Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Ο πρόεδρος του κόμματος του εθνικιστικού κινήματος της Τουρκίας, Devlet Bahçeli, δήλωσε την Τετάρτη ότι πάνω από 5.000 άτομα από την νεολαία των Γκρίζων Λύκων (Ülkü Ocakları) του κόμματός του είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, για να υπερασπιστούν τους Τουρκμένους, εάν αυτοί στοχοποιηθούν μετά από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Δευτέρας, για ένα ελεύθερο κουρδικό κράτος.

Σε μια γραπτή δήλωση την Τετάρτη, ο Bahçeli δήλωσε: "Τουλάχιστον 5.000 Γκρίζοι λύκοι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στον αγώνα του τουρκμενικού λαού στις τουρκμενικές πόλεις [στο βόρειο Ιράκ], συμπεριλαμβανομένου του Kirkuk. Οι Τουρκμένοι δεν είναι μόνοι. Δεν θα τους αφήσουμε να υποστούν μια γενοκτονία και δεν θα τους αφήσουμε χωρίς πατρίδα». (σ.μ.: τώρα να κλάψουμε ή να γελάσουμε;;)

Παρά τις προειδοποιήσεις από τις κυβερνήσεις της Βαγδάτης αλλά και του εξωτερικού, μεταξύ άλλων και από την Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) διεξήγαγε δημοψήφισμα τη Δευτέρα για ένα ξεχωριστό κράτος του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 93,29% των 282.017 ανθρώπων ψήφισαν υπέρ του διαχωρισμού από τη Βαγδάτη και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους του Κουρδιστάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δημοσίευσε τη Δευτέρα μία δήλωση στον Τύπο, που περιγράφει το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ως «άκυρο» και «κενό» και ανέφερε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, το οποίο στερείται διεθνούς νομιμότητας.
Αποκαλώντας την απόφαση να διεξαχθεί το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας τη Δευτέρα μια πράξη «προδοσίας» ενάντια στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Tayyip Erdoğan δήλωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα και τα αποτελέσματα του ήταν ύποπτα.

"Αυτοί που σας προκαλούν σήμερα θα σας αφήσουν ήσυχους αύριο, αλλά θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί τους για χιλιάδες χρόνια. Μην καταστρέφετε το αύριο σας με τη σημερινή σας φιλοδοξία. Το γεγονός ότι οι Ισραηλινές σημαίες κυματίζουν εκεί, δεν θα σας σώσει, θα πρέπει να το ξέρετε", δήλωσε ο Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές και ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μια κοινή στρατιωτική άσκηση στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, στην περιοχή της Σιλώπης της επαρχίας Σιρνάκ της Τουρκίας.

Απειλώντας τη διοίκηση του KRG με διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου και της ροής τροφίμων και άλλων αγαθών μέσω των συνοριακών περασμάτων του εξαιτίας του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να εκκινήσουν ξαφνικά μια επιχείρηση μια νύχτα στην περιοχή.

https://www.turkishminute.com/2017/09/27/nationalist-party-leader-says-at-least-5k-volunteers-ready-for-operation-in-northern-iraq/?utm_content=buffer85dcb&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours