Οι ηφαιστειολόγοι στη νήσο Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά ερευνούν την πιθανότητα το ηφαίστειο Cumbre Vieja να εκραγεί, μετά από τις 40 πρόσφατες δονήσεις που έλαβαν χώρα σε διάστημα 15 ωρών το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εάν το ηφαίστειο εκραγεί, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και τσουνάμι.


Το ηφαίστειο Cumbre Vieja, εκρήγνυται για τελευταία φορά το 1971.

Είχε εκραγεί και παλαιότερα το έτος 1949. Ωστόσο, μετα και τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν και κυμαίνονται από 1,5 έως 2,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα ειδικό πρόγραμμα υδρογεωχημικής παρακολούθησης του ηφαίστειου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες λαμβάνουν δείγματα των υπογείων υδάτων και των επίπεδων pH, της αγωγιμότητας και της δραστηριότητας του εγκλωβισμένου αερίου από διάφορα σημεία του ηφαίστειου. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές την εβδομάδα ώστε να παρακολουθούν τη δραστηριότητά του.

Σύμφωνα με τον Iain Stewart, καθηγητή επικοινωνίας των γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Plymouth της Αγγλίας, ανέφερε στην Independent ότι είναι απίθανο να υπάρξει ένα μέγα τσουνάμι ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή"Η πιθανότητα μιας καταστροφικής κατάρρευσης των τοιχωμάτων του ηφαιστείου είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των γεωλόγων.

Σίγουρα υπήρχαν μεγάλα κομμάτια του ηφαιστειακού νησιού που απομονώθηκαν στο μακρινό παρελθόν και ήταν πιθανώς συνδεδεμένα με μια ηφαιστειακή δραστηριότητα", σημείωσε ο Stewart.

"Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συνέβη τα τελευταία 10.000 χρόνια και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάρρευση ήταν τόσο μεγάλη και ξαφνική ώστε να προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι.

Είναι θεωρητικά εφικτό, αλλά οι περισσότεροι γεωλόγοι πιστεύουν ότι τα μικρότερα κομμάτια είναι περισσότερο πιθανό να καταρρεύσουν από τις μεγάλες και απότομες πλευρές του. "

Παρόλο που ο Stewart προειδοποίησε ότι μικρά, κατά τόπους τσουνάμι από μια έκρηξη μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα κοντινά νησιά, ένα τσουνάμι γίγας όπως αυτό που παρατηρήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, είναι "απίθανο" να συμβεί.

Μόλις τον περασμένο μήνα, περίπου 11.000 κάτοικοι στην Ambae, ένα από τα νησιά που αποτελούν το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νότιου Ειρηνικού το Βανουάτου, εκκενώθηκαν, αφού οι αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης μετά από την αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας του ηφαιστείου Manaro. 

Νήσος Ambae

Το 2011, οι κάτοικοι του El Hierro στα Κανάρια Νησιά, το εγκατέλειψαν, όταν ένα ηφαίστειο που ήταν κοντά έδειξε σημάδια που μπορεί να προκαλούσαν την έκρηξη του..


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours