Πριν λίγο ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά της "ιρανικής δικτατορίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

"Έχουμε αντιληφθεί ότι ο σκοπός αυτού του συγκεκριμένου καθεστώτος βασίζεται στα όπλα και κατά το διάστημα αυτό έχει ενισχύσει τις επιθέσεις και τους εμφύλιους πολέμους στην Υεμένη και στην Συρία, όπως και τις θηριωδίες του καθεστώτος Μπάρ Αλ Άσαντ, που επιτίθεται σε ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου και πολλών παιδιών. Το όραμα μας είναι διαφορετικό για το μέλλον, θάνατος στην Αμερική και θάνατος στο Ισραήλ είναι το κεντρικό σύνθημα του συριακού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, προσπάθησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με οικονομικές κυρίως κυρώσεις, να συνετίσουν το καθεστώς του Ιράν, όμως με τη απόφαση του 2015 ουσιαστικά άρχισαν να αίρονται οι κυρώσεις αυτές και όπως έχω πει και κατά το παρελθόν, αυτή η συμφωνία για το Ιράν ήταν μια από τις χειρότερες για τις ΗΠΑ.

Αυτοί οι οποίοι δημιουργήσαν αυτήν την συμφωνία,   ευθύνονται και για πολλά άλλα δεινά απέναντι στον λαό των ΗΠΑ, που έκαναν αρκετά πράγματα για το καλό άλλων χωρών και όχι για την Αμερική. Για εμάς το ενδιαφέρον είναι οι Αμερικανοί πολίτες και όχι μια δικτατορία (του Ιράν) και θα πρέπει να επιβάλουμε πίεση σε αυτό το καθεστώς.

Πάνω από 100 δις δολάρια δαπανώνται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όμως το καθεστώς αυτό πήρε 1,7 δις δολάρια από τις ΗΠΑ, πολλά από τα οποία πήγαν σε στρατιωτικά αεροπλάνα του Ιράν και τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στο Ιράν, που περίμεναν οι ίδιοι πολίτες του να φτάσουν, ήταν για ανθρωπιστική βοήθεια και δεν έφτασαν ποτέ και αναρωτιέμαι που πήγαν αυτά τα χρήματα.

Σε λίγα μόλις χρόνια, με το που σταμάτησαν οι κυρώσεις, το Ιράν άρχισε πάλι να ενισχύει το οπλοστάσιό τους.

Συνεπώς δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, πάνω σε αυτό το ζήτημα, ήταν πάρα πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα στο οποίο κατάφεραν να προχωρήσουν και χρειάζεται μικρό χρονικό διάστημα να αποκτήσει κάποιος πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ως πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλω να σκέφτομαι όχι μόνο το σήμερα αλλά και το μέλλον των Αμερικάνων πολιτών, για το καλό των ΗΠΑ, των πολιτών και να έλεγχο τι γίνεται με τα χρήματα που δαπανώνται, τα οποία είναι χρήματα των Αμερικάνων πολιτών..

Αυτό το οποίο έγινε, έγινε, για αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Τι Ιρανικό καθεστώς ,έχει παραβιάσει πολλά σημεία της συμφωνίας.

Και επίσης έχουμε και την Β.Κορέα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Έχω ζητήσει να υπάρχει μια πλήρη ανάλυση για την χρηματοδότηση που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανάμεσα στα δύο αυτά κράτη.

Εμείς θα πρέπει να διαφυλάττουμε την περιφερειακή Ειρήνη, ανάπτυξη κα ασφάλεια, αυτός είναι ο στόχος μας ,όμως το καθεστώς του Ιράν θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και ουσιαστικά δεν τηρεί αυτά που περιγράφει η συμφωνία.

Κατά συνέπεια, μετά από μεγάλη έρευνα, ανακοινώνω μια νέα πολιτική απέναντι στο Ιράν. 


-Σε πρώτη φάση, θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας ώστε να πλήξουμε την επιρροή και την επιθετικότητα που έχει το Ιράν.

-Επίσης θα προσπαθήσουμε να μπλοκάρουμε την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

-Θα σταματήσουμε την διαδικασία παρασκευής βαλλιστικών πυραύλων και ασύμμετρων όπλων και θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα

-Η εκτέλεση αυτής της στρατηγικής μας, ξεκινάει με την επιβολή νέων κυρώσεων στην στρατιωτική ένοπλη ομάδα Φρουροί της Επανάστασης.

Είναι μια ομάδα που ουσιαστικά επι πολλά χρόνια λυμαίνονται τους κόπους των πολιτών του Ιράν και θέλουν να επιτίθονται σε απλούς πολίτες και άμαχους ,αλλά ακόμη και εδώ στην Ουάσιγκτον έχουν εκτοξεύσει απειλές.

Για αυτό και οι Φρουροί της επανάστασης οι οποίοι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, θα είναι απέναντι μας και καλώ τους συμμάχους μας να συνταχθούν μαζί μας, ώστε να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε και πάλι την περιοχή και να αναλάβουμε δράση ώστε να υπάρξει ένα τέλος στο υπάρχων καθεστώς του Ιράν που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα στην περιοχή.

Τέλος, σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από την ήμερα που υπογράφηκε αυτή η συμφωνία, το μόνο που έγινε ήταν να αυξάνεται η ισχύς του Ιράν και αν το αφήσουμε έτσι θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν το πρόγραμμα τον βαλλιστικών τους πυραύλων.

Όταν αυτή η συμφωνία υπογράφηκε, το 2015, το κογκρέσο είχε περάσει ένα νόμο ώστε η φωνή του κογκρέσου να γίνεται σεβαστή και ο Πρόεδρος θα πρέπει να ενημερώνει ανα 90 ημέρες έαν τηρούνται οι δεσμεύσεις του Ιράν, με βάση αυτή την συμφωνία.

Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, με βάση τις πληροφορίες τις οποίες έχουμε.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο θα οδηγήσει σε περισσότερη βία, περισσότερη τρομοκρατία και στην ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Για αυτό και η κυβέρνηση μου θα συνεργαστεί με τους συμμάχους μας, ούτως ώστε το καθεστώς να μην μπορέσει να απειλήσει τον κόσμο με πυρηνικά όπλα.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προχωρήσουμε, υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στο παρελθόν και δεν πρέπει να σιωπούμε μπροστά σε αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Έχουν υπάρξει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αποτραπεί το πρόγραμμα του Ιράν και επίσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις μέσω ίντερνετ από το Ιράν και θα κάνουμε όλα όσα απαιτούνται ,σύμφωνα πάντα με τους νόμους των ΗΠΑ, ώστε να μην κάνει κάτι το Ιράν.

Δεν είμαστε σε θέση πλέον να υποστηρίζουμε αυτή τη συμφωνία, αυτή η συμφωνία θα πρέπει να τελειώσει και αυτό μπορεί να συμβεί από εμένα ανα πάσα στιγμή , διότι είμαι Πρόεδρος.

Σε σχέση με την Β. Κορέα, όσο αγνοούμε μια απειλή τόσο χειρότερη γίνεται αυτή και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που είναι μπροστάρηδες στην τρομοκρατία , δεν θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον πυρηνικά όπλα.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί που είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι του Ιράν, ο λαός του Ιράν που εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να ανάκτηση τον πολιτισμό του και το ίδιο του το κράτος και ελπίζουμε τα νέα αυτά μέτρα που λαμβάνουμε και τα οποία έχουν ως στόχο την δικτατορία του Ιράν, να βοηθήσουν ώστε να αποκτήσουν οι κάτοικοι του Ιράν ένα μέλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, ένα μέλλον όπου τα κυρίαρχα κράτη θα σέβονται το ένα το άλλο.

Εμείς προσευχόμαστε για ένα μέλλον όπου Αμερικανοί και Ιρανοί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι θα μπορέσουν να ζουν μακριά από την βία και την τρομοκρατία.Μέχρι να έρθει αυτή η μέρα, θα κάνουμε ότι πρέπει για να κρατήσουμε ασφαλή την Αμερική."
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours