Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στο Νοέμβριο θα ενεργοποιηθεί επιτέλους το νέο νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».

Γράφει ο Νίκος Χρ. Κακογιάννης*

Η κατεύθυνση του προγράμματος θα είναι αφενός να ενισχυθούν χαμηλά εισοδήματα και αφετέρου να είναι εφικτή η υλοποίηση της κτιριακής αναβάθμισης χωρίς τη χρήση δανείου. Σε περίπτωση χρήσης δανείου αυτό θα είναι άτοκο.

Οι αιτήσεις και η τεκμηρίωση της ενεργειακής αναβάθμισης θα πραγματοποιούνται μέσω ειδικής online platform του Υπουργείου ενώ μέσω του ηλεκτρονικού αυτού portal του Υπουργείου θα γίνεται οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα αποτελέσματα και την εξέλιξη της αίτησης τους

Η πορεία εγκρίσεων σύμφωνα με την πληροφόρηση της ABEC – Σύμβουλοι Μηχανικοί θα είναι FIFO (first in, first served), δηλαδή το σύστημα θα είναι ανοικτό όσο θα υπάρχει διαθέσιμος προϋπολογισμός. Με αυτό το τρόπο δε θα παρατηρηθούν τα κακώς κείμενα του προηγούμενου κύκλου που δεν χρηματοδοτήθηκαν εγκεκριμένες αιτήσεις.

Εδώ είναι κατανοητό ότι όποιος ενδιαφερόμενος είναι άρτια προετοιμασμένος με την ενεργοποίηση της Δράσης, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να εγκριθεί.

Αναγκαίο βήμα για κάθε υποψήφιο, πριν την Ηλεκτρονική Υποβολή της αίτησης είναι η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και η επιλογή των παρεμβάσεων που θα επιφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση σύμφωνα με το νέο ΚΕΝΑΚ. Τη συγκεκριμένη διαδικασία, όσο και την ηλεκτρονική υποβολή, την αναλαμβάνουν μηχανικοί της ABEC – Σύμβουλοι μηχανικοίwww.abec.gr.

Οι κτιριακές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης μπορούν να είναι οι εξής:

  • θερμομόνωσης στο κέλυφος
  • αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων
  • εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης ή θέρμανσης χώρου
  • συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιομάζας ή αντλίας θερμότητας.

Η ABEC – Σύμβουλοι μηχανικοί www.abec.gr είναι μια πιστοποιημένη εταιρεία από την TUV Hellas με το ISO 9001:2015 για σύνταξη ενεργειακών μελετών ενώ έχει πιστοποιηθεί με τα εξειδικευμένα ISO 14001:2015 και ISO 50001:2011 για εφαρμογή περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής.

Οι μηχανικοί και τα στελέχη της εταιρείας μας έχουν αναπτύξει μια πρωτοποριακή πλατφόρμα ενεργειακής προσομοίωσης κατοικιών ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να επιλέξει τις βέλτιστες ενεργειακές παρεμβάσεις, να έχει μια σαφή εικόνα του κόστους αλλά και του χρονικού διαστήματος απόσβεσης των παρεμβάσεων του. Μπορείτε να το επισκεφθείτε στο κάτωθι link: http://abec.gr/emo/#/

Βασικές προϋποθέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας είναι το να είναι κύρια κατοικία και νόμιμη, αλλά και να έχει καταταχθεί στην κατηγορία Δ ή μικρότερη, στο πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που θα συντάξει ο ενεργειακός επιθεωρητής ενώ όλα τα παλαιότερα πιστοποιητικά θα πρέπει να αντικατασταθούν και να εναρμονιστούν με το νέο ΚΕΝΑΚ. 

Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων θα μπορεί να αγγίξει τα 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Επιλέξιμη δαπάνη είναι τόσο το κόστος του Συμβούλου Έργου όσο και οι δύο ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά των ενισχύσεων θα είναι τα εξής:

Τα στελέχη της ABEC LP – Σύμβουλοι Μηχανικοίαναλαμβάνουν:
Καταγραφή της ενεργειακής κλάσης της οικίας σας.
Νομιμοποίηση όλων των τυχόν αυθαιρεσιών
Έκδοση Ενεργειακού πιστοποιητικού υφιστάμενης κατάστασης
Έκδοση Ενεργειακού πιστοποιητικού ενεργειακά αναβαθμισμένης κατάστασης
Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήματος Επιδότησης
Εργολαβική εγκατάσταση παρεμβάσεων με πιστοποιημένα συνεργεία με ανταγωνιστικές τιμές.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@abecgroup.gr ή στα τηλ 2117705100 / 2102718306.

Ελάτε να κάνουμε μαζί την οικία σας μια πραγματική πηγή εξοικονόμησης χρημάτων.

ABEC LP – Σύμβουλοι Μηχανικοί

Πιστοποιημένοι Μελετητές και Εγκαταστάτες από την TUV Hellas

ISO 9001 – ISO 14001 – ISO 50001 – KNX Systems Certified Company

*Dr. Νικόλαος Χρ. Κακογιάννης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ , MSc

Γενικός Διευθυντής ABEC Group

kakogiannis@abecgroup.gr

www.abecgroup.gr

thecaller.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours