- Και μόνο η είδηση πως έχει ανιχνευθεί ραδιενέργεια στην Ελλάδα, φτάνει για να δημιουργηθεί ένας μικρός... πανικός! - Πανευρωπαϊκό το φαινόμενο, αφού αυξημένες ποσότητες έχουν καταγραφεί επίσης σε Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία - Ρουθήνιο-106 ονομάζεται το ισότοπο που έχει ανιχνευθεί - Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες -και στην Ελλάδα- ωστόσο δεν μπορούν να εξηγήσουν τα αίτια της αύξησης των επιπέδων ραδιενέργειας! - Διαφωνούν Γερμανοί και Ρώσοι επιστήμονες - Η Ρωσία αρνείται πως μπορεί να έχει προκληθεί από ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια


Η είδηση δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη 10.10.2017 και προκάλεσε… συναγερμό! Καθώς δεν είναι κάτι… καθημερινό να ανιχνεύεται ραδιενέργεια στην Ελλάδα. Όλα δείχνουν, ωστόσο, πως ραδιενέργεια, και συγκεκριμένα το ρουθήνιο-106, έχει ανιχνευθεί και σε πολλά σημεία της Ευρώπης!
Πού έχει ανιχνευθεί ραδιενέργεια

Το γερμανικό γραφείο για την προστασία από την ραδιενέργεια ανέφερε σε έκθεσή του πως παρατηρήθηκαν αυξημένες ποσότητες σε πολλά μέρη της κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα. Τα αυξημένα επίπεδα ανιχνεύθηκαν σε πολλούς σταθμούς μέτρησης στην Ευρώπη. Έξι από αυτά βρίσκονται στην Γερμανία. Τα σωματίδια που ανιχνεύθηκαν έχουν όνομα: Ρουθήνιο-106. Ένα ισότοπο που χρησιμοποιείται σε ακτινοθεραπείες για την καταπολέμηση όκων στα μάτια. Επίσης -κατά καιρούς- χρησιμοποιείται και σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων.
click4more


Γεννήτριες οι οποίες παράγουν ενέργεια για δορυφόρους.

 Αύξηση στα επίπεδα του Ρουθηνίου-106 ανιχνεύθηκε επίσης στην ατμόσφαιρα των εξής χωρών: Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, αλλά και στην Ελλάδα.

Κι ενώ οι επίσημη πληροφόρηση αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς προέκυψε αυτή η αύξηση στην ραδιενέργεια! Κάτι που -όπως είναι λογικό- έχει προκαλέσει… πανικό σε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες!

Οι επιστήμονες, πάντως, το ξεκαθαρίζουν: Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας δεν παρουσιάζουν απειλές για την ανθρώπινη υγεία.

«Νέες αναλύσεις της πηγής της ραδιενέργειας είναι πιθανό να υποδηλώνουν μια απελευθέρωση στα Ουράλια Όρη. Συγκεκριμένα στα νότια». Αυτό ανακοίνωσε το γερμανικό γραφείο για την προστασία από την ραδιενέργεια, για να προσθέσει: «Άλλες περιοχές της νότιας Ρωσίας, ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν».

Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος σε πυρηνικό σταθμό.
Ρωσία και Γερμανία διαφωνούν για την ραδιενέργεια!

Την έκθεση, ωστόσο, αυτή απορρίπτει η Rosatom, η κρατική εταιρεία της Ρωσίας για την ατομική ενέργεια. Με το εξής επιχείρημα: «Η κατάσταση με την ραδιενέργεια σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού. Και ανταποκρίνεται σε φυσικά επίπεδα ακτινοβολίας«.

Η ανακοίνωση της εταιρείας ανέφερε επίσης πως τα στοιχεία από το Roshydromet, την μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας, δείχνουν πως το Ρουθήνιο-106 δεν ανιχνεύθηκε σε ρωσικό έδαφος. Με εξαίρεση μόνο την Αγία Πετρούπολη, στο διάστημα από 25 Σεπτεμβρίου μέχρι 7 Οκτωβρίου.

«Παρόλα αυτά η συγκέντρωση του συγκεκριμένου ισοτόπου στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα ήταν «ασήμαντη». Και μάλιστα ήταν τέσσερις φορές μικρότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα«, σημείωνε ακόμη η ανακοίνωση. Το Rosatom υπογράμμισε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας δεν μπορούν να είναι η πηγή της απελευθέρωσης της ραδιενέργειας, απορρίπτοντας τις φήμες για εμπλοκή της Ρωσίας ως «ανακριβείς».

Ταυτόχρονα τόνισε πως παρόμοιες αυξήσεις των επιπέδων ραδιενέργειας έχουν σημαιωθεί και στο παρελθόν σε πολλά σημεία της Ευρώπης, είναι όμως κάτι σχετικά σπάνιο.

Πηγή: rt.com
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours