Στις 26 Οκτωβρίου, οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συνέχισαν την επιτυχημένη επιχείρηση τους στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και εισήλθαν στα πετρελαϊκά κοιτάσματα του al-Tanak και του Galban, σύμφωνα με φιλοκουρδικές πηγές. 
Νωρίτερα, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι ελέγχουν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα των Azraq και Jarnof,Saban, Βόρειο Ομάρ, Maleh και Mqaat.


Έτσι, οι SDF κέρδισαν de facto τον αγώνα δρόμου με τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) για τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή.

Πηγές υπέρ της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι το Ντάες/ISIS απλά παρέδωσε το πετρελαϊκό κοίτασμα al-Tanak στις SDF στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί προηγουμένως. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Πιθανότατα αυτές οι αναφορές συνδέονται με την εικαζόμενη συμφωνία SDF/ΗΠΑ-Ντάες/ISISπου ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) στις 22 Οκτωβρίου (βλ. πιο κάτω). Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, το Ντάες/ISIS βάλθηκε να παραδώσει στη δύναμη που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του χωριού Hajin.Οι πηγές προ-SDF εξηγούν ότι η νίκη αποδίδεται στη κορυφαία αμερικανική αεροπορική υποστήριξη και στα πολεμικά χαρακτηριστικά των στρατιωτών των SDF.

Στις 25 Οκτωβρίου, ο SAA απελευθέρωσε την βιομηχανική περιοχή και ένα μεγάλο μέρος της συνοικίας Khassarat από το Ντάες/ISIS στην πόλη Ντέιρ Έζζορ. Τώρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκοπεύουν περαιτέρω να διαχωρίσουν τη νήσο Saqr από την υπόλοιπη περιοχή που ελέγχεται ακόμα από το Ντάες/ISIS στη Ντέιρ Έζζορ. Όταν γίνει αυτό, η SAA και η NDF θα μπορέσουν να απομονώσουν τις υπόλοιπες μονάδες του Ντάες/ISIS στο νησί Saqr και να το εκκαθαρίσουν από τους τρομοκράτες.

Η αυτονομιστική περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές στο Ιράκ. Στις 24 Οκτωβρίου, το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων τουKRG δημοσίευσε μια δήλωση με την οποία ζητούσε κατάπαυση του πυρός με τις δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σε αντάλλαγμα, υποσχέθηκε να «παγώσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος [ανεξαρτησίας]» και ζήτησε «έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν και της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης βάσει του συντάγματος».

Ωστόσο, στις 25 Οκτωβρίου και 26 Οκτωβρίου, οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν περαιτέρω σε περιοχές που είχαν κατασχεθεί από τις δυνάμεις του KRG πέρα ​​από τα σύνορα της κουρδικής αυτόνομης περιοχής. Εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο στρατός και οι σύμμαχοί του θα συνεχίσουν να επιχειρήσουν στις αμφισβητούμενες περιοχές μέχρις ότου οι στρατιωτικές δυνάμεις του KRG αποσυρθούν πλήρως από αυτές.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours