Το Ισραήλ βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών των ανθρωπιστικών οργανώσεων, αφού το Τελ Αβίβ συνεχίζει την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στο βιρμανικό καθεστώς μετα και την ραγδαία αύξηση βίας κατά των μουσουλμάνων της μειονότητας Rohingya στη Μιανμάρ.

Περισσότερα από 100 άρματα μάχης, σκάφη επιφανείας και ελαφρύ οπλισμό, έχουν πωληθεί στην κυβέρνηση της Βιρμανίας από τις ισραηλινές εταιρείες όπλων, όπως διαπίστωσαν τ παρατηρητήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΤAR Ideal Concepts, που δραστηριοποιείται παγκοσμίως έχει αναλάβει την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων της Βιρμανίας στην περιοχή Rakhine βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Μιανμάρ, εκεί όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο κύμα βίας.

Την στρατιωτική καταστολή πυροδότησε μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου από τους αντάρτες της Rohingya εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Βιρμανίας, γεγονός που προκάλεσε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 125.000 μουσουλμάνοι Rohingya έχουν εκτοπιστεί στο γειτονικό Μπαγκλαντές.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει εμπάργκο των ΗΠΑ και της ΕΕ στην πώληση όπλων στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν υπό στρατιωτικό καθεστώς.

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ μέχρι το τέλος του μήνα θα αποφασίσει εάν θα απαγορεύσει τις πωλήσεις όπλων στην Βιρμανία, μετά από πολλές αναφορές ισραηλινών ακτιβιστών.

Τον περασμένο Μάρτιο, το ισραηλινό υπουργείο άμυνας υποστήριξε τις πωλήσεις όπλων , λέγοντας ότι τα ισραηλινά δικαστήρια δεν είχαν καμία δικαιοδοσία διότι πρόκειται για ένα "διπλωματικό" ζήτημα.

"Οι διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις πωλούν όπλα στη στρατιωτική δικτατορία στη Βιρμανία εδώ και χρόνια", δήλωσε ο Πον Νέιμαν, ένας Ισραηλινός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πρακτορείο Middle East Eye.

"Αυτή η πολιτική συνδέεται στενά με την καταπίεση και την εκδίωξη του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον των Παλαιστινίων, πωλούνται ως «δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης» σε ενα από τα χειρότερα καθεστώτα του πλανήτη."

Κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο από την περιοχή που δείχνουν αποκεφαλισμένα παιδιά και ολόκληρα χωριά να καίγονται ολοκληρωτικά από στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του βιρμανικού καθεστώτος.

Η βία στην περιοχή πρόσφατα καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στην Μιανμάρ, σαν «γενοκτονία».Επίσης όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή, περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, κυρίως μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί στα βίαια επεισόδια στην Πολιτεία Ραχίν στη βορειοδυτική Μιανμάρ..

«Είναι πιθανό χίλιοι άνθρωποι ή και περισσότεροι να έχουν ήδη σκοτωθεί», δήλωσε η Γιανγκχί Λι, η εκτίμηση της οποίας είναι διπλάσια από τους αριθμούς που δίνει η κυβέρνηση της Μιανμάρ.

«Υπάρχουν θύματα και από τις δύο πλευρές, όμως τα περισσότερα είναι από τον πληθυσμό των Ροχίνγκια. Είναι πάρα πολύ πιθανό οι αριθμοί αυτοί να έχουν υποεκτιμηθεί», τόνισε η Λι. 

«Αυτό που είναι θλιβερό, αυτό που είναι σοβαρό, είναι ότι δεν μπορούμε να τους επιβεβαιώσουμε διότι δεν έχουμε πρόσβαση. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχει δει ο κόσμος και η Μιανμάρ τα τελευταία χρόνια», κατέληξε η Λι.


independent.co.uk , iefimerida.gr

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours