Γράφει: Πάνος Σπαγόπουλος


Την σκληροτράχηλη δύναμη ταχείας αντίδρασης, με αποστολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ, στέλνει η Μαδρίτη στην Καταλονία προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της Εθνοφυλακής και της Αστυνομίας ενόψει της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Αυτό μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, τα οποία προσθέτουν ότι παράλληλα με την αποστολή δυνάμεων αποστέλλονται στην περιφέρεια της Καταλονίας και ενισχύσεις σε υλικό τόσο για την εθνοφυλακή όσο και για την αστυνομία.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ισπανικού Στρατού, αναχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, κατά ομάδες και με διαφορετικές ώρες φτάνοντας το πρωί στο στρατόπεδο Santa Eulalia de Sant Boi de Llobregat το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Βαρκελώνη.


Παράλληλα η μονάδα εκστρατείας AALOG 41στέλνει υλικό για όλες τις μονάδες που βρίσκονται στην Καταλονία και τις οποίες ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν έχει κατονομάσει ως «κατοχικές δυνάμεις» και ότι «πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την Καταλονία».

Η μονάδα έχει ως έδρα της τη Σαραγόσα και στέλνει τις ενισχύσεις της στη μονάδα επιμελητείας που εδρεύει στο Sant Boi de Llobregat στην Βαρκελώνη προκειμένου να ενισχύσει με τη σειρά του τις υπόλοιπες μονάδες των ισπανικών αρχών και του Στρατού.

Η εκστρατευτική μονάδα AALOG 41 ξεκίνησε την αποστολή ενισχύσεων στην Καταλονία στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης μια ώρα σχεδόν μετά από τότε που έγινε γνωστό ότι ο Βασιλιάς Φίλιππος θα προχωρούσε σε διάγγελμα προς τον ισπανικό λαό. Όπως έγινε γνωστό οι διοικητές της μονάδας έδωσαν εντολή για αναχώρηση τουλάχιστον 20 στρατιωτικών φορτηγών με προμήθειες για την Καταλονία.

Η μονάδα ήταν ήδη σε ετοιμότητα μια εβδομάδα πριν, με εντολές να είναι έτοιμοι για ανάπτυξη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η AALOG 41 έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, το Λίβανο, το Κόσσοβο, τη Βοσνία, και το Ιράκ.

Ο αριθμός των μονάδων του ισπανικού Στρατού και των μονάδων ασφαλείας που βρίσκονται αυτή την κρίσιμη περίοδο στην Καταλονία, ανέρχονται σε 10.000.

Περισσότερα στοιχεία για την ομάδα ταχείας αντίδρασης η οποία αναχώρησε και αυτή για την Καταλονία δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες παρά μόνο ότι έχει στρατοπεδεύσει κοντά στην Βαρκελώνη.

Σημάδια ένοπλης σύγκρουσης

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η διένεξη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μπορεί να φτάσει μέχρι και το ακραίο ενδεχόμενο της ένοπλης σύγκρουσης.

Συμφώνα με πληροφορίες η Ισπανική Εθνοφυλακή είναι έτοιμη να αφοπλίσει και διαλύσει την καταλονική Αστυνομία (MOSSOS), καθώς υπάρχουν αναφορές πως μια ένοπλη εξέγερση των καταλονικών αρχών ασφαλείας είναι επικείμενη, με τον πρόεδρο της περιφέρειας μαζί με την ανακήρυξη ανεξαρτησίας να ζητά από την MOSSOS να υπερασπιστεί τον καταλονικό λαό.

Το κίνημα για την Καταλονία αποκηρύσσει την Ε.Ε.!

Κατά της Ε.Ε. τάχθηκε το κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας “Catalan For Yes”. Συμφωνα με ανακοίνωσή του αφού αναφέρει πως παντα πίστευε πως τόσο η Καταλονία όσο και η Σκωτία έπρεπε να είναι μέλη της Ε.Ε. διαπιστώνει με θλίψη του την απουσία της Ε.Ε. από την καταδίκη της καταστολής των διαδηλώσεων από την ισπανική Αστυνομία δηλώνοντας την παύση κάθε υποστήριξης προς την Ε.Ε. προσθέτοντας ότι η στάση της Καταλονίας προς την Ε.Ε. από δω και στο εξής θα είναι ουδέτερη.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours