Του Βασίλη Καπούλα

«Δεν έχουμε μέλλον στο Ιράκ» είπε ο εκπρόσωπος των Κούρδων και η Τουρκία απάντησε άμεσα. Η Τουρκία κινείται προς κατάληψη του Κιρκούκ έχοντας ως συνολική στρατηγική την «απορρόφηση» των Κούρδων. Ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις αυξάνονται στα σύνορα με το Ιράκ, στη Β.Συρία η Τουρκία είναι έτοιμη να συντρίψει τους Κούρδους του Afrin καθώς το έχει περικυκλώσει από 3 πλευρές με συνολικά 430 τεθωρακισμένα, άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού να έχουν παραταχθεί.

Εκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ρ.Τ.Ερντογάν ενώ ακολουθεί αμέσως μετά και σύγκλιση του τουρκικού Κοινοβουλίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα προτείνει και το Κοινοβούλιο θα επικυρώσει το δικαίωμα εισβολής στο Ιράκ. Αυτό αποκάλυψε πριν λίγο ο αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος AKP, Mustafa Elitaş.Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί μόλις μια ημέρα μετά την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία οι ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν και θα προτείνουν όλα τα βήματα που πρέπει να παρθούν σχετικά με το Κουρδιστάν και το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, MHP, ανακοίνωσε αργότερα την υποστήριξη του στο κόμμα AKP λέγοντας πως είναι «ιστορική στιγμή» η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ.

Ομως η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει και ένα δεύτερο πρόβλημα.


Με το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ να πλησιάζει απειλητικά στις 25 Σεπτεμβρίου, για Άγκυρα και Βαγδάτη, οι Κούρδοι της Συρίας θα οργανώσουν αύριο Παρασκευή τις πρώτες τοπικές εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν!

Φυσικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες απέστειλαν 100 φορτηγά στη Ροτζάβα δηλαδή τη Β.Συρία γεμάτα οπλισμό!

Καθώς οι Κούρδοι στο Ιράκ προετοιμάζονται για ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής τους από τη Βαγδάτη, η Χαντίγια Γιούσεφ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο στόχος του Άσαντ να ανακαταλάβει όλη τη Συρία μπορεί να οδηγήσει στη διχοτόμησή της.

Η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις και αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Παρασκευή.

Αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που καταρτίστηκε από κουρδικές οργανώσεις και τους συμμάχους τους για το σχηματισμό ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης που θα ενισχύσει την αυτονομία που απολαμβάνουν στο βόρειο τμήμα της χώρας από το 2011, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

Οι πολιτικές δομές που αναμένεται να προκύψουν από τη διαδικασία αυτή είναι εμπνευσμένες από τις ιδέες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που βρίσκεται έγκλειστος στην Τουρκία.

Στις εκλογές της Παρασκευής, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ηγέτες για περίπου 3.700 κοινότητες, σε όλες τις τρεις περιοχές του βορρά. Η διαδικασία θα συνεχίσει τον Νοέμβριο με εκλογές για τοπικά συμβούλια και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο με διεξαγωγή εκλογών για τη συγκρότηση μιας συνέλευσης που θα λειτουργεί ως κοινοβούλιο.

«Η επιμονή του καθεστώτος να αναβιώσει αυτό το απολυταρχικό, συγκεντρωτικό καθεστώς θα οδηγήσει στην εμβάθυνση της συριακής κρίσης», υποστήριξε η Γιούσεφ, από τους συμπροέδρους μιας ιδρυτικής συνέλευσης που βρίσκεται στην καρδιά των σχεδίων για το νέο σύστημα διακυβέρνησης.

«Αν (η κυβέρνηση) επιμείνει σε αυτή τη θέση, το καθεστώς θα οδηγήσει τη Συρία στη διχοτόμησή της», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι πολίτες της βόρειας Συρίας έχουν τα μέσα να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους, τόνισε, ζητώντας από τη Δαμασκό να αποδεχτεί το διάλογο.

Η Γιούσεφ επισήμανε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ ο λαός της βόρειας Συρίας πολεμά ταυτόχρονα τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αποτυπώνει την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει μπροστά.

«Την ίδια στιγμή, αυτές αποτελούν ένα μήνυμα προς το συριακό καθεστώς ότι εμείς, Σύροι πολίτες, έχουμε τη θέληση και επιθυμούμε να εκπροσωπηθούμε στις εκλογές της δικής μας διακυβέρνησης για να διοικήσουμε τις περιοχές και τις κοινωνίες μας».

Οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν σε όλες τις περιοχές που ελέγχονται από τους SDF. Δεν θα στηθούν για παράδειγμα κάλπες στην πόλη Μανμπίζ, είτε στις περιοχές κοντά στην Ράκα, που προσφάτως απελευθερώθηκαν από το ΙΚ, εξήγησε.


pentapostagma.gr


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours