Ιαπωνική εταιρεία που έχει επιφορτιστεί με τον καθαρισμό της Φουκουσίμα που φιλοξένησε τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά από το Τσέρνομπιλ, έχει παραδεχθεί ότι οι προσπάθειές της να ανιχνεύσει την περιοχή του συμβάντος αποτυγχάνουν επανειλημμένα, λόγω των απίστευτα υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας.

Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, προκλήθηκε από σεισμό και τσουνάμι, τα οποία άφησαν περίπου 18.000 νεκρούς και περισσότερα από ένα εκατομμύριο κτίρια καταστράφηκαν. Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο εργοστάσιο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Έχουν παρατηρηθεί στον πληθυσμό που εκτοπίστηκε υψηλά ποσοστά ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχές μετατραυματικού άγχους.
Εκτιμάται ότι περίπου 600 τόνοι τοξικών καυσίμων ενδέχεται να έχουν διαρρεύσει από τον αντιδραστήρα κατά τη διάρκεια του ατυχήματος.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκιο (Tepco), εταιρία που διαχειρίζεται το χώρο, πρέπει να διαπιστώσει τη θέση και το μέγεθος των διαρροών πριν ξεκινήσει ο καθαρισμός της περιοχής. Τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή είναι πολύ υψηλότερα από ό, τι μπορεί να επιβιώσει οποιοσδήποτε άνθρωπος, οπότε οι μηχανικοί χρησιμοποιούν ρομπότ "σκορπιούς" με κάμερες για να εντοπίσουν το μέγεθος της βλάβης.
Η τελευταία προσπάθεια συλλογής στοιχείων μέσα από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα απέτυχε, όταν ένα ρομπότ που είχε σχεδιαστεί από την Toshiba για να αντέχει τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, "πέθανε" πέντε φορές ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Το ρομπότ ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει 73 Σίβερτ (Sv) ακτινοβολίας, αλλά το επίπεδο ακτινοβολίας μέσα στον αντιδραστήρα καταγράφηκε πρόσφατα στα 530 Σίβερτ (Sv)!

Μία μόνο δόση ενός Σίβερτ (Sv) είναι αρκετή για να προκαλέσει ναυτία και να ασθενήσει κάποιος από την ακτινοβολία. Τα 5 Σίβερτ (Sv) θα σκοτώσουν τα μισά από αυτά που εκτεθούν στον χώρο αυτό μέσα σε ένα μήνα, και μια ενιαία δόση των 10 Σίβερτ (Sv) θα αποβεί μοιραία μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αυτη η τελευταία ανεπιτυχής προσπάθεια της εταιρίας Tepco έρχεται μετά από μια σειρά παρατεταμένων δυσλειτουργιών των ανιχνευτών που έχουν σταλεί στο εσωτερικό του εργοστάσιού το τελευταίο διάστημα. Κατά τη διάρκεια μιας άλλης αποστολής στις αρχές Φεβρουαρίου, το ρομπότ-ανιχνευτής σταμάτησε να λειτουργεί αφού η συνολική έκθεση στην ακτινοβολία το έφερε στα όρια του σε μόλις δύο ώρες. Τον Δεκέμβριο, το ιαπωνικό Υπουργείο Εμπορίου εκτιμά ότι το συνολικό κόστος της καταστροφής του 2011 θα ανέλθει περίπου στα 20 τρισεκατομμύρια γεν, ή 142 δις δολάρια.

Μετά την καταστροφή, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και ότι η Tepco δεν τήρησε τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας που ήταν απαραίτητες.

Ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η Tepco θα πληρώσει για το κόστος της καταστροφής, η δυσκολία της επιχείρησης καθαρισμού σήμαινε ότι βραχυπρόθεσμα ο Ιάπωνας φορολογούμενος θα έπρεπε να πληρώσει το λογαριασμό.

independent.co.uk
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours