Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αποφάσεις μετεγκατάστασης των προσφύγων, κ. Ska Keller (Greens, DE), και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών κ. Claude Moraes (S & D, UK) καλωσόρισαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα εναντίων της Ουγγρικής και της Σλοβακικής προσφυγής που ήταν κατά της απόφασης της ΕΕ να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, «ώστε να συμβάλλουν αναλογικά στην δυνατότητα της Ελλάδος και της Ιταλίας να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης του 2015».

Ο Ska Keller δήλωσε: "Τώρα που το ΔΕΚ απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας όσον αφορά την αναδιανομή των προσφύγων, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Τέλος, τα κράτη μέλη που έχουν μποϋκοτάρει μέχρι στιγμής την ανακατανομή, θα πρέπει να μετέχουν στην διαδικασία.

Η αλληλεγγύη στην ΕΕ δεν είναι μονόδρομος.

Κυβερνητικοί ηγέτες, όπως ο Βίκτορ Ορμπάν, δεν δικαιούνται να απαιτούν περισσότερα χρήματα για την προστασία των συνόρων τους, αρνούμενοι παράλληλα την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

"Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο για την ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο (ΔΕΚ) επιβεβαίωσε ότι η αλληλεγγύη αποτελεί βασική αρχή της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής του ασύλου. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι παράλογο ότι οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να υστερούν πολύ σε αυτό το σχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσει τις διαδικασίες που κίνησε επι παραβάσει κατά της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας για το γεγονός ότι δεν ανέλαβαν μέρος της συμφωνίας για το μεταναστευτικό ".

Ο κ. Claude Moraes δήλωσε: "Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, η σημερινή ετυμηγορία μας δείχνει ότι το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα από τα κράτη μέλη να τηρήσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους, υιοθετώντας τον μηχανισμό μετεγκατάστασης των μεταναστών της συμφωνίας του 2015. Δύο χρόνια μετά την συμφωνία, μόνο 28.000 άτομα από τα 160.000 έχουν μετεγκατασταθεί."Σύμφωνα με τον Moraes, «το γεγονός ότι τα κράτη μέλη έχουν απορροφήσει συνολικά λιγότερο από το ένα τέταρτο των 160.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ελλάδα, φέρνει στην επιφάνεια σημαντικά κενά όσον αφορά τα αντανακλαστικά της ΕΕ στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην γηραιά ήπειρο μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Πρέπει επειγόντως να έχουμε μια οργανωμένη και ευαίσθητη αντίδραση. "

Στο πλαίσιο των σοβαρών μεταναστευτικών ροών και των προσφυγικών κρίσεων το καλοκαίρι του 2015, η ΕΕ ενέκρινε δύο αποφάσεις έκτακτης ανάγκης για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων. 

Περισσότεροι από 160.000 αιτούντες άσυλο απο Ιταλία και Ελλάδα, με μεγάλη πιθανότητα να τους χορηγηθεί, θα έπρεπε πρώτα να μεταφερθούν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 σε άλλα κράτη μέλη, όπου θα διεκπεραιώνονταν οι αιτήσεις τους.

Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σλοβακία, άσκησαν έφεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ακύρωση της δεύτερης απόφασης, η οποία προέβλεπε τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο, καταγγέλλοντας νομικά κενά και υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ανάλογη ούτε επαρκής η απόφαση της ΕΕ για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους, βάσει των αποφάσεων του 2015 περί μετεγκατάστασης των μεταναστών.

Ούτε η Ουγγαρία, ούτε η Πολωνία έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής ούτε έναν μετανάστη, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία έχει να το κάνει από τον Αύγουστο του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR, περίπου 50.000 αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να είναι "κολλημένοι" στην Ελλάδα.

Η Ιταλία είχε ρεκόρ αφίξεων το 2016 και να φτάνουν στις ακτές της 181.436 μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν φτάσει στη χώρα 99.742 άτομα, κυρίως από τη Λιβύη.

europarl.europa.eu
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours