Υπάρχει ένα φυτίλι στη μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων έτοιμο να ανάψει και να προκαλέσει ισχυρή έκρηξη... 

Οι Σέρβο-Κροατικές σχέσεις μέσα στην επικράτεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Β-Ε) αυτή τη στιγμή είναι "ειδυλλιακές", όπως δηλώνει ο Κροάτης δημοσιογράφος Tvrtko Milovic στο Sputnik.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπική σχέση μεταξύ των πολιτικών ηγετών της χώρας, του Κροάτη Ντράγκαν Κόβιτς και του Μίλοραντ Ντόντικ, προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, μιας εκ των δύο οντοτήτων που αποτελούν το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Σερβική οντότητα - η Σερβική Δημοκρατία (RS) - θα μπορούσε να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, εάν το κράτος της Β-Ε με κάποιο τρόπο "κατέρρεε", κάτι το οποίο μοιάζει να μην είναι "καθόλου απίθανο".

"Οι βασικές διοικητικές δομές στη Β.Ε δεν λειτουργούν σωστά, τα νομικά θεμέλια είναι πολύ ασταθή και σχεδόν το 50% του πληθυσμού δεν πιστεύει σε αυτό το κράτος. Επομένως, ανήκει στην κατηγορία των αδύναμων κρατών και δεν αποκλείεται στο μέλλον να καταρρεύσει ως κράτος και στην περίπτωση αυτή, ένα κράτος στην ασταθή αυτή περιοχή μπορεί να επηρεαστεί από τον οποιονδήποτε, όχι μόνο από τους Σέρβους ", δήλωσε ο Μιλόβιτς.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο οι Κροάτες στη Βοσνία - οι οποίοι μαζί με τους Βόσνιους (μουσουλμάνους) αποτελούν την άλλη οντότητα της χώρας, την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (FBiH) - θα είχαν "ευκαιρία" να προκαλέσουν την πιθανή αστάθεια στη χώρα.

"Υπάρχουν αμέτρητοί πιθανοί τρόποι αστάθειας στη Βοσνία και αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα παρουσιαστεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους Κροάτες. Και αυτό γιατί δεν φαίνεται σίγουρο ότι θα καταστεί δυνατή η επίτευξη συναίνεσης, κάποιας λογικής και ανθρώπινης συμφωνίας για το είδος της χώρας στην οποία θα επιθυμούμε να ζήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον ».

Ο Μιλόβιτς επίσης δήλωσε ότι δεν ήταν" εφικτό " μέχρι τώρα να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή κροατική οντότητα.

"Η ίδια αυτή η οντότητα, είναι η συσπείρωση των προσδοκιών του λαού της Κροατίας για ισότητα. Έτσι, έχουμε μια κατάσταση που συμπεριλαμβάνει δύο οντότητες και τρια συστατικά εθνών, όπου το ένα έθνος δεν έχει τη δική του οργανωτική μονάδα ώστε να έχει πρόσβαση στην εξουσία και φυσικά μια τρίτη οντότητα που έχει μια μορφή δικαιοσύνης, όπως θέλουν να το βλέπουν οι Κροάτες.

Η ισορροπία δυνάμεων, πολιτικών, ακόμη και στρατιωτικών, είναι τέτοια, που οι Κροάτες δεν μπορούν να την έχουν, επειδή δεν μπορούν να την ανακηρύξουν από μόνοι τους ».

"Από την άλλη πλευρά, οι Κροάτες κινδυνεύουν πολιτικά να εξαλειφθούν εντελώς από τους Βόσνιους, οπότε οι Κροάτες είναι σε θέση να αγωνιστούν περισσότερο για την επιβίωση τους, παρά για να βελτιώσουν την πολιτική τους κατάσταση.

Αλλά αυτή η τρίτη οντότητα παραμένει ως ιδέα, μια κραυγή για δικαιοσύνη και αν αλλάξουν κάποια πράγματα στις γεωπολιτικές σχέσεις, οι Κροάτες κάτω από αυτές τις ασταθείς συνθήκες, θα έχουν σίγουρα την ευκαιρία να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους για ισότητα μέσα στο κλίμα αστάθειας που επικρατεί.

με πληροφορίες από inserbia.info
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours