Ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Kirill Dmitriev δήλωσε ότι οι BRICS μπορούν να επιλέξουν να δημιουργήσουν τη δική τους κρυπτογράφηση για τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές


Ένα κρυπτονόμισμα είναι ένα μέσο ψηφιακής ανταλλαγής στο οποίο η αξία του εν λόγω νομίσματος δεν καθορίζεται από μια κεντρική τράπεζα. Τα περισσότερα μπορούν να μετατραπούν σε νομίσματα που εκδίδονται από το κράτος (δολάρια, ευρώ, Γιουάν κλπ.) μέσω διαφόρων υπηρεσιών συναλλάγματος.

Επί του παρόντος, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη κρυπτονομισμάτων είναι το γεγονός ότι δεν υποστηρίζονται από καμία κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, πολλοί βλέπουν μέσα σε αυτό το προφανές μειονέκτημα μια πιθανή ευκαιρία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μονομερείς κυρώσεις συναλλαγών βάσει δολαρίου. Ενώ το αμερικανικό δολάριο παραμένει το πιο δημοφιλές διεθνές εμπορικό και αποθεματικό νόμισμα, αυτό στις μέρες μπορεί να αλλάξει ταχύτατα. Ένα ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από την BRICS μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα ως « αστυφύλακας του δολαρίου» αλλά και ως «οι κυρώσεις επάνω στις κυρώσεις».

Τον Μάιο αυτού του έτους, η Κίνα και η Ρωσία συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια διαδικασία συναλλαγών στα παραδοσιακά νομίσματα. Η Τουρκία και το Ιράν επίσης έχουν ξεκινήσει βήματα για να ξεφύγουν από το δολάριο.

Πρόσφατα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιτρέψει την εμπορία πετρελαίου σε Γιουάν, η οποία θα μετατρέπεται σε χρυσό στα διεθνή χρηματιστήρια χρυσού της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.

Η δημιουργία κρυπτονομίσματος από την BRICS, θα μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει την ευελιξία των σημερινών κρυπτονομισμάτων που κυκλοφορούν με το πρόσθετο όφελος αυτό της στήριξης του από τους ηγέτες μιας μεγάλης οικονομικής ένωσης που θα πρόσφερε στους επενδυτές την εμπιστοσύνη σε ένα τέτοιο νόμισμα.

Δεν είναι βέβαιο ποια θα είναι η συναλλαγματική ισοτιμία ενός επίδοξο BRICSCoin, αλλά είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να βασίζεται σε ένα παράγωγο αυτό που είναι γνωστό ως ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (XDR) ένα τρέχον μέσο ανταλλαγής το οποίο πισίνες οι τιμές του δολαρίου ΗΠΑ, της λίρας Αγγλίας, του γιεν Ιαπωνίας και του ευρώ.

Μια πιθανή παραλλαγή που θα καθόριζε τις αρχικές συναλλαγματικές ισοτιμίες ενός BRICSCoin θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός χρυσού που υποστηρίζεται από κινεζικό Γιουάν, ρωσικό ρούβλι, ινδικά ρουπία, νοτιοαφρικανικό ράντ και βραζιλιάνικο ρεάλ.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό υβριδικό νόμισμα που θα μπορούσε εύκολα να συναλλάσσεται και να κάνει, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ των κρατών BRICS και της εταιρικής τους σχέσης, πιο δίκαιες.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για ένα τέτοιο νόμισμα να χρησιμοποιείται ως μέσο καθημερινής συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές που επιδιώκουν να συνεργαστούν με την BRICS, μια διαδικασία με την μορφή, όπως αποκαλείται, BRICS Plus.

Ενώ τα κρυπτονομίσματα είναι σχετικά εύκολο να δημιουργηθούν, είναι πιο δύσκολο να προωθηθούν ως ευρέως αποδεκτά μέσα ανταλλαγής. Ωστόσο, με τις ισχυρές οικονομίες των BRICS να υποστηρίζουν ένα τέτοιο νόμισμα, αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να ξεπεραστεί, καθώς ένα ημι-κεντρικό ρυθμιστικό όργανο θα ήταν πιθανώς μια λύση σε λογικά πλαίσια στην προσπάθεια ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Όπως δήλωσε ο Kirill Dmitriev κατά τη διάσκεψη κορυφής BRICS στην Xiamen China,

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε από την οικονομική επιτροπή της Ένωσης ήταν και τα κρυπτονομίσματα.

Η δημιουργία κρυπτονομισμάτων BRICS ως εναλλακτική λύση σε άλλα μέσα πληρωμής θα μπορούσε να είναι αντικείμενο συζήτησης. ... τα ψηφιακά νομίσματα συζητούνται επίσης ως μία από τις πιθανές επιλογές για οικονομικούς διακανονισμούς.

Για συγκεκριμένες πληρωμές μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμο και δείχνει ως μια καλή εναλλακτική λύση για το δολάριο ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Εκτιμούμε ότι οι αμοιβαίες επενδύσεις των χωρών BRICS ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση 3 και 4 φορές πάνω.

Παρόλαυτα, το ισχυρό πλεονέκτημα που έχουν οι ΗΠΑ διεθνώς είναι το δολάριο.

Εάν η διαχρονική ηγεμονία του δολαρίου καταρρεύσει, θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ευκαιρία για τις αναδυόμενες αγορές να διεκδικήσουν τη νομισματική και συνεπώς φορολογική ανεξαρτησία τους.

Η Ρωσία ήδη κάνει τα δικά της βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αναπτύσσοντας το δικό της κρυπτονόμισμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνιών Νικολάι Νικηφόροφ, ένα ρωσικό κρυπτονόμισμα θα σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί με τις υπάρχουσες ρωσικές τεχνολογίες και όχι με τις ξένες τεχνολογίες που αποτελούν τη βάση του blockchain Bitcoins.

Ο Νικηφόροφ δήλωσε,

«Τα Bitcoin και Etherium είναι εικονικά νομίσματα που αναπτύχθηκαν με βάση την ξένη κρυπτογραφία. Η Ρωσία έχει τη δική της σχολή κρυπτογραφίας. Νομίζω ότι είμαστε απόλυτα ικανοί να δημιουργήσουμε μια κρυπτογραφική μονάδα, ένα εργαλείο που θα βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και θα επεξεργαστούμε συγκεκριμένους κανονισμούς για να ορίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις».

Ένα τέτοιο νόμισμα θα μπορούσε να επικυρωθεί επίσημα από τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ευρείας κρυπτογραφίας των χωρών των BRICS, η οποία συζητήθηκε ευρέως στην τρέχουσα σύνοδο κορυφής.Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours