Σε ψηφοφορία που έγινε στο Πεκίνο στη γενική συνέλευση της διεθνούς αστυνομίας (Ιντερπόλ) η Παλαιστίνη προσχώρησε στον οργανισμό, ως κράτος μέλος, σήμερα Τετάρτη, μια απόφαση που κρίνεται καθαρά εχθρική έναντι του Ισραήλ.

"Το κράτος της Παλαιστίνης και οι Νήσοι του Σολομώντος είναι τώρα μέλη της Ιντερπόλ", ανέφερε στοTwitter της η Ιντερπόλ.

Από την άλλη Το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δήλωσε νωρίτερα ότι οι προσπάθειες του Ισραήλ για καθυστέρηση της ψήφου μέχρι το επόμενο έτος απέτυχαν, δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο για την απόφαση αυτή.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι η Παλαιστίνη δεν είναι κράτος και ότι δεν μπορεί να επιλεχθεί προς ένταξη στον διεθνή μη κυβερνητικό οργανισμό (Ιντερπόλ).

Μετά από ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης, στην Παλαιστινιακή Αρχή χορηγήθηκε περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

"Αυτή η νίκη κατέστη δυνατή λόγω της αρχικής της θέσης της πλειοψηφίας των μελών της Ιντερπόλ", ανέφερε σε δήλωσή του ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μαλίκι.

Ο Οργανισμός Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης δήλωσε στο Twitter ότι πάνω από το 75% των μελών της 
Ιντερπόλ ψήφισαν υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στον οργανισμό.

"Σε αυτήν την ευχάριστη εξέλιξη , το κράτος της Παλαιστίνης επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να συμβάλει στην καταπολέμηση του εγκλήματος και στην προώθηση ενός κράτους δικαίου", δήλωσε ο Μαλίκι.

Το 2012, η Γενική Συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου αναβάθμισε το καθεστώς των παρατηρητών της Παλαιστινιακής Αρχής στα Ηνωμένα Έθνη σε "μη κράτη μέλη" από την "οντότητα" που βρισκόταν, όπως είναι τώρα το Βατικανό.


independent.co.uk


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours