Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι, η κυβέρνηση Assad είναι υπεύθυνη για την επίθεση με αέριο σαρίν,που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017 και σκοτώθηκαν πάνω από 90 άτομα. 


Ο Νίκι Χέλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο U.N., δήλωσε ότι η έκθεση της Πέμπτης "επιβεβαιώνει τις ως τώρα υποψίες τους για τον ένοχο της επίθεσης". Σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά, οι Η.Π.Α.  είχαν εξαπολύσει πυραυλική επίθεση εναντίον ενός αεροδρομίου της Συρίας, απ' όπου απογειώθηκαν τα μαχητικά που έριξαν τα χημικά όπλα.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η χρήση χημικών όπλων από τον οποιονδήποτε δεν θα γίνει ανεκτή και θα υποστηρίξει πλήρως την προσπάθεια των ανεξάρτητων ερευνητών", δήλωσε ο Νίκι Χέλι.

"Οι χώρες που δεν συμφωνούν σε κάτι τέτοιο, δεν είναι καλύτερες από τους δικτάτορες ή τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν αυτά τα καταστροφικά όπλα".

Ένα αντίγραφο της έκθεσης δημοσίευσε το δίκτυο CBS News.

Η 33 σελίδων ειδική έκθεση, αναφέρει ότι η "ηγετική επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι πεπεισμένη ότι το Συριακό καθεστώς είναι υπεύθυνο για την επίθεση με αέριο σαρίν στη περιοχή Khan Shaykhun της Συρίας".Οι επιθεωρητές του Κοινού Μηχανισμού Διερεύνησης (JIM), οι οποίοι δεν κατάφεραν να επισκεφθούν το σημείο της επίθεσης, βασίζουν τα ευρήματά τους σε "επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία", που συλλέχθηκαν από τα συριακά αεροσκάφη που πραγματοποίησαν την επίθεση, από τον κρατήρα που προκλήθηκε μετά τους εναέριους βομβαρδισμούς, από τις μαρτυρίες των θυμάτων και από τον εντοπισμό του χημικού αεριού σαρίν, στα δείγματα που ελήφθησαν από την περιοχή.

Σε προηγούμενη έκθεση, που εξέδωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων OPCW, επιβεβαιώνεται ότι τα θύματα εκτέθηκαν στο θανατηφόρο χημικό αέριο Σαρίν, τον Απρίλιο του 2017, μια επίθεση που σόκαρε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας εικόνες παιδιών και βρεφών να μην μπορούν να αναπνεύσουν.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson δήλωσε την Πέμπτη ότι «η κυριαρχία της οικογένειας Assad φτάνει στο τέλος της», υποδεικνύοντας ότι η βίαιη δικτατορία του Συριακού Προέδρου Bashar al-Assad ολοκληρώνεται.

Ο Tillerson στη Γενεύη, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον απεσταλμένο της Συρίας στα Ηνωμένα έθνη., Staffan de Mistura.

Ο Tillerson χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "γόνιμη".

Προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν μια ακέραια και ενοποιημένη Συρία

"Με το ISIS στα πρόθυρα της κατάρρευσης, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να αποκλιμακώσουμε τη βία στη Συρία και να υποστηρίξουμε τη διαδικασία της Γενεύης, μέσα στο πλαίσιο της απόφασης 2254, η οποία θα επιτρέψει στον συριακό λαό να γράψει μια νέα πολιτική πορεία. "

Στις ζώνες "αποκλιμάκωσης", η Ρωσία συνεργάστηκε με τις Δυτικές δυνάμεις.

Ο De Mistura ενημέρωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί στις 28 Νοεμβρίου 2017, προβλέποντας ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) πιθανός θα «υποχωρήσει στην έρημο και θα ξεκινήσει βίαιες και ασύμμετρες επιθέσεις προς τη Δαμασκό αλλά και στις γύρω περιοχές», προσθέτοντας ότι, χωρίς μια πολιτική διαδικασία και ουσιαστικές συνομιλίες "υπάρχει πραγματική απειλή" και ότι το ISIS θα μπορούσε να επιστρέψει.

Αυτή η πολιτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για το σύνταγμα και τις εκλογές στη Συρία, είναι ο στόχος των συνομιλιών για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου, μετά από έξι χρόνια περίπου, ένας εμφύλιος που άφησε 400.000 νεκρούς και 11 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Ο Άσαντ αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Μόσχα, σε έναν νέο γύρο συνομιλιών.

Την Πέμπτη ο Πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Vassily Nebenzia, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι : «Είμαστε αισιόδοξοι για τις συνομιλίες στη Γενεύη και τις υποστηρίζουμε ώστε να είναι παραγωγικές».

Όμως, για τις έρευνες για τα χημικά όπλα, πρόσθεσε: "Μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ουσιαστικό τρόπο την ανανέωση του JIM (Joint Investigational Mechanism) μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης".

Ερωτηθείς αν θέλει να αλλάξει την εντολή διεξαγωγής της έρευνας, είπε, "Αυτό είναι πιθανό, μπορεί να προτείνουμε κάτι τέτοιο."

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη 
όσον αφορά τα επόμενα βήματα για τη Συρία, δεν είναι καθόλου καλές, ειδικά όταν αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία άσκησε βέτο στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με ψήφισμα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, για παράταση της θητείας των επιθεωρητών χημικών όπλων στη Συρία.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours