Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρει ότι εφαρμόζει κατά γράμμα τη συμφωνία με τη Ρωσία και το Ιράν. Ξεκίνησαν οι μάχες μεταξύ της συμμαχίας της Τουρκίας και τους τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al-Sham

Χρήστος Δεμέτης
Οκτωβρίου 08 2017 17:28


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία υλοποιεί την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ρωσία και το Ιράν, για την μείωση της βίας στην επαρχία Ιντλίμπ, στα βόρεια της Συρίας, με την σύμπραξη των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Την ίδια ώρα, μέρος του τουρκικού στρατού που είχε αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Συρία, εισήλθε προς υποστήριξη των ανταρτών. Τουρκικά άρματα άρχισαν ήδη την επιχείρηση εναντίον της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham που είναι πρώην σύμμαχος της Αλ Κάιντα.

Καρέ που απεικονίζουν τα τουρκικά άρματα στο δρόμο προς το Ιντλίμπ αναρτούνται στα κοινωνικά δίκτυα:"Τώρα υλοποιούμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Αστάνα για το Ιντλίμπ", τόνισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο ίδιος, είπε ότι αν η Τουρκία δεν αναλάμβανε δράση "βόμβες θα έπεφταν στις πόλεις μας. Οι προσπάθειες μας στο Ιντλίμπ συνεχίζονται, σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα την στιγμή αυτή", δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματος AKP, στη Νικόπολη, δυτικά της Τουρκίας.

Μέρος του τείχους που έχει αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Συρία έχει απομακρυνθεί, έτσι ώστε να περάσουν περισσότερες δυνάμεις του τουρκικού στρατού που έρχονται από την Άγκυρα. Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, στόχος του Ερντογάν είναι να διευρύνει τη ζώνη ασφαλείας εντός των συριακών εδαφών που δεν ελέγχει ο Άσαντ. Η αντίσταση της HTS αναμένεται πάντως να είναι σθεναρή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε επιβεβαιώσει συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών.

Πληροφορίες: Reuters, AFP

Κεντρική φωτογραφία από το Ιντλίμπ: Ibaa News Agency, via AP
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours