Μετά τους ισχυρισμούς την Κυριακή της Βόρειας Κορέας ότι προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ απειλούσε να σταματήσει "όλες τις συναλλαγές με οποιαδήποτε χώρα συναλλάσσεται Βόρεια Κορέα".

Οι δηλώσεις του κ.Τράμπ, όπως ερμηνεύτηκαν, είχαν να κάνουν με την Κίνα, η οποία συμμετέχει στο 90% των εξαγωγών της Βόρειας Κορέας.

Ο Trump είχε καλέσει προηγουμένως την Κίνα να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.


Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το Πεκίνο δεν είναι πρόθυμο να λάβει δραστικά μέτρα κατά της Β. Κορέας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος, αφήνοντας τα στρατεύματα των ΗΠΑ στην πόρτα της Κίνας.

Επίσης η Κίνα είναι  ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές μεταξύ των δύο χωρών να ανέρχονται περίπου στα 650 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2016, σύμφωνα με το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

Οτιδήποτε θα επηρέαζε τις μεταξύ τους συναλλαγές , θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το Πεκίνο.

Εκτός από την Κίνα, υπάρχουν και άλλες χώρες που συναλλάσσονται εμπορικά με τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγιάνγκ έχει συνεργαστεί με την Ινδία, το Πακιστάν, τη Ρωσία, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, αναφέροντας στοιχεία από το 2015.

Οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί της Βόρειας Κορέας περιλαμβάνουν την Κίνα στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, την Ινδία στα 97,8 εκατομμύρια δολάρια, Πακιστάν στα 43,1 εκατομμύρια δολάρια, τη Μπουρκίνα Φάσο στα 32,8 εκατομμύρια δολάρια και σε μερικές άλλες ασιατικές χώρες σε σύνολο περίπου στα 26,7 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εισαγωγές προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Κίνα στα 2,95 δισ. δολάρια, από την Ινδία στα 108 εκατ. δολάρια, από τη Ρωσία στα 78,2 εκατ. δολάρια, από την Ταϊλάνδη στα 73,8 εκατομμύρια δολάρια και τις Φιλιππίνες στα 53,2 εκατομμύρια δολάρια.
Εντούτοις, ορισμένα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να μην είναι ακριβή, αφού έχουν καταγραφεί το 2015.

Για παράδειγμα, η Ινδία απαγόρευσε το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών με τη Βόρεια Κορέα τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω των σκληρών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours