Περισσότεροι από 215 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν σήμερα Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου, νωρίς το πρωί, στη Λέσβο.

Σε πέντε περιστατικά αφίξεων περισυλλέγησαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex 10 άτομα, ανοικτά της Αγριλιάς, στη νοτιοδυτική Λέσβο, 68 άτομα στην Τσιχράντα στη βορειοδυτική Λέσβο, 21 άτομα από πλαστική βάρκα, ένα μίλι ανοικτά του λιμανιού της πόλης της Μυτιλήνης και 116 άτομα από δυο βάρκες ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Στο σύνολο τους δεν έχουν καταγραφεί ακόμα. Το γεγονός εντείνει την ανησυχία των τελευταίων ημερών, αφού ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο καθιστά τη διαχείριση του όλου ζητήματος δύσκολη.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου τον Αύγουστο έφτασαν 3.015 άτομα, εκ των οποίων 1.053 στη Λέσβο, 734 στη Χίο και 1.228 στη Σάμο.

Ο συνολικός αριθμός αφίξεων τον Αύγουστο είναι σχεδόν διπλάσιος αυτού του Ιουλίου (1.682 άτομα) και μακριά από το μεγαλύτερο έως τώρα αριθμό αφίξεων ανά μήνα, μέσα στο 2017, που ήταν 1.995 άτομα, τον περασμένο Μάιο.
Απόδραση από την Αμυγδαλέζα

Απόδραση από το κέντρο προσωρινής φύλαξης στην Αμυγδαλέζα. Περίπου στις 4 τα ξημερώματα, 10 άτομα, οι περισσότεροι Αλγερινοί έφυγαν από το κέντρο, συνελήφθησαν τα πέντε. 

Δραματική η κατάσταση στην Σάμο

Μάλιστα, έπειτα από καταγγελία της οργάνωσης »Γιατροί χωρίς σύνορα», η κατάσταση είναι τέτοια στη Σάμο που πριν από μερικές ημέρες περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, αναγκάστηκαν να μείνουν κάποια 24ωρα χωρίς κατάλυμα στο δάσος έξω από το Κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησηςς στο Βαθύ. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί στα »ΝΕΑ» η συντονίστρια των Γιατρών χωρίς Σύνορα» στη Σαμό Αντιγόνη Καρκανάκη, το Κέντρο λειτουργεί στα όρια του.

»Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι τα επιτρεπτά όρια χωρητικότητας στο Κέντρο προκειμένου οι άνθρωποι να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες είναι 600-850 άτομα και την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι φιλοξενούσε πάνω από 1.700 ανθρώπους.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι της οργάνωσης, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι φόρείς στο hotspot της Σάμου για να βοηθήσουν τους νεοαφιχθέντες »δεν υπήρχαν διαθέσιμες εφεδρικές σκηνές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα ενήλικοι και παιδιά με μόνο εφόδιο μια κουβέρτα που έλαβαν κατά την άφιξή τους να κοιμούνται στην ύπαιθρο, εκτεθειμένοι σε κακές συνθήκες υγιεινής και πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας; λέει η Αντιγόνη Καρκανάκη.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 23 Αυγούστου έως και την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με το συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣ-ΜΑ), οι νέες αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφτασαν τις 713. Από αυτές, σχεδόν οι μισές, δηλαδή 344, ήταν στο νησί της Σάμου.

Όπως αναφέρει στα »ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόκειται πλέον για μια οριακή κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη Σάμο. »Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και έχει άμεση και άρρηκτη σχέση με τις αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο θέμα αριθμών. ‘Οταν η κεντρική διοίκηση δεν επιταχύνει τους ρυθμούς των τελεσίδικων αποφάσεων ασύλου, θα έχουμε το φαινόμενο που παρατηρείται τώρα: όσοι έρχονται να προστίθενται στον αριθμό όσων είναι ήδη στο νησί».
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours