Νέα έρευνα δείχνει ότι όλοι όσοι έχουν μπλε μάτια μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο. Αυτό το άτομο-κοινός πρόγονος ζούσε πολύ πριν από 6.000 χρόνια από σήμερα και έφερε μια γενετική μετάλλαξη που είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ακριβής αιτία του γεγονότος αυτού παραμένει ακαθόριστη, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το χρώμα των ματιών άρχισε να αλλάζει πολύ πριν ξεκινήσει να καταγράφεται η ανθρώπινη ιστορία.

Όπως ισχυρίζεται η έρευνα , ολοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια προέρχονται από έναν και μόνο πρόγονο, που είναι κοινός για όλους και που είναι γεννημένος πριν από 6.000-10.000 χρόνια.

Το χρώμα των μπλε ματιών προκαλείται μέσα από μια γονιδιακή μετάλλαξη.

Για χρόνια, οι ερευνητές την είχαν αναζητήσει στο γονίδιο OCA2.

Το γονίδιο OCA2 είναι αυτό που καθορίζει πόση καστανό χρώμα θα έχουν τα μάτια μας.

Αλλά αυτό που έψαχναν οι ερευνητές δεν ήταν εκεί.

Η μετάλλαξη που δίνει γαλάζια απόχρωση στο βλέμμα, βρέθηκε σε ένα εντελώς διαφορετικό γονίδιο, που ονομάζεται HERC2.

Το HERC2 εξουδετερώνει το OCA2, πράγμα που σημαίνει ότι απενεργοποιεί το καφέ και αποκαλύπτει το μπλε χρώμα. Κάθε μπλε-μάτι ενός προσώπου έχει αυτήν την ίδια ακριβώς μετάλλαξη.

Πώς προέκυψε αυτή η μετάλλαξη;

Ενδεχομένως, όπως λένε οι επιστήμονες η μετάλλαξη αυτή να προέκυψε όταν οι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρώπη.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μόνο τα άτομα της που η καταγωγή τους είναι από την γηραιά ήπειρο έχουν μπλε μάτια.

Οι επιστήμονες το προχωράνε ένα βήμα πιο πέρα και προτείνουν ότι όλοι όσοι διαθέτουν μπλε μάτια μοιράζονται έναν ενιαίο ευρωπαίο πρόγονο....και αυτό είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό οικογενειακό δέντρο!

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours