Η Ατόλη Μπικίνι είναι ένα μικρό εξωτικό νησί του Ειρηνικού το οποίο μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου το κατέλαβαν οι ΗΠΑ και εκεί  πραγματοποιήθηκαν οι πυρηνικές τους δοκιμές.

Πριν προχωρήσουμε να πούμε ότι το νησί Ατόλη Μπικίνι έχει άμεση σχέση με το γυναικείο μπικίνι..

Οι πυρηνικές δοκιμές στο νησί ενέπνευσαν τους δημιουργούς των πρώτων μικροσκοπικών για την εποχή μαγιών που αναζητούσαν μια ηχηρή ονομασία για την προσπάθεια τους να «γδύσουν» τις γυναίκες.

Έτσι το ντεμπούτο του νέου μαγιό, συμπίπτει με τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές στην  Ατόλη Μπικίνι, κάτι που "εμπνέει" τους σχεδιαστές του, Λουί Ρεάρντ και Ζακ Χάιμ και  "βαφτίζουν" την νέα τάση στα μαγιό «μπικίνι», παρομοιάζοντας έτσι την ισχύ των πυρηνικών εκρήξεων, με την εκρηκτική ανταπόκριση που θα είχε η νέας τους δημιουργία σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Και δεν μπορούμε να πούμε ότι έπεσαν και έξω..Η ιστορία του νησιού, που θεωρείται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχίζει το Φεβρουάριο του 1946, μόλις λίγους μήνες μετά την κατάληψη της από τις ΗΠΑ. 

Ο τότε διοικητής του αμερικανικού στρατού, επί προεδρίας Χάρυ Τρούμαν, επισκέφτηκε τους 167 κατοίκους του νησιού, ζητώντας τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην «εγκατάσταση της παγκόσμιας ειρήνης».

Το νησί τους έπρεπε να μετατραπεί σε πεδίο δοκιμής πυρηνικών όπλων και κρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο, λόγω της γεωγραφικής του θέσης- ήταν η πιο απομακρυσμένη Ατόλη, βρισκόταν στο βορειότερο τμήμα του συμπλέγματος και στην περιοχή δεν εντοπίζονταν θαλάσσια ρεύματα που θα μετέφεραν την ραδιενέργεια. 


Οι κάτοικοι αποχώρησαν από το νησί τους και μετεγκαταστάθηκαν 125 μίλια ανατολικότερα, στο Ρόνγκρικ. Αμέσως μετά άρχισε η «Επιχείρηση Σταυροδρόμι», υπεύθυνη για τα δεινά που έμελλε να υποστεί από εκεί και έπειτα η νησιωτική αυτή κοινότητα.Συνολικά εξήντα εφτά πυρηνικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούνιο του 1946 μέχρι τον Αύγουστο του 1958 στην περιοχή των νήσων Μάρσαλ με πιο ισχυρή την δοκιμή της βόμβας υδρογόνου «Μπράβο», που εξερράγη την 1η Μαρτίου 1954 και εκτιμάται ότι παρήγαγε δεκαπέντε μεγατόνους ενέργειας, πολύ παραπάνω δηλαδή από αυτή που χτύπησε τη Χιροσίμα.


 Οι συνέπειες των δοκιμών επεκτάθηκαν λόγω των ανέμων μολύνοντας με την ακτινοβολία περισσότερα από 7.000 τετραγωνικά μίλια στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ το νέφος από την έκρηξη έφτασε μέχρι την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Βίντεο από την επιχείρηση Crossroads σχεδιάστηκε ως μια σειρά τριών πυρηνικών εκρήξεων που θα επέτρεπαν στους επιστήμονες να μελετήσουν τις ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν οι πυρηνικές εκρήξεις στη θάλασσα και στα παραπλήσια σκάφη και πολεμικά πλοία.


Οι τραγικές επιπτώσεις μιας πυρινικής έκρηξης

Οι επιπτώσεις που καταγράφηκαν ήταν δραματικές. Διάρροια, εμετοί, απώλεια μαλλιών ήταν αυτές που σημειώθηκαν αρχικά και προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους που είχαν μεταφερθεί στα γύρω νησιά. Μετά το πέρας των πυρηνικών δοκιμών οι κάτοικοι δεν επιστρέφουν στο Μπικίνι λόγω της υψηλής ραδιενέργειας που παρουσιάζει η περιοχή.

Το 1970 το περιβάλλον κρίνεται πλέον ασφαλές και ικανό να υποδεχτεί εκ νέου τους κατοίκους του. Μόνο που τόσο τα τρόφιμα όσο και το πόσιμο νερό παρουσιάζουν και πάλι τέτοια επίπεδα ραδιενέργειας ώστε να αναγκάσουν τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν εκ νέου. Την περίοδο εκείνη παρατηρούνται πολλές αποβολές και τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο παρουσιάζουν γενετικές ανωμαλίες.

Το Νοέμβριο του 1995 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μια κάτοικος των νησιών, η Λιγόν Εκνιλάνγκ , περιέγραφε τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας. «Οι γυναίκες έχουν χτυπηθεί από καρκίνους και τερατογεννήσεις… Αυτές δίνουν ζωή όχι σε παιδιά αλλά σε πράγματα, τα οποία θα μπορούσαμε να τα περιγράψουμε ως χταπόδια, μήλα, μέδουσες και χελώνες. Οι πιο συχνές γενετικές ανωμαλίες είναι τα μωρά-μέδουσες» συνέχιζε τότε στην ανατριχιαστική περιγραφή της. Οι επιπτώσεις των πυρηνικών αυτών δοκιμών όπως αποδείχτηκε επηρέασαν την ζωή των κατοίκων των νησιών για πάντα….

Πριν από την υπογραφή της συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών το 1996 από τη Γαλλία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και 179 άλλα κράτη, ο κόσμος έλαβε γνώση των επιπτώσεων της ακτινοβολίας από τις δοκιμές.

Η ραδιενέργεια που διασκορπίζεται στα καιρικά συστήματα, μέσω π.χ πυρηνικής έκρηξης, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου παγκοσμίως. Έχει ευθύνη για έως και 430.000 θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως.


ΠΗΓΈΣ: rt.com thetimes.co.uk newsbeast.gr
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours