Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν δώσει τελεσίγραφο μέχρι το βράδυ του Σαββάτου στους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν στις θέσεις που κατείχαν πριν από το 2014 στην επαρχία Κιρκούκ. Μετά την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, οι Κούρδοι μαχητές προωθήθηκαν και κατέλαβαν πολλές θέσεις στην επαρχία αυτή.

«Το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στους Πεσμεργκά να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν τις 6 Ιουνίου και να παραδώσουν τις βάσεις αυτές στις κυβερνητικές δυνάμεις τελειώνει τη νύκτα», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Προς το παρόν την πληροφορία δεν έχει επιβεβαιώσει η κυβέρνηση του Ιράκ.

Η Αρμπίλ καταγγέλλει ότι η Βαγδάτη θέλει να «καταλάβει τις πετρελαιοπηγές, ένα αεροδρόμιο και μια στρατιωτική βάση» του Ιρακινού Κουρδιστάν. Στο Κιρκούκ οι κάτοικοι έκαναν ουρές στα βενζινάδικα, ενώ στις συνοικίες όπου ζουν κυρίως Κούρδοι οι πολίτες είχαν βγει στους δρόμους κρατώντας όπλα.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι είχε διαβεβαιώσει ότι δεν επιθυμεί να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των Κούρδων συμπολιτών του, όμως από τις αρχές της εβδομάδας η Βαγδάτη έχει σκληρύνει τους τόνους και έχει εντείνει τις οικονομικές και νομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιρακινού Κουρδιστάν προκειμένου να το αναγκάσει να υποχωρήσει και να μην ζητήσει την ανεξαρτητοποίησή του.

Από την πλευρά του ο Χέμιν Χαουράμι, σύμβουλος του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, διαβεβαίωσε ότι «η κλιμάκωση δεν προέρχεται από εμάς». «Θα υπερασπιστούμε μόνο τους εαυτούς μας και θα τους απωθήσουμε, αν επιτεθούν», προειδοποίησε.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ιράκ Φούαντ Μάσουμ μετέβη στη Σουλεϊμανίγε του Ιρακινού Κουρδιστάν για συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους. Καμία πληροφορία για το αντικείμενο των συζητήσεων δεν έχει διαρρεύσει.

Νωρίτερα την Παρασκευή οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν χωρίς να δώσουν μάχη θέσεις που είχαν καταλάβει το 2014 οι Πεσμεργκά στο νότιο τμήμα της επαρχίας Κιρκούκ, την οποία διεκδικούν τόσο η Βαγδάτη όσο και η Αρμπίλ. 

Ο Τζάφαρ Σέιχ Μουστάφα, Κούρδος διοικητής στο Κιρκούκ, επιβεβαίωσε ότι οι Πεσμεργκά αποσύρθηκαν από κάποιες ζώνες τις οποίες είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το 2014. «Επιστρέψαμε στις θέσεις μας στα περίχωρα του Κιρκούκ και θα υπερασπιστούμε την πόλη του Κιρκούκ», τόνισε. «Αν ο στρατός προχωρήσει, θα πολεμήσουμε».Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours