Του Κίμωνα Χαραλάμπους
el.gr


Πριν καλά-καλά φτάσει η ταχύτητα 4G στα κινητά μας, τα smartphones στην πόλη του Ασκληπιού θα τρέχουν με υπερταχύτητες 5G, καθώς τα Τρίκαλα επιλέχτηκαν από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την πιλοτική εφαρμογή του νέου υπερ- δικτύου, στο πλαίσιο του λεγόμενου ιντερνέτ των πραγμάτων.

Αυτό σημαίνει πως, και στην Ελλάδα, επιδιώκεται σε λίγο καιρό το περιβάλλον να μας αντιλαμβάνεται ως ψηφιακές οντότητες.

Κι αυτό χάρη στις τεχνολογίες του Ίντερνετ των πραγμάτων, ή αλλιώς Internet of Things (IoT), όρο τον οποίο οι περισσότεροι αγνοούν, παρότι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές του.

Με τον όρο Ίντερνετ των πραγμάτων αναφερόμαστε σε όλες αυτές τις εφαρμογές και τεχνολογίες που συνδέουν μέσω αισθητήρων αντικείμενα τις καθημερινότητάς μας, με ένα δίκτυο υπολογιστών ώστε αυτά τα αντικείμενα, να λειτουργούν αυτόνομα, να μας δίνουν πληροφορίες, να φροντίζουν για την ασφαλή μετακίνησή μας, κτλ.

Το θα γίνει όμως αν πέσουν στα λάθος χέρια και χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς όπως ο έλεγχος και η παρακολούθηση των ζωών μας;

Το Internet of Things είναι μία έννοια που αφορά τα αντικείμενα της καθημερινότητας μας – από βιομηχανικές μηχανές μέχρι wearable συσκευές που χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αισθητήρες για την συλλογή δεδομένων & την ανάληψη κάποιας δράσης σε αυτά μέσα σε ένα δίκτυο.

Στην υγεία, υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να παίρνουν βιομετρικά δεδομένα του ατόμου να τα αποστέλλουν ψηφιακά για ανάλυση και επίσης ψηφιακά να έρχεται στο κινητό μας η διάγνωση.

Εκατοντάδες εκατομμύρια μικροτσίπ θα είναι συνδεδεμένα σε προϊόντα, από μπουκαλάκια χαπιών μέχρι ποτιστήρια, αναφέρουν οι προωθητές του 5G και του ίντερνετ των πραγμάτων. Όπως λένε το 5G θα είναι το αποκλειστικό χαρακτηριστικό των αστικών περιοχών.Και κάπου εδώ έρχονται τα Τρίκαλα!

Ήδη o OTE έχει τοποθετήσει στον αστικό ιστό της ελληνικής πόλης και στα περίχωρα 127 νέες καμπίνες (τα γνωστά μας ΚΑΦΑΟ) ολοκληρώνοντας περίπου το 80% της ανανέωσης του βασικού εξοπλισμού για να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέα απαιτήσεις.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το δίκτυο 5G μια πραγματική επανάσταση, μιας και το νέο δίκτυο δεν είναι μια ενοποιημένη τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας. Είναι στην ουσία ένα πληροφοριακό πλέγμα κατασκευασμένο για να αλληλεπιδρά και να συνδέει αυτοκινούμενα οχήματα, εικονική πραγματικότητα, μεταφορικά drones αλλά και όλες τις νέες τρέλες της ανθρωπότητας, κρατώντας συνδεδεμένες δισεκατομμύρια συσκευές στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου…

Όλα συνδεδεμένα με έναν κεντρικό υπολογιστή! Το ιντερνέτ ξεφεύγει από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και συνδέει πλέον τα αντικείμενα με έναν κεντρικό σέρβερ, ο οποίος, γιατί όχι, θα χρησιμοποιείται ακόμα και για την παγκόσμια διακυβέρνηση!

Αργότερα –και αυτό κρατήστε το- δεν αποκλείεται να μας πουν πως θα είναι προς όφελός μας να συνδεθούμε και οι ίδιοι, μέσω εμφυτευμάτων στο υπέρτατο ψηφιακό συνεχές.

Μία τεράστια διαδικτυακή κοινότητα, όπως το facebook, στην οποία θα είμαστε συνδεδεμένοι 24ώρες το 24ωρο, όπως τα αντικείμενα. Η κοινωνική μας θέση θα μετράται με το πόσο δικτυωμένοι είμαστε και όχι πια με τον πλούτο ή την ηθική! Θα είμαστε ευάλωτοι σε κάθε είδους έλεγχο ή διαδικτυακή «επίθεση», όντες μάλιστα υποχρεωμένοι να κάνουμε συνεχώς αναβαθμίσεις, όπως τα Windows.

Ένα παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας, το οποίοι θα ελέγχεται από ΕΝΑΝ κεντρικό προγραμματισμό! Ποιος θα τον ελέγχει; Τον εμπιστεύεστε;

Η τεχνολογία είναι ό,τι καλύτερο αρκεί να χρησιμοποιείται για καλό σκοπό! Ευχόμαστε να είναι έτσι.

Πάντως, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα παραμένει στην 26η θέση της κατάταξης στην ΕΕ-28 στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economic and Society Index - DESI) και το 2017 με το ρυθμό διείσδυσης των διαδικτυακών σχεδίων της παγκόσμιας κοινότητας στον πληθυσμό να προχωρά με πολύ αργό ρυθμό.

Συγκεκριμένα, μόλις το 66% των κατοίκων στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο έναντι 79% στην ΕΕ, ενώ και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να μεταβούν στην ψηφιακή εποχή, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες.

Ωστόσο, στα Τρίκαλα γίνεται, κατά τα φαινόμενα, η αρχή της… αλλαγής των δεδομένων.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours