Μετάφραση από tass.com

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο διευθυντής του Τμήματος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των όπλων, Μιχαήλ Ουλιάνοφ δήλωσε ότι:

«Η Μόσχα έχει αποδείξεις ότι οι τρομοκράτες του ISIS έκαναν χρήση αερίου σαρίν στον Χαν Σέιχουν της Συρίας τον περασμένο Απρίλιο» και ότι  «Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που ενοχοποιούν τους τρομοκράτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν βόμβα αεριού σαρίν με προβοκατόρικο τρόπο, γνωρίζοντας ότι η ευθύνη αργότερα για την χρήση αερίου θα αποδιδόταν στη Δαμασκό .»
Και συνέχισε...  "Οι ειδικοί παρατηρητές το διάστημα αρνούνταν να επισκεφθούν το σημείο της φερόμενης χημικής επίθεσης του συριακού καθεστώτος της 4ης Απριλίου στο Khan Sheikhoun της Συρίας, αν και δεν υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια τους και οι συνθήκες τους το επέτρεπαν."

Ο Ρώσος διπλωμάτης επίσης δήλωσε ότι «αυτό προκαλεί αγανάκτηση», δηλαδή ότι ούτε ερευνητές της Διερευνητικής Αποστολής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ούτε εμπειρογνώμονες από τον Κοινό Μηχανισμό Διερεύνησης του OPCW-ΟΗΕ επισκέφθηκαν για αυτοψία τον Χαν Σέιχουν, όπου εκδηλώθηκε η υποτιθέμενη επίθεση αλλά ούτε και την αεροπορική βάση Shayrat, όπου υποτίθεται απογειώθηκαν τα μαχητικά για να επιτεθούν με χημικά αέρια στους αντάρτες-τζιχαντιστές.

"Αρνούνται να το κάνουν αυτό", τόνισε ο Ουλιάνοφ. "Αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα μας, η κατάσταση ασφαλείας τις ημέρες αυτές επέτρεπε την πρόσβαση στην περιοχή".

"Μια έκθεση του κοινού μηχανισμού έρευνας του OPCW-ΟΗΕ για την περιοχή Khan Sheikhoun και την Shairat (αεροπορική βάση) πρόκειται να δημοσιευτεί στις 26 Οκτωβρίου.

Θα μελετήσουμε αυτή την έκθεση, θα αξιολογήσουμε την ποιότητά της και πόσο σοβαρή ήταν η έρευνα που διεξήχθη ή αν αυτή απέχει και πάλι πολύ από την πραγματικότητα.

Τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, καθώς η εντολή για την έρευνα λήγει στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα αποφασίσουμε αν υπάρχει κάποιο νόημα για την επέκτασή της ", εξήγησε ο διπλωμάτης.

Και πρόσθεσε "Αν αποδειχτεί απάτη, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα σε άλλες περιπτώσεις, δεν θα υπάρχουν πολλά περιθώρια για την παράταση της έρευνας ", τόνισε ο Ουλιάνοφ.

"Εάν πάλι η έρευνα αποδειχθεί αποτελεσματική, αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία, οπότε είναι προς το παρόν πρόωρο να κρίνουμε".

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ισχυρίστηκαν ότι τα χημικά χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στην πόλη Khan Sheikhoun, στις 4 Απριλίου 2017. Σύμφωνα με τους ειδικούς του OPCW, το αέριο σαρίν ή κάποιο άλλο παρόμοιο νευρικό παραλυτικό απελευθερώθηκε στις 4 Απρίλιου στην συριακή πόλη.


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours