Eva Mozes Kor : Η συγχώρεση είναι "δωρεάν"


Είναι  αυτό που ο κόσμος αυτή τη στιγμή μας χρειάζεται απεγνωσμένα
Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος η οποία μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί σε ηλικία 10 ετών περιγράφει γιατί "αγκάλιασε" τον βασανιστής της, ένα λογιστή  των SS στο Άουσβιτς.

Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Eva Kor αγκάλιασε τον Oskar Groening σε γερμανικό δικαστήριο

Η κ. Kor αποκαλύπτει γιατί συγχωρεί τον 94χρονο

«Η συγχώρεση είναι δωρεάν και είναι ο κόσμος μας τη χρειάζεται απελπισμένα.
»

Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος που σόκαρε στον κόσμο όταν αγκάλιασε έναν πρώην αξιωματικό των SS, τον γνωστό ως «λογιστής του Άουσβιτς», εξήγησε γιατί τον συγχώρησε.

Η Eva Kor, 82 ετών, αγκάλιασε τον Oskar Groening, 94 ετών, σε δικαστήριο τον Απρίλιο του 2015 και λίγο πριν να κριθεί ένοχος ότι διευκόλυνε τη μαζική δολοφονία 3.000 ανθρώπων. Μιλώντας σε ντοκιμαντέσε βρεατνικό δίκτυο channel 4, η κ. Kor είπε: «Πιστεύω ότι η συγχώρεση είναι κάτι πολύ ισχυρό.. Είναι δωρεάν και Δουλεύει. Δεν έχει καμία παρενέργεια. Και αυτό είναι που ο κόσμος μας χρειάζεται αυτή την στιγμή απεγνωσμένα, πέρα από οποιαδήποτε τιμωρία ».
η Eva Kor (δεξιά) με τη δίδυμη αδερφή της Miriam (αριστερά), που υποβλήθηκαν σε φρικτά βασανιστήρια στο Άουσβιτς

Η Αγκαλιά: Η Eva Kor αγκαλιάζει τον Οσκαρ Γκρόνινγκ σε δικαστήριο τον Απρίλιο του 2015, πριν κριθεί ένοχος για τη διευκόλυνση της μαζικής δολοφονίας 3.000 ανθρώπων
Η κ. Kor και η δίδυμη αδερφή της Miriam, Εβραίες από την Ουγγαρία , αναγκάστηκαν να υπομείνουν τρομακτικά ιατρικά πειράματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, από τον Josef Mengele, γνωστό ως «Άγγελος του Θανάτου».

[Ο «Άγγελος του Θανάτου», Josef Mengele, με τα διεστραμμένα ιατρικά του πειράματα, ευθύνεται για τον θάνατο 40 χιλιάδων αθώων στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει εναντίον του, κατάφερε να παραμείνει ασύλληπτος για 35 χρόνια. Ανάμεσα στους «σταθμούς» του στην Ιταλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη ή τη Βραζιλία, ήταν και η Ελλάδα.... ]


Οι δύο αδελφές όταν φτάνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης αποφεύγουν το θάλαμο αερίων, χάρη στη διεστραμμένη εμμονή που είχε ο Mengele με τα δίδυμα παιδία. Πειραματίστηκε με τις αδελφές όπως έκανε και σε πολλά άλλα παιδία, με μια αποτρόπαια απόπειρα ανάπτυξης γενετικών τεχνικών που θα ικανοποιούσε το όνειρο του Χίτλερ να δημιουργήσει μια «καθαρή» Άρια φυλή..

Ο Mengele χρησιμοποίησε 1.500 συνολικά δίδυμα παιδία στα πειράματά του και από αυτά επέζησαν περίπου 180 με 250.

Η μητέρα, ο πατέρας και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές της κ. Kor θανατώθηκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Η αδερφή της κ. Κοr, Miriam πέθανε το 1993. Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ The Girl Who Forgave the Nazis, η κ. Kor αποκάλυψε την συγκλονιστική δοκιμασία της στο στρατόπεδο θανάτου.

Συγχωρήστε: η Eva Kor πιστεύει ότι: "η συγχώρεση είναι ένα πολύ ισχυρό πράγμα. Είναι δωρεάν. Δουλεύει. Δεν έχει καμία παρενέργεια"

Η Eva Kor σε στιγμιότυπο απο το Άουσβιτς, όπου το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς της θανατώθηκε στον θάλαμο αερίων

"Καθώς μας κρατούσε η μητέρα μου, ένας Ναζί έτρεξε προς τα εμάς φωνάζοντας μας στα γερμανικά "Δίδυμα! Δίδυμα!"

«Μας παρατήρησε καθώς η Miriam και εγώ είμασταν πάντα ντυμένες με όμοια ρούχα και φαινόμασταν ότι μοιάζαμε και ζήτησε να μάθει εάν είμαστε δίδυμα.

«Η μητέρα μου δεν ήξερε τι να πει και ρώτησε αν ήταν καλό και ο Ναζί είπε« ναι ».

«Εκείνη τη στιγμή ήρθε ένας άλλος Ναζί και έσυρε τη μητέρα μου προς τα δεξιά ενώ ο άλλος τράβηξε εμένα και την αδελφή μου προς τα αριστερά. «Κοίταξα τη μητέρα μου, που άρχισε να ουρλιάζει, και θυμάμαι ότι τα χέρια της ήταν υπερυψωμένα και μου φώναζε και ποτέ δεν μπόρεσα να της πω ένα αντίο.

«Δεν συνειδητοποίησα εκείνη την στιγμή, ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα την έβλεπα για το υπόλοιπο της ζωής μου. «Δεν είχα δει ποτέ ένα νεκρό σώμα πιο πριν και τώρα έβλεπα νεκρά παιδιά στο στρατόπεδο και τότε κατάλαβα ότι αυτό ήταν ένα μέρος όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν.

«Εκείνη τη στιγμή υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα έκανα οτιδήποτε, ότι περνούσε από το χέρι μου για να μην καταλήξω εγώ και η Μιριάμ στο βρώμικο αυτό πάτωμα του δαπέδου ».

Oskar Groening (φώτο αριστερά και δεξιά) βρέθηκε ένοχος για τη διευκόλυνση της μαζικής δολοφονίας 3.000 ανθρώπων
Η κ. Kor, η οποία τώρα ζει στις Η.Π.Α., δήλωσε ότι θέλει να ευχαριστήσει τον Γκρόνινγκ - ο οποίος, στο Άουσβιτς (φωτογραφία), ταξινόμησε και αποθηκεύσε τα χρήματα των Εβραίων που είχαν κατασχέσει οι Ναζί

Παρά την δοκιμασία της, η κ. Kor βρήκε τη δύναμη να συγχωρήσει τους βασανιστές της και αυτούς που εκτέλεσαν τους γονείς της - και όχι μόνον αυτό, αλλά ανεπίσημα υιοθέτησε τον εγγόνο του διοικητή των SS Ρούντολφ Χοσέ, ο οποίος επέβλεπε τη δολοφονία περισσότερων από 1 εκατομμύριου ανθρώπων στο Άουσβιτς.

Και σε ένα γερμανικό δικαστήριο, προσέγγισε τον Groening αφού παρέδωσε αποδεικτικά στοιχεία για το στρατόπεδο και τον αγκάλιασε σε μια ασυνήθιστη πράξη συγχώρεσης, ζητώντας να σταματήσουν οι διώξεις των πρώην αξιωματικών των SS.

Εξηγεί στο ντοκιμαντέρ: «Έως εκείνη την εποχή, πάντα αντιδρούσα σε ό, τι έκαναν οι άλλοι σε εμένα και με πολλές φορές αντιδρούσα ως θύμα. «Τώρα, αυτή η πρωτοβουλία μου προκαλεί ένα δυνατό συναίσθημα και αυτό προέρχεται από τη συγχώρεση και η συγχώρεση είναι αυτή που με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μπορούμε να ελέγξουμε το πώς νιώθουμε.

«Και η συγχώρεση των ανθρώπων που με πλήγωσαν, ήταν μια απελευθέρωση της πίεσης που ένιωθα από τον θυμό που είχα, και για εμένα το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενδιαφέρον, προσφέροντας ένα τέτοιο "δώρο" σε έναν Ναζί.

Όμως κατέληξα να πάρω ένα μεγαλύτερο δώρο. " Η κ. Kor, που τώρα ζει στις Η.Π.Α., δήλωσε προηγουμένως ότι θέλει να ευχαριστήσει τον Γκρόνινγκ - ο οποίος, στο Άουσβιτς, ταξινόμησε και αποθήκευσε τα χρήματα των Εβραίων που κρατούσαν οι Ναζί, ώστε να έχει μια σπιθαμή αξιοπρέπειας αποδεχόμενος αργότερα όλα αυτά που έχει κάνει.

Στο ντοκιμαντέρ η κ. Κοr αποκάλυψε ότι του είπε να «απευθύνει έκκληση στους συναδέλφους του, τους Ναζί, να βγούν και να κάνουν δηλώσεις» και ότι «αυτό θα ήταν μια καλή δουλεία που θα μπορούσε να επανορθώσει μια κακή δουλεία».πηγή dailymail.co.ukShare To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours