. Δεν είναι εύκολος. Κάποιες φορές κερδίζουμε, κάποιες άλλες χάνουμε, αλλά θα επιμείνουμε γιατί αυτό που διαπιστώνουμε όλοι μας είναι ότι, όσο αυξάνεται ο τζόγος τόσο αυξάνονται τα περιστατικά οικογενειακής βίας και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις οικογένειές τους. Το βλέπουμε και το ακούμε κάθε μέρα».

*Το συλλαλητήριο στην είσοδο της Βουλής στη Βικτώρια θα γίνει την Τρίτη, 31/10 και αρχίζει στις 10.00 το πρωί ενώ θα διαρκέσει έως τις 10.45. Ομιλητές σ' αυτό θα είναι η κ. Μαίρη Λάλιου, η βουλευτής της Άνω Βουλής της Βικτώριας, Φιόνα Πάτεν, από το The Reason Party, η ανεξάρτητη βουλευτής της Βικτώριας Σουζάνα Σιντ, που εκλέγεται στο Shepparton, η πρώην βουλευτής Carolyn Hirsch που κατάφερε να αποτινάξει τον εθισμό της στον τζόγο και η Anna Bardsley, ακτιβίστρια.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours