Το ανώτατο Συμβούλιο της Περιφέρειας του Κουρδιστάν δήλωσε την Κυριακή ότι το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν, που είναι προγραμματισμένο για τέλος του μήνα, δεν πρόκειται να αναβληθεί.

Η σύνοδος διεξήχθη από τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Κουρδιστάν, Masoud Barzani και συμμετείχαν μέλη του Συμβουλίου του Δημοψηφίσματος καθώς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι που επέμειναν ότι το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση είναι μια απάντηση στην «εναλλακτικό μονοπάτι» που παρουσίασε ο Brett McGurk, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (IS), στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ιράκ και στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνάντηση, το Συμβούλιο συζήτησε τις προτάσεις της διεθνούς κοινότητας προς την ηγεσία του Κουρδιστάν σχετικά με την αναβολή του δημοψηφίσματος.

Η επιτροπή "έλαβε όλες τις υποδείξεις με σεβασμό και ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα που δείχνουν μεγάλη προσοχή στο κουρδικό ζήτημα".

Το Συμβούλιο αποφάσισε ότι εφόσον οι συστάσεις της διεθνής κοινότητας δεν παρείχαν εγγυήσεις αποδεκτές από το λαό του Κουρδιστάν, το δημοψήφισμα θα προχωρούσε όπως είχε προγραμματιστεί.

Η συνέλευση, στην οποία συμμετείχε και ο κυβερνήτης Kirkúk Najmaldin Karim, εξέφρασε την πρόθεση του για συνεχή διάλογο. "Για να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση, θα συνεχίσουμε τον διάλογο με όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας".

Καθώς οι άνθρωποι της περιφέρειας του Κουρδιστάν προετοιμάζονται να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν, πολλοί αξιωματούχοι από τη διεθνή κοινότητα εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση που απέρριψε ανοιχτά το ιστορικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Περιφέρειας Κουρδιστάν. Παρά τις αντιρρήσεις από την Ουάσιγκτον και άλλα έθνη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ, η ηγεσία της Περιφέρειας επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αναβληθεί η ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικού αγώνα για τη στήριξη του δημοψηφίσματος στο Duhok το Σάββατο, ο Πρόεδρος Barzani προέτρεψε τους Κούρδους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.

kurdistan24.net
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours