Η ανατριχιαστική ανακάλυψη έγινε στην πόλη του Μεξικού, όπου αρχαιολόγοι βρήκαν ένα "πύργο" από ανθρώπινων κρανία.

Αυτή η ανακάλυψη θέτει υπό αμφισβήτηση όλα όσα γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα μέχρι τώρα για την ιστορία των Αζτέκων.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί από τους αρχαιολόγους περισσότερα από 675 κρανία ανδρών, γυναικών και παιδιών σε μια έρευνα που εξελίσσεται εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο.Η δομή πιστεύεται ότι είναι μέρος του "Huey Tzompantli", ένα χώρος που αποτελούταν από πολλά ξύλινα ράφια, που οι Αζτέκοι τοποθετούσαν τα κεφάλια όσων θυσιάζονταν.
Στα γραπτά των Αζτεκων  αναφερόταν ως "Πύργος κρανίων." 

Huey Tzompantli
Ο Andres de Tapia, ένας Ισπανός στρατιώτης που πολέμησε για λογαριασμό του Hernán Cortés όταν οι Ισπανοί κατέκτησαν το Μεξικό το 1521, είχε καταγράψει πλήρως τη δομή του μακάβριου κατασκευάσματος, όπως δήλωσε ο αρχαιολόγος Raul Barrera στο Reuters.

Ο De Tapia έγραφε στο ημερολόγιο του ότι υπήρχαν χιλιάδες κρανία και ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα βρουν ακόμη περισσότερα καθώς η ανασκαφή θα συνεχίζεται.

Αλλά πάντα πίστευαν ότι τα κρανία ανήκαν σε Αζτέκους άντρες πολεμιστές που σκοτώθηκαν κατά τη  φυλετική διαμάχη που είχαν πριν από την άφιξη των Ισπανών αποικιοκρατών. Όμως η ανακάλυψη παιδικών και θηλυκών κρανίων έχει προκαλέσει αμηχανία στους αρχαιολόγους.

"Περιμέναμε να βρούμε απλούς άντρες, προφανώς νέους πολεμιστές που έπεσαν κατά τη διάρκεια της μάχης και προφανώς οι γυναίκες και τα παιδιά δεν νομίζουμε ότι συμμετείχαν στις μάχες", δήλωσε ο Rodrigo Bolanos βιολόγος- ανθρωπολόγος που εξέτασε τα κρανία, αφήνοντας υπονοούμενο ότι θυσιάζονταν παιδιά και γυναίκες προς τιμήν των Αζτέκικων Θεών τους.

"Κάτι συμβαίνει για το οποίο δεν έχουμε καμία καταγραφή, και αυτό είναι πραγματικά κάτι νέο, πιθανός είναι η ανακάλυψη του πρώτου Huey Tzompantli  (Πύργος κρανίων)", πρόσθεσε.

Η δομή βρίσκεται κοντά στον Templo Mayor, έναν από τους κύριους ναούς των Αζτέκων ,στην πρωτεύουσά τους τη Tenochtitlan, που με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε πόλη του Μεξικού. Το Templo Mayor χρησιμοποιήθηκε από τους Αζτέκους για τελετές και ανθρώπινες θυσίες, ως μέρος της αρχαίας Μεσοαμερικανικής θρησκείας.


Templo Mayor-Μεξικό

Τα ευρήματα αυτά, είναι η δεύτερη σημαντική ανακάλυψη στην πόλη του Μεξικού σε λιγότερο από ένα μήνα. Τον Ιούνιο, βρέθηκε ένα αζτέκικο γήπεδο (Mesoamerican ballgame) κάτω από ένα ξενοδοχείο. Είναι πιθανό στο παιχνίδι αυτό να ήταν αφιερωμένο στους Θεούς τον Αζτέκων και ο ηττημένος να θυσιαζόταν.

Επίσης ανακάλυψαν οστά τριάντα δύο λαιμών, που πιστεύεται ότι προέρχονταν από παίκτες του συγκεκριμένου παιχνιδιού που θυσιάστηκαν.Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours