Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάληψη της πρωτεύουσας των τζιχαντιστών, της πόλης Ράκα στη Συρία, βρίσκονται οι αντάρτες που στηρίζονται από τις ΗΠΑ.

«Σήμερα θέσαμε υπό τον έλεγχό μας ολόκληρη την παλιά πόλη, μετά από μάχες με το ΙΚ», είπε ο Τάλαλ Σέλο, ένας εκπρόσωπος τη Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS). Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην περίμετρο ασφαλείας του ΙΚ στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται «το γενικό επιτελείο» της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Οι FDS μπήκαν στην «πρωτεύουσα» του ΙΚ στη Συρία στις 6 Ιουνίου. Η μάχη της παλιάς πόλης ξεκίνησε πριν από δύο μήνες. Το κέντρο της πόλης περιλαμβάνει την παλιά πόλη και τη συνοικία όπου βρίσκονταν τα κτίρια της διοίκησης, όπως εκείνα όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες πληροφοριών του συριακού καθεστώτος. Σε αυτή τη συνοικία έχουν οχυρωθεί οι τζιχαντιστές.

Ο Σέλο απέφυγε να διευκρινίσει πότε εκτιμά η συμμαχία ότι θα μπορέσει να καταλάβει πλήρως την πόλη, σχολιάζοντας μόνο ότι οι επιχειρήσεις της συνεχίζονται «με βάση το προκαθορισμένο σχέδιο».

Από την πλευρά του, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, είπε ότι τα εναπομείναντα προπύργια του ΙΚ στη Συρία πιθανότατα θα απελευθερωθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα περιέγραφε την κατάσταση στη Συρία, ο ντε Μιστούρα τόνισε: «Αυτό που βλέπουμε είναι (...) η αρχή του τέλους του πολέμου» και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι θα έχουμε την αρχή της ειρήνης. Και από εκεί ξεκινούν οι προκλήσεις».

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours